nikd2 написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кога е роден Васил Левски (Аргументи срещу 1846)
Collapse
X
-
-
d-r V. написа Виж мнение...Апостола заслужава да се разследва всяка минута от живота му, която е засвидетелствана, да се направят всякакви възможни анализи, даже и почеркът му може да се прати на анализ, по него също може да се разберат много работи за личността...Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!
Comment
-
TypTyp написа Виж мнениеОдобрявам напълно, но това е непосилен труд, особено за сам човек. А и цял нарочен екип да е, пак имам съмнения - кой ще го подбере, как, на какъв принцип, какви да са индивидуалните способности на хората и т. н. Ето защо и никой не го прави - виж библиографията по темата "Левски" на първо време да се събере е уж по-лесно... и неангажиращо. Що се отнася до почерка - има вече такива опити. Виж тук: http://www.kriminalist.info/7s5.htmlHistoria vitae magistra
Comment
-
По въпроса за рождената дата на Левски явно ранните му биографи Захари Стоянов и Стоян Заимов са объркани,защото макар на някои места категорично да сочат 1837 и 1838,то от други места в текстовете им излиза,че Дякона е по-млад,но в никакъв случай не може да е роден след 1843г.
Най-достоверно е твърдението на Панайот Хитов,че през 1867г. Левски е на 28 години.Никой биограф не го познава така добре както знаменития воевода,а и те черпят сведения от втора ръка,които често са противоречиви (това личи и от текстовете им).Неясно на какво основание се отхвърля сведението на Хитов,той изрично твърди,че през пролетта на 1867г. Левски е на 28,а не че е на толкова към момента на диктуване на спомените,които са издадени през 1872г.Дори и да е така,то пак излиза,че Левски не може да е роден след 1843г.,защото в противен случай през 1858г. не би могъл,поради непълнолетието му според църковния канон,да стане монах.Last edited by boilad; 01-10-2011, 19:50.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
boilad написа Виж мнение...пак излиза,че Левски не може да е роден след 1843г.,защото в противен случай през 1858г. не би могъл,поради непълнолетието му според църковния канон,да стане монах.
А защо не именно поради гореказаното произвеждането му в дякон да е минало "...не без протестите на благовъзпитаните карловски чорбаджии..." както пише Ив. Клинчаров в книгата си "Васил Левски - Дяконът" (С., 1924 г., стр. 24).
И още нещо - ето за "разведряване" още една любопитна снимка от същата книга на Клинчаров:Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!
Comment
-
Уважаеми,доколкото разбирам основните Ви аргументи за 1846г. са два:1.искането на Каравелов за паспорт за лице с описанието на Левски и 2.преписите от протоколите на разпитите му,където с думи е записано казаното от самия Дякон.Първият Ви аргумент е лесно оборим,защото Каравелов не посочва името на лицето за което иска паспорта.Вторият е малко по-сигурен,но и при него могат да се открият слаби места:1.Левски може умишлено да лъже за възрастта си,макар ние да не знаем мотивите му за това;2.Може преводача на думите му да е сбъркал;3.същото може да е направил и човека,който ги записва;4.също и преписвача може да е допуснал грешка и 5.може да е грешка и при превода (в последната вероятност силно се съмнявам,защото все някой досега щеше да забелажи това).Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
Comment
-
Тук нещо темата очевидно замря. Вярно е, че независимо от огромното количество научни и пр. изследвания върху живота и делото на Дякона, продължават да съществуват стряскащо много неизяснени моменти от жизнения му път. Пък и повечето автори пишат каквото им дойде... Например снимката, която провокативно пуснах по-горе, е приумица на Клинчаров, но тя всъщност е от едно театрално представление на трагедията "Стефан Караджа", играна в Лом през 1883 г. Искам да кажа, че маскарадът е пълен...Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!
Comment
-
Тази тема незаслужено прашасва вече години... За да посъбудим малко заспалите умове повдигам следния въпрос: Как и защо може например Петър Берковски от Лом да участва "едва" 15-16 годишен във Втората легия на Раковски, а Васил Левски не може да е бил на същата възраст в Първата легия?Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!
Comment
-
TypTyp написа Виж мнениеПетър Берковски от Лом да участва "едва" 15-16 годишен във Втората легия на Раковски, а Васил Левски не може да е бил на същата възраст в Първата легия?
С интерес чакаме и аргументацията на Делията.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
Има развитие по темата. До края на годината би трябвало да излезе и научна публикация. https://www.monitor.bg/bg/a/view/ist...-godina-224414
Засега съобщението не буди съмнения и навежда на заключението, че все пак Панайот Хитов досега е бил най-достоверният източник за възрастта на Левски.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
Научната публикация по темата за годината на раждане. Списание История, бр. 1 (2021), отворен достъп ето тук - https://azbuki.bg/wp-content/uploads...amen-Mitev.pdf
Годината, която излиза по османските извори е 1840 г. Като съм писал предния път по-горе (1841 г.) не съм мислил добре за конвертирането на годините по Хиджра в Григориански.
Даже в неделя Бтв се бяха засилили да го показват, но до вечерта биха отбой и го отрязаха . Забавно ще е.
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеНаучната публикация по темата за годината на раждане. Списание История, бр. 1 (2021), отворен достъп ето тук - https://azbuki.bg/wp-content/uploads...amen-Mitev.pdf
Годината, която излиза по османските извори е 1840 г. Като съм писал предния път по-горе (1841 г.) не съм мислил добре за конвертирането на годините по Хиджра в Григориански.
Даже в неделя Бтв се бяха засилили да го показват, но до вечерта биха отбой и го отрязаха . Забавно ще е.
https://btvnovinite.bg/predavania/ta...3VRsu3QFRw0j-8A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеНаучната публикация по темата за годината на раждане. Списание История, бр. 1 (2021), отворен достъп ето тук - https://azbuki.bg/wp-content/uploads...amen-Mitev.pdf
Годината, която излиза по османските извори е 1840 г. Като съм писал предния път по-горе (1841 г.) не съм мислил добре за конвертирането на годините по Хиджра в Григориански.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
Comment