Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Априлското въстание - успешно или неуспешно

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Да бе ,българите са едни големи глупаци ,които от немай къде кръщават разни населени места и улици на измислени и незаслужили герои като Васил Левски,Георги Бенковски,подполковник Калитин,майор Узунов,майор Векилски,капитан Андреев, и т.н.На тържествена заря -проверка се четат имената на някакви измислени типове които са се жертвали защото не са били с всичкия си!!! :evil: :evil: :evil:
    Ама къде могат те да се мерят с разни остроумковци,!!!

А какво да говорим за местата на които са стаавали разни безсмислени жертви като Перущица,Батак,Панагюрище,Шипка,Сливница,Три Уши,Люлебургас,Бунархисар,Чаталджа,Тутракан,Силист ра ,Кубадинската позиция,Дойран,завоя на река Черна,Страцин,Драва,Мур и т.н.Единствената мисъл на участниците е била как да ги включат във легендите и народните песни :cry: :evil: :evil:

Comment

Аз ще отговоря на въпроса на темата така. Да Априлското въстание беше успешно даже повече от успешно въпреки че преките по-малки цели на въстанието не бяха достигнати, беше достигната голямата главната цел на цялата петвековна война с варварите- СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ.
      На бойно поле България

Comment

е, хайде сега, варварите...само да напомня "мръсен и нечист народ се засели в областта Онгъла" :twisted:
        Рамблър, точно това е, саможертвата не е била единична, а за целта на въстанието, мисля, че ако приемем, че тя е била да се вдигне шум, то тя безусловно е успешна. вижте само изказванията на Юго, Гладстон, Аксаков (то на него всичките му изказвания са такива едни славянофилски, ама карай), Макгахан, Скайлър и други - ми че имало е достатъчно журналисти и без да сме канили Си Ен Ен :|
        съгласен съм с иронията ти Подвоничарю, колкото и разпространена да е идеята за слабия народ, който имал нужда от герои и силният, който бил единен и нямал нужда, то аз смятам, че всеки народ има нужда от своите герои и да помни дадените жертви, защото камбаната е звъняла за всеки...
        Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
        каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
        каквито са мислите ти,такива са делата ти,
        каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Originally posted by "подводничаря"

Да бе ,българите са едни големи глупаци ,които от немай къде кръщават разни населени места и улици на измислени и незаслужили герои като Васил Левски,Георги Бенковски,подполковник Калитин,майор Узунов,майор Векилски,капитан Андреев, :cry: :evil: :evil:

Става въпрос не за това, дали героите са реални или измислени / каквито има немалко, както и във всяка друга държава /а за това, че тези, които кръщават улиците обикновено правят тъкмо обратното на това, за което са се жертвали героите. И затова изводът е, че саможертвата им е подходяща за даване на пример и провеждане на тържествени чествания пред техните паметници, но тези идеали, за които те са се жертвали в по-голямата си част остават неизпълнени.
          "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Originally posted by "подводничаря"

Да бе ,българите са едни големи глупаци ,които от немай къде кръщават разни населени места и улици на измислени и незаслужили герои
            Пропуснал си да добавиш "Овчарчето Калитко", "Митко Палаузов" и т.н. :lol: А аз живея в близост до булевард, който доскоро се наричаше "Емил Марков" и като пътувам до вилата на старите слизам на гара "Владо Тричков" Само дето не съм сигурен има ли и в момента улица на името на ген. Георги Колев, командира на конната дивизия, дето кълцаше казаците като зелки на Северния фронт ...
            Si vis pacem - para bellum!

Comment

е, че какво, Митко Палаузов ми беше любима книга едно време всъщност шегувам се, не си спомням някога да съм чел някоя книга по-трудно :roll:
              Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
              каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
              каквито са мислите ти,такива са делата ти,
              каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Люлебургас
                Не се ли пишеше с "з".
                Просто не мога да повярвам, че има хора, които говорят за неуспех на въстанието. То е много повече от въоръжен опит за извоюване на свобода. Априлското въстание е знак, че българите са готови да надигнат глава и да направят нещо повече от локализирани нападения, грабежи и единични убийства. 10 000 жертви на насилието по време и след потушаването на въстанието е цената, която хората са били готови да платят за свободата си.
                "Реките от кръв ще съборят империята"
                "В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която нивга не ще заздравее."
                "Какво ще правим със свободата, ако не знаем какво е да си свободен."
                Нека не забравяме, че това е историческия избор на народ, чиито цели са над опазване честта и цялостта на семейното огнище. Това е революция в патриархалното съзнанието, която издига на пиедестал нови цености.
                Alliis laetum, sibi sapiens.

Comment

Винаги съм ненавиждал фрази от типа на тази, че хората били готови да платят свободата си с цената на собствения си живот - нещо , което в никакъв случай няма цена.
                  Организаторите наистина са били готови да се жертват, по това спор няма, но "обикновените" хора са били пожертвани от други, като животни на заколение и то напълно съзнателно, за да се стигне до ......."Реките от кръв ще съборят империята" .
                  Поклон пред жертвите, но ако трябва да говорим сериозно, организацията на въстанието е пълен провал и при по-добра организация, може би нямаше да има "реки от кръв". Добре е да гледаме на миналото , пропити от революционна романтика, но не е зле и да бъдем донякъде реалисти.

Comment

А, за военната организация на възстанието няма въобще какво да говорим, пълна трагедия.....
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Да, организацията на въстанието е голям фал...
                      Само искам да ви помоля, все пак сме военноисторически форум, да не използваме изрази като "варвари" и тем-подобни по повод на Империи, които като такива все пак са имали и много достойнства. А и най-малко да наричаме българите "мръсен и нечист народ се засели в областта Онгъла"... нали така.
                      Човешкият живот наистина няма цена. Аз не смятам, че въстанието е било успешно. Вярно е, че то предизвиква нови дискусии по повод "Източния въпрос", но можеше да минем и без него. Дадени са много жертви и то не от простолюдието...
                      Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

Честно казано сме минали метър само с 30000 жертви. Всички останали народи са дали много повече и вероятно заради това ценят независимоста си повече от нас. И ако някой си мисли че без саможертва може да получи независимост то се лъже . Свободата не се подарява, тя е твърде скъпа за това и се заплаща с кръв, много кръв. Ако някