Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Междусъюзническата война 1913

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Валери влизал съм в този сайт но няма българска бригада с личен състав 40 000 души - дори повечето от дивизиите нямат такъв личен състав.А вече ти казах че при Кукуш воюва единствено и само 2 бригада на 3 Тракийска дивизия.Така че цифрите там за български сили са преувелечени.А иначе в този сайт нашите загуби са дадени 6 000 убити и ранени и 2 000 пленени.Имай впредвид че в тази война гърците не обичат да взимат пленници /както и нашите/.

Comment

отново благодаря ако може да покажеш някакви англоезични источници ще съм ти много признателен
      след като ни спряха и ракията вече спокойно може да се изнасяме от тази държавица

Comment

Пусни на гугъла Kalimantzi 1913 и ще ги намериш.

Comment

resavsky написа
          Пусни на гугъла Kalimantzi 1913 и ще ги намериш.
          опитах с Kalimantzi резултатите бяха малко смехих з със с и намерих доста повече ама повечето са незадоволителни
          ще продължа да търся мойе да намеря все пак нещто добро
          след като ни спряха и ракията вече спокойно може да се изнасяме от тази държавица

Comment

Valhery написа
            но
            все пак продължаваме да си даваме много спорядачна инфорация тоест няма никакво систематизиране на данните
            Малко ми е трудно да се ориентирам в поста ти, но каква точно систематизация очакваш да намериш във форума? Книга от 700 страници?
            Ако искаш да придобиеш цялостна представа за войната се насочи към "Българското крушение" на проф. Г. Марков, изд.1991 г., "Войната на България срещу останалите балкански държави" на Атанас Христов, изд.1925 г., "Войните през Третото Българско царство" на Ал. Ганчев, изд.1941 г., първия том на изданието на Военноисторическата комисия към Щаба на армията за войната изд. също през 1941 г. Мога да ти препоръчам и още издания. Там ще намериш подробна "систематизация", схеми на сраженията и т.н.

Comment

venstar написа
              Привет,
              можеш ли да дадеш някакъв документ за това изказване, че гърците искали да приключат войната в София?

По възможност на някой език различен от български, защото сега в Балканиум водим дискусия за Балканските войни и един грък ми казва, че те нямали политически амбиции да влизат в чисто български територии и дори да завладяват София.

Някъде бях чел, че сърбите и гърците имали план за атака през юни 1913, но ние сме ги изпреварили на 16ти и по този начин сме обрали политическите негативи на подляри, които нападат доскорошните си въюзници. Някой може ли да ме насочи към документи или не-български източници, които подкрепят тази теза.

Благодаря.

Венелин
              Документи в пълния смисъл на думата тук няма как да ти извадя. Предлагам ти да хвърлиш един поглед на книгата на Richard Hall "Balkan wars" - има я в Народната. Там има доста богата библиография. Изказванията на крал Константинос пред "Ню Йорк Хералд", както и факта, че гръцката делегация упорито отказва примирие чак до вечерта на 17 юли, когато в Букурещ пристига пълната с отчаяние телеграма от краля за лошото положение на войската в Кресненската клисура Венизелос се съгласява на 5-дневно примирие, са според мен достатъчно доказателство - виж какво можеш да откриеш като библиография в посочената книга.
              Тия спорове винаги са си отчайваща работа, но зависи какво е имал твоя гръцки събеседник предвид под чисто български земи - за гърците от онова време такива са били Софийско и земите северно от Балкана. Кой знае дали и твоя хитър византиец няма това предвид... Преди Кресненския провал претенциите на Венизелос са обхващали всичко приблизително до линията Симитли- Неврокоп (дн. Гоце Делчев) - района на дн. Смолян - прохода Маказа между Кърджали и Гюмюрджина - устието на Марица. Като сравниш границите след Букурещкия мир само две седмици по-късно с посочената линия на всеки му става ясно защо Кресна следва да се счита за голям неуспех на гърците.
              Last edited by Николай; 10-10-2006, 23:50.

Comment

venstar написа
                Някъде бях чел, че сърбите и гърците имали план за атака през юни 1913, но ние сме ги изпреварили на 16ти и по този начин сме обрали политическите негативи на подляри, които нападат доскорошните си въюзници. Някой може ли да ме насочи към документи или не-български източници, които подкрепят тази теза.
                Общо взето договора между Сърбия и Гърция е предвиждал двете да водят съвместно война срещу България, ако последната нападне една или и двете от тях. Като се има предвид, че специално Сърбия уговаря в този договор българо-сръбска граница, коренно различаваща се от поетите от самата нея година по-рано задължения спрямо България, реакцията на България е била повече от очаквана. Просто се е чакало българско нападение в каквато и да било форма. Този договор всъщност прави окончателно неизбежна Междусъюзническата война. Сърбия и Гърция уговарят, че в никой случай не ще позволят България да има излаз западно от Вардар, което пък категорично нарушава Българо-сръбския договор от 1912. Т.е България или е трябвало да приеме това или не (както и става). Среден път този договор просто не оставя.

