Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военни паметници и гробища

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Август е добър вариант ! Най - добре е да се проведе през почивните дни. Ще се опитам да уредя посещение във Военното гробище - музей. Чакаме темата за срещата в Добрич.
    SEMPER AGRESSUS

Comment

Навършват се 90 години, кръгло от обявяването на войната между Царство България и Кралство Румъния. И се почва...

Comment

На 7 септември имаше поклонение на гробищата участваха курсанти от военноморското училище. А вечерта в центъра на града имаше заря по случай Добричката епопея присъстваха вицепрезидетът Ангел Марин, кметицата на града и пак курсантите от военоморското училище. За съжеление снимки нямам, но предполагам че в нета може да се намерят някой снимчици.
        Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Присъствах на поклонението във военното гробище - музей. За мен най - значимото мероприятие този ден бе представянето на книгата на Г. Марков "Голямата война и Българската стража между Средна Европа и Ориента 1916 - 1919". Два дни преди това бях в Тутракан. На 3 - ти септември бе поклонението във Военната гробница 1916. На 4 и 5 септември бе проведена военно-историческа конференция, посветена на Тутраканската епопея.
          SEMPER AGRESSUS

Comment

Не успях да отида на военните гробища, защото бях зает, но иначе бях на зарята в центъра на града. HELLCAT я кажи за тази книга от къде си я купи и струва ли си? И как мина в Тутракан?

Comment

Wer hat die Geschichte des Landes in den vergangenen Jahrhunderten besonders geprägt? Hier eine subjektive Übersicht einiger bedeutender Bulgaren: Ivan Alexander von Bulgarien Ivan Alexander war Zar des Zweiten Bulgarischen Reiches von 1331 bis zu seinem Tod im Jahr 1371. Seine Herrschaft fiel in eine Zeit tiefgreifender politischer, militärischer und religiöser Umwälzungen, in der es […]

Comment

Имах шанса да посетя книжарницата на БАН в деня, в който получиха книгата на проф. Марков. Книгата е отпечатана в много малък тираж, за жалост. Тържествата в Тутракан, бяха много по - добре организирани от тези в Добрич.
                SEMPER AGRESSUS

Comment

KG125 написа
                  Каква сме държава само, имат огромен паметник на Владая, озаглавен "със синовна признателност".
                  А на ония 99%, които имаха честта да участват в трагичната част от почналата с Възраждането пиеса "освобождения на България" такъв паметник така и няма .....
                  Ще има:
                  We don't see things as they are, we see them as we are
                  ---Anais Nin----

For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
                  ---H. L. Mencken---

Comment

И ще бъде в т.нар. "Кучешка градинка" зад Сити Центъра на Хемус.
                    ---Anais Nin----

---H. L. Mencken---

Comment

Е, как падналите във войните 1915-1918, че то колко войни е имало тогава? А то дори пише "вонмте". Та на кво ще бъде паметника?

Comment

Не е най-доброто място. Той си беше точно на мястото на шестокрилното недоразумение на НДК, в центъра и точно където е била казарамата, но го махнаха през 81 год. .....

Освен това, ще вземат да изтресат някое второ недоразумение за много пари.

Да възстановяват старите паметници на НДК, да оформят около тях пространството, да махат шестокрилното и толкоз!
                        Last edited by Гост; 01-02-2007, 10:59. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Пред НДК вече е пълно с паметници - даже и параклис има - за мен зад Сити центъра е добро място - поне е по-зелено и по-тихо. А иначе какъв ще е паметника - нямам идея. Вероятно ще има обществена поръчка - конкурс за проекта...Ще видим...
                          Старият паметник, доколкото ми е известно, е бил четири стени с имена, от тях една е май унищожена при бомбардировките през 1944г.
                          ---Anais Nin----

---H. L. Mencken---

Comment

Според мен е малко затънтено за нещо, което заслужава най-централното място. В центъра ше се извисява оная дивотия невиждана и полуразрушена /а да се дадат пари за възстановяването й е безобразие/, а някъде в един парк ще има нов паметник...

Смътно го помня стария, но не беше 4 стени с имена, ами доста добре направени големи паметни плочи, с мраморни венци, колони ит.н., точно в духа на времето си. Пазят се някъде, махнаха ги заради НДК и шестокрилния, не се били връзвали. Стояха си там до 1980-та, точно където сега е големия грозен монумент.

Според мен задължително трябва да ги върнат на мястото и да махнат онуй крилатото чудо.

Защото опитът с паметниците от втората половина на 20 век е печален. Гълтат маса пари и правят глупости ...

Comment

грозен параклис, друга пълна грозотия (осмоъгълния петоъгълник), че и още един паметник баш в центъра??? ква е тая страст към паметниците за умрели/загинали, като особен вид некрофилия? тва ли ни е проблемът? защо точно там и по този начин трябва да показваме почитта си? защо продължаваме да си градим историята, а не настоящето...

Comment

кало написа
                                грозен параклис, друга пълна грозотия (осмоъгълния петоъгълник), че и още един паметник баш в центъра??? ква е тая страст към паметниците за умрели/загинали, като особен вид некрофилия? тва ли ни е проблемът? защо точно там и по този начин трябва да показваме почитта си? защо продължаваме да си градим историята, а не настоящето...
                                Настоящето си е настояще; тука става дума за историческа памет. Общество, което не успява да даде израз на почитта си към загиналите си войници има определен проблем. Все едно сега в Русия да махат паметниците от ВСВ по съображенията, изложени от тебе?!

Грозните неща ги сложиха в новото време. Именно за това мен ме притесняват проектите за нови работи и според мен е по-добре да си възстановят стария и да сринат осмоъгълната дивотия.

Стария се беше там, поставен е неслучайно, защото точно там са били казармите на тия, които имат огромна заслуга за съществуването на България.

Без история няма нито настояще, нито бъдеще, ами има повсеместна дивотия. /впрочем на това сме и свидетели в днешни времена/

ПП

След 5 години иде 2012, белким за 10о годишнината се сетят да направят нещо човешко и свястно.

Ама като знам как боклуците като надушат такъв "проект" и им потичат лигите съм по-малко от умерен оптимист.
                                Last edited by Гост; 01-02-2007, 18:43. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                                X