Tom_Calm написа
На разни други определени хора из армията именно длъжностите, които заемат, ги задължават да не се поддават на емоции.
И в това са техните грешки. Фердинанд греши, не защото е идиот или защото е "мръсен цар-чужденец, дето иска да прецака българите" а защото се поддава на емоциите и не си дава сметка за международното положение. Един куп генерали и дипломати грешат по същите причини. Тези обществени кръгове, които могат да окажат влияние (да ги наречем за удобство Opinion makers или ако искаш героите от Вица - попа, кмета и учителя) също така се оказват единствено и само запленени и омаяни пред успехите ни на армията и я възприемат едва ли не като пенкилер. Горчивата истина е, че всички те не успяват да видят друго решение освен военното.
Ако не се лъжа в други теми си говорихме защо не само Междусъюзническата, но и Балканската война е била грешка. Но веднъж започната, можело е поне да се оберат плодовете на военните ни победи в нея. Аз затова посочвам вземането на решение за атака на чаталджанската позиция като първа стъпка надолу към пропастта. Акт също взет само под въздействието на емоциите и уповаващ се на военното решение като единствено възможно.
Само като пример за обратното вземете обединението на Германия и конкретно действията и методите на Бисмарк, с които приключва войната от 1866г. Сравнете действията на германското правителство след Кьониграц и нашето преди атаката на Чаталджа. Мисля, че от логиката на страната, която иска да извърши национално обединение ситуациите са идентични.
Но приликите свършват дотам.
А докато съм писал това Lzl го е казал в една дума. :tup:
Comment