П.с. Хвърлих един поглед на самата дискусия - гърка определено изглежда обективно момче. Нещо, което не е чак дотам често срещано за съжаление. Казвам го, при положение, че аз самия имам прабаба гъркиня
                Last edited by Николай; 11-10-2006, 00:00.

Comment

Warlord написа
                  Въпреки това гръцката армия е била поставена пред опастност от пълно обкръжение в Кресненското дефиле от контранастъплението на българските войски. Било е въпрос само на 3-4 часа да им прережат пътя за отстъпление, за това гръцкият представител на преговорите в Букурещ незабавно настоява за прекратяване на бойните действия и подписване на някакъв мирен договор (нищо, че до преди това е заявил твърдо, че войната няма да приключи докато гърците не влязат в София).
                  Привет,
                  можеш ли да дадеш някакъв документ за това изказване, че гърците искали да приключат войната в София?

По възможност на някой език различен от български, защото сега в Балканиум водим дискусия за Балканските войни и един грък ми казва, че те нямали политически амбиции да влизат в чисто български територии и дори да завладяват София.

Благодаря.

Венелин
                  Last edited by venstar; 11-10-2006, 04:42. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Мисля,че твърденията че гръцката армия е напълно обкръжена в Кресненското дефиле са до известна степен преувилечени.Лявата колона на българските войски /Родопския и Самоковския отряд/ така и не успяват да изпълнят задачите си и да преодолеят гръцката отбрана при Предела.Нещо повече същите са подложени на яростни контраатаки от гърците и един момент на 15 юли Родопския отряд дори отстъпва.Иначе десният български фланг се справя със задачите си и остава да превземе едиствено връх Руен за да отреже окончателно пътя за отстъпление на гърците през Струмското дефиле.Иначе цялата операция е била крайно рискована тъй като е можело сърбите да пробият отслабените позиции на българите при Калиманци /оттам са изтеглени две дивизии за удара срещу гърците/ и да се озоват в гърба нашите групировки срещу гърците.

Comment

До venstar: И аз съм чувал подобно нещо. И по-конкретно - бил изработен план, съгласно който Гърция и Сърбия да нападнат България на 18 юни 1913 година. Но цар Фердинанд ги изпреварва. Не мога да ти дам литература, venstar, но казаха това нещо веднъж по "Памет българска".

Comment

"Памет българска" - това е сериозен източник....;-)
                        We don't see things as they are, we see them as we are
                        ---Anais Nin----

Comment

plamen_starbov написа
                          ...но казаха това нещо веднъж по "Памет българска".
                          Ха ха :lol: :lol: :lol:
                          А не казаха ли също така, за злите сърби и гърци, които отвличали малки деца и им пиели кръвта в храстите
                          Пламене, разбирам че гледаш исторически предавания по телевизията. В това няма нищо лошо, даже е похвално, че се интересуваш от тези неща и търсиш информация. Но се научи да правиш разлика м/у пропаганда- която се стреми да очерни едната страна, за да изкара другата (българската) света вода ненапита и сериозни източници. И ние не сме били невинни агънца и не сме жертва. Сами сме си виновни за хала, до който сме се докарали тогава. "По 'памет българска' казаха веднъж..." не е и не може да бъде сериозен източник. На базата на само на това пропагандно твърдение, не можеш да направиш никакви изводи.
                          Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Албирео специално настъплението на гърците през Междусъюзническата война е съпътствано с уникална жестокост.Цяла Егейска Македония /площ около 20 000 кв.километра/е дебългаризирана като българските села са подложени на огън и меч в буквалния смисъл на думата.Кукуш чисто български град с население около 15 000 души е сравнен с земята като от него остава една единствена сграда.......Изглежда че в гръцката армия са имали изрична заповед да не проявяват никаква милост към всичко българско и заповедта е изпълнявана стриктно.Албирео прочети приложенията на Карнегиевата анкета където писмата на гръцките войници от фронта са показателни.За пример при нашето настъпление в същите места през 1916 г. такива ексцесии происто няма.

Comment

resavsky написа
                              Албирео специално настъплението на гърците през Междусъюзническата война е съпътствано с уникална жестокост.Цяла Егейска Македония /площ около 20 000 кв.километра/е дебългаризирана като българските села са подложени на огън и меч в буквалния смисъл на думата.Кукуш чисто български град с население около 15 000 души е сравнен с земята като от него остава една единствена сграда.......Изглежда че в гръцката армия са имали изрична заповед да не проявяват никаква милост към всичко българско и заповедта е изпълнявана стриктно.Албирео прочети приложенията на Карнегиевата анкета където писмата на гръцките войници от фронта са показателни.За пример при нашето настъпление в същите места през 1916 г. такива ексцесии происто няма.
                              Ама ти май си и вярваш отгоре на всичкото, а
                              Забавно.
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Направи си труда и прочети Карнагиевата анкета.Може и да не ти е толкова забавно.

Comment

Working...
                                X