Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Междусъюзническата война 1913

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Tom_Calm написа
    Цяла България е искала да се бие против сърбите и гърците и за това не можем да обвиняваме само управлявящите. Можем ли да обвиняваме въобще някой?!
    Здравей Tom_Calm, въпросът не е да посочваме конкретен виновник, бил той цар, генерал или министър. Въпросът според мен е все пак да назовем нещата с истинските им имена. Една кардинална грешка си е кардинална грешка и точка, независимо дали цялото общество е било склонно да я направи или не. Ти си много прав да изтъкваш обществените настроения и нагласата, с която България избира военното решение. Ханс също засегна подобни неща по-нагоре в темата. И съвсем правилно характеризираш решенията, които са взети, като емоционални, плод на справедливия гняв и взети без да се мисли за дипломация и международно положение. НО ако на обществото не всякога му е работа да мисли за дипломация и международно положение, определени хора (които се предполага да взимат решение) именно за това се предполага да мислят.
    На разни други определени хора из армията именно длъжностите, които заемат, ги задължават да не се поддават на емоции.
    И в това са техните грешки. Фердинанд греши, не защото е идиот или защото е "мръсен цар-чужденец, дето иска да прецака българите" а защото се поддава на емоциите и не си дава сметка за международното положение. Един куп генерали и дипломати грешат по същите причини. Тези обществени кръгове, които могат да окажат влияние (да ги наречем за удобство Opinion makers или ако искаш героите от Вица - попа, кмета и учителя) също така се оказват единствено и само запленени и омаяни пред успехите ни на армията и я възприемат едва ли не като пенкилер. Горчивата истина е, че всички те не успяват да видят друго решение освен военното.
    Ако не се лъжа в други теми си говорихме защо не само Междусъюзническата, но и Балканската война е била грешка. Но веднъж започната, можело е поне да се оберат плодовете на военните ни победи в нея. Аз затова посочвам вземането на решение за атака на чаталджанската позиция като първа стъпка надолу към пропастта. Акт също взет само под въздействието на емоциите и уповаващ се на военното решение като единствено възможно.
    Само като пример за обратното вземете обединението на Германия и конкретно действията и методите на Бисмарк, с които приключва войната от 1866г. Сравнете действията на германското правителство след Кьониграц и нашето преди атаката на Чаталджа. Мисля, че от логиката на страната, която иска да извърши национално обединение ситуациите са идентични.
    Но приликите свършват дотам.

А докато съм писал това Lzl го е казал в една дума. :tup:
    Last edited by albireo; 27-06-2006, 16:09. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

И в това са техните грешки. Фердинанд греши, не защото е идиот или защото е "мръсен цар-чужденец, дето иска да прецака българите" а защото се поддава на емоциите и не си дава сметка за международното положение. Един куп генерали и дипломати грешат по същите причини. Тези обществени кръгове, които могат да окажат влияние (да ги наречем за удобство Opinion makers или ако искаш героите от Вица - попа, кмета и учителя) също така се оказват единствено и само запленени и омаяни пред успехите ни на армията и я възприемат едва ли не като пенкилер. Горчивата истина е, че всички те не успяват да видят друго решение освен военното.
      Да, ръководителите на държавата са сгрешили, сгрешила е и интилигенцията. Народът...и той ли? Знам, че грешката си е грешка независимо от какви подбуди е извършена. Тук си прав, albireo. Не искам да влизам в безмислени спорове. Realpolitik - и lzl е прав. Аз обръщах повече внимание на чувствата сред хората по онова време. Чувства, които изпитва и елитът на нацията.
      Усещането за чест и състрадание. Носят се слухове, че отатък разделителната линия се случват страшни неща. Българите са подложени на жестокости, които не са извършвани и по време на османлиите. Бягащите от Македония подсилват всичко с разказите си.
      Сава страшно да се наричаш българин в Македония. Е, какъв негодник трябва да си, че да останеш безучастен.
      http://mamkamu.blog.bg/
      http://gledam.blogspot.bg/

Comment

Tom_Calm написа
        Е, какъв негодник трябва да си, че да останеш безучастен.
        Въобще не посочвам като алтернатива безучастното стоене. Все пак никой не стои "безучастен" и в периодите 1903-1908 и 1908-1912 нали?
        btw мисля че тази тема би ти се сторила интересна.
        Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Николай имаш ли данни за загубите на черногорците в Междусъюзническата война?Струва ми се че надвишават 50 процента от обща брой на чернгороските сили участващи във войната - около 12 000.

Comment

Точни данни нямам.
            Срещал съм цифрата 1 000 загинали и безследно изчезнали и 4 000 ранени.

Comment

Николай можеш ли дадеш малко повече подробности за битката при Криволак през 1913 г.Кои български части участват ,под чие командване и най вече защо този безспорен успех не е доразвит.

