ТурТур снимката действително е интересна, но според мен ако някой от двамата на нея е Васил Левски, то по-скоро правия в лицето прилича повече на него.
Аз съм от Карлово и ще се опитам да проверя в момента тази снимка там ли е и ако може повече допълнителна информация за нея.
Аз съм от Карлово и ще се опитам да проверя в момента тази снимка там ли е и ако може повече допълнителна информация за нея.
Що се отнася до това бил ли е Левски в Шумен - направо ти цитирам думите на М. Андреева, като имай предвид, че на тях попаднах случайно във форума на НД "Традиция". Прецени сам:
. Аз понеже съм малко нещо обвързан по брачна линия с асеновградския регион и имам впечатления от там обаче чувам съвсем други неща. Всяка година в неделя около 19 февруари в манастира Св. Петка Мулдавска над Асеновград, който наскоро изгоря, се прави народен събор в памет на Апостола, където пада люто ядене и пиене, вихрят се хора, свирят оркестри, въобще всенародно веселие и това защото се знае, че в манастира се е крил Левски и дори се пази неговото скривалище. (Дали е така кой знае). Прапрадядото на жена ми Кольо Кьосето от с. Тополово, Асеновградско твърди - май в спомените за Апостола на Ст. Каракостов - че Левски е минал през селото му и основал комитет в съседното село Новаково. Та интересно е да се издирят и запишат такива легенди, да се изследват, да се отсее сеното от плявата и тогава да се пристъпи към нов анализ на обхвата на революционната дейност на Апостола. Аз в това направление засега не мога да дам принос, ама знае ли човек? Като понапредна с османския (има надежда - днес преведох първия си берат) може би ще направя издирвания в тази насока. Както стана вече въпрос по-горе в темата, тези документални ресурси са най перспективни, а наскоро говорих с Тодор Чобанов и той лично ми каза, цитирам по памет: "Османският архив идва в България. В момента колегите сканират като луди". За съжаление повече не успях да науча (ако някой има инфо, да споделя), понеже наоколо беше пълна лудница - откриваха Археологическия музей в Пловдив, и около зам. министъра, който беше най-високопоставеното лице там, беше пълно с лизачи, слагачи и подмазвачи.
За да си по-убедителен ето ти и цялата статия на М. Андреева, така както е поместена във форума на "Традиция":
Дано поне това, което Тур Тур нарича статия, е просто публикация във форумен вариант. Щото, ако е в научно издание, нямам думи, макар че не се учудвам особено. Знам какво представлява научното ниво на масовия български музеен специалист. Нашироко няма да коментирам, че не ми се задълбочава в глупости, но просто ме изумява убедеността, че седналият индивид е 100% Левски, като даже и кьоравият може да види, че тя не е повече от 50% (в най-добрия случай).
, но с тази снимкова бъркотия нещо все може да се направи. Изобщо много ни куца на нас интердисциплинарността - не само като умения, ами и като мислене. Откривателят на снимката, Александър Алексиев, на когото в посочения линк му викат Александров, е художник по образование, който явно поназнайва това-онова за суратите на хората; заровил се е в търсене на стари фотографии и наистина е разкрил много нещо - наскоро човекът дари някои открити от него неизвестни фотоси на дейци на Съединението на нашия мавзолей. В някои случаи, като този със Странски и Левски, обаче, а и в други, например, една публикувана в сп. Минало (ще проверя в кой брой) снимка на Раковски (според него) той очевидно се е посамозабравил. И това е както заради недостатъчно познаване на историческите източници, подхода и начина на работа с тях, така и заради некомпетентността на голяма част от историческата гилдия, която ползва компютъра (ако изобщо го ползва) предимно като заместник на пишещата машина, и не може да приложи съответния технически контрол на подобни спорни снимки. В такъв случай резултатност може да се търси само от съпоставка в източниците, но там я има нещо, я няма, а за да се потвърди или отхвърли такава хипотеза необходим е специализиран анализ с устройство по-точно от човешкото око
, което не само че лъже, но и често седи на глава, пълна с предубеждения.
By the way, Ив. Стоянов беше първият учен, пред който изложих хипотезата си за възрастта на Левски и идеята си за книгата. Споменал го е още на следващия ден в лекциите си (според собствените му думи), но не знам обаче в каква светлина. 
Comment