Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военни паметници и гробища

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Е, разликата все пак, капитане, е че паметникът на съветската армия е издигнат много отдавна, когато това се е смятало за приемливо (аз също не го смятам за подходящ), а не е съграден сега. Съответно, възражението ми срещу унищожаването на каквито и да е паметници е аргемунтирано така:
    1. Който се отказва от историята си най-често е обречен да я повтаря. Паметниците напомнят най-често за отминали грешки, хубаво е да оставим това напомняне.
    2. Паметниците вече са се превърнали в част от градския пейзаж и са намерили своето място и смисъл в живота на съответинят град. Това означава, че много често те са намерили нов смисъл, различен от този влаган от създателите им - с времето губят каквито и да е идеологически функции.
    И двете възражения според мен с пълна сила важат за паметника на съветската армия, да речем, но далеч не само за него. Опитите на една или друга власт да рушат или замазват паметници са доказателство по-скоро на определени колплески по отношение на тях и са колкото смешни, толкова и жалки, поне според мен. Ако някой се дразни от подобни паметници, то вероятно вината е в прекалената идеологизация на съзнанието му (т.е., сам той е построил подобен паметник в съзнанието си).
    Съвсем друг е въпросът, когато става въпрос за издигане на нови паметници. Тук може и трябва да се обсъжда дали дадената личност/събитие заслужават почит, каква точно и доколоко.
    (още повече, че в конкретният случай, съответното начинание ще струва много скъпо и най-вероятно след него на това място няма да има градинка (която има смисъл и място сега), а сигурно ще издигнат я хотел, я масивна офис сграда)

Comment

... а пред Военната Академия скулптурата "Василий ²² Българоубиец дава антистенокардин на Самуил" с вечносвежи цветя от благодарното население.

Comment

естествено, че идеята за този паметник е много глупава. не мога да схвана доводите на организаторите на инициативата. може би са водени от "стойността на човешкия живот, захвърлен в ужасите на войната"? или целят да създадат културно пространство на толерантност, за да се докараме пред ЕС? доколкото схванах идеята е да се покажам и като голям съюзник в НАТО. много ми хареса това мнение: "А американците ще издигнат ли паметник на Осама" :o

п.п.хехе, толкова отдавна не съм идвал тук, че се учудвам, че си помня паролата
        Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
        каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
        каквито са мислите ти,такива са делата ти,
        каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

В Берлин по времето на ГДР е издигнат паметник на Сталин и съмевската армия от благодарния немски народ!!!И до днес паметникът се поддържа в перфекто състояние!Кога руснаците ще вдигнат един такъв при Курск?
          П.В.

Comment

И защо трябва да го вдигат?Май германците са агресорите...
            С пистолет и добра дума се постига много повече,отколкото само с добра дума

Comment

Курската дъга е 500 км... Най-яко ще е да го направят при Прохоровка

Comment

Честта!..

ЗА ЧЕСТТА И РОДИНАТА!!..
                ТОВА Е ШИПКА!!
                Паметник отдавна има.. споен е със земята.. с кръвта на хиляди герои!!..

...И кажи ми ти страннико,
                чувал ли си звук,
                по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
                ..И кажи ми ти страннико,
                чувал ли си звук,

Comment

ЗА ЧЕСТТА!!

BAGA_TUR написа
                  чувал ли си звук,

да: щастливият смях - на момиче в обятията ми, на дете в пясъка, на майка ми, когато ме види.

Comment

Re: ЗА ЧЕСТТА!!

Сам си изтрих съобщението!!! Тюх човек един невинен майтап да не може да си направи!

Comment

Ей, защо се подигравате на подписа на човека?
                      Ще трия мнения! :evil:
                      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Longanlon написа:
                        BAGA_TUR написа:
                        чувал ли си звук,

да: щастливият смях - на момиче в обятията ми, на дете в пясъка, на майка ми, когато ме види.

Ще ти отговоря по- късно.. В рима..
                        ..И кажи ми ти страннико,
                        чувал ли си звук,

Comment

Е това вече е недопустимо с тази глупава идея. Как може да се строи паметник на армията на един военно престъпник и още по малко на народ който ни е бил поробител и е клал наши прадеди,това до колкото знам е забранено в нашето законодателство. Аз все пак си мисля че нормалния разум ще наделее и няма да направят тази върховна простотия. Но още един път се забелязва бездействието на нашите политици.
                          Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

простотията вече е сторена. в случай, че последните няколко дни си живял на луната нека ти кажа, че бе открит, от Президента на републиката, паметник на загиналите над България американски пилоти през ВСВ. Които всъщност са летели над страната ни за да пускат бомби над градовете, ако не знаеш.

Comment

ейййййййй мамка му! Чета мненията за тоя паметник и слабея!
                              и как няма да слабея когато е лято а жегата във фурната ме измъчва!
                              Народът е гладен!
                              Няма значение дали е пролет, лято, есен или зима!

Народът е гладен...
                              ...гладен, гладен ама за зрелища! :lol: :lol: :lol:
                              Най- ярките звезди на род османски
                              корони носят и седят на трона царски,
                              покорни са на заповедите господни
                              делата им добри и благородни.
                              И да воюва за правата вяра
                              на бащин трон султан се възцарява.

из " Корона на историите " на Ходжа Садеддин

Comment

Longanlon написа
                                простотията вече е сторена. в случай, че последните няколко дни си живял на луната нека ти кажа, че бе открит, от Президента на републиката, паметник на загиналите над България американски пилоти през ВСВ. Които всъщност са летели над страната ни за да пускат бомби над градовете, ако не знаеш.
                                Ами естествено че знам то дори нали обсъждахме подобна тема някъде във форума за българска история. Но проблема там е че наште политици обичат да лижат с извинение задниците на американците само и само да постигнат някакви свои глупави цели.
                                Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Working...
                                X