Comment

@ Николай: Ей, човече, направо се кефя като ти чета постовете за полковете. Дали няма да може като имаш повечко свободно време да пуснеш историята и фактите за всички полкове (или поне за тези за които имаш информация)

:nworthy::nworthy::nworthy:
                Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
                СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
                НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
                СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

Абе кой са командирите на 6 пех. бдински полк през Междусъюзническата война. По точно ме интерисува командира на 1/6 бригада. Мисля че беше Кантарджиев ама не съм сигурен така ли е?
                  Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

От 1912 до 1913 е той, след това (1913-1914) става командир на 5-а п.д.
                    (\_/)
                    (°_°)
                    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Shelenberg написа
                      Абе кой са командирите на 6 пех. бдински полк през Междусъюзническата война. По точно ме интерисува командира на 1/6 бригада. Мисля че беше Кантарджиев ама не съм сигурен така ли е?
                      Бдинския полк е носел номер 3, а Бдинската дивизия е била с номер 6 до 1919 г. В Междусъюзническата война командир на полка е бил полковник Иван Петров, заместил на този пост загиналия при едно нощно турско нападения при Чаталджа през ноември 1912 г. полковник Георги Тенев и временно командвалия полка два месеца след това полковник Йордан Велчев.

Командир на бригадата е бил полковник Тодор Кантарджиев, а началник-щаб - майор Васил Таслаков.

Comment

Имах колега в университета, на кого първото висше беше История във ВТУ и той беше ми разказвал веднъж, че всъщност българската армия успява да направи пробив при Чаталджа, но информацията за него достигнала късно до нашето военно ръководство и то вече било дало заповед за спиране на военните действия, поради което сме изпуснали шанса си за тотален разгром на Турция.

Comment

Аз съм завършил ВТУ, но никой от плеподавателите ми не е споменавал такова нещо!
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

добър ден
                            прочетох няколкото теми който открих за балканската и междусъюзническата война и останах изненадан колко малко и колко спорадична е дадената информация
                            това важи особенно за междусъюзническата за коята информацията е направо кът
                            най-доброто до което се докопах беше в един руски сайт
                            и там битките при брегалница и Кукуш са описани като пълни български загуби
                            имам предвит че във форума едва ли че ако четеш само във форума оставаш с много грешно впечатления за битката при брегалница където българската армия дава над 20хиляди убити доста повече от сръбската
                            общто взето нищто не се споменава за битките кресненското дефиле и калиманци(съжелявам ако го пиша грешно)
                            така че моля ви ако е възможно някой да даде по-организирана и по-подробна информация

*** само малка добавка - според точка 2.7 - Правопис и кирилица от Форумния правилник е желателно постовете да са с колкото се може по-правилна пунктуация. Като едно наум занапред - модератор ***
                            Last edited by модератор; 05-10-2006, 21:09.
                            след като ни спряха и ракията вече спокойно може да се изнасяме от тази държавица

Comment

Руснаците са пристрастни в случая с Калиманци.Иначе във всички независими сайтове / визирам най-вече англоезичните / Калиманци е дадена като българска победа.Калиманци спокойно може да бъде наречена втората Сливница където в едно наистина кръвопролитно сражение спираме сърбите.Всъщност вденага след края на войната сърбите започват PR кампания че Калиманци е генералното сражение във войната което те печелят - твърдение на което дори техните съюзници гърците се смеят.Така че този руски сайт / най - вероятно е hrono.ru / просто е ползвал сръбски източници за войната.А за Кукуш - там търпим изключително важен стратегически неуспех който обръща хода на войната.Но трябва да се има впредвид две неща:при Кукуш воюва една българска пехотна бригада - 2 бригада от 3 тракийска дивизия срещу 4 гръцки пехотни дивизии и една кавелерийска бригада.По мои изчисления при Кукуш воюват не повече от 16-17 000 български войници срещу поне 80 000 гръцки.Повтарям това са макасималните цифри за българските сили и минималните цифри за гърците.При артилерията съотношението е 4 :1 в гръцка полза.При това битката се води в равното Солунско поле / част от него са Кукуш и неговите околности/.Но дори и в тази неуспешна битка гръцките загуби са по големи от българските - 8 000 убити и ранени срещу 5 500 български убити и ранени.А твърдата и непоколебима българска съпротива при Кукуш /там се стига до множество ръкопашни схватки и щиков бой/ е отбелязана дори от гърците.Само че при това числено превъзходство на българите битката не може да завърши по друг начин.

Comment

в http://militera.lib.ru/ гледах
                                иначе българските загуби там са дадени над 8 хиляди с 6 хиляди пленени
                                според сайта българите са били кам 40 хиляди
                                благодаря за отговора но
                                все пак продължаваме да си даваме много спорядачна инфорация тоест няма никакво систематизиране на данните
                                след като ни спряха и ракията вече спокойно може да се изнасяме от тази държавица

Comment

Working...
                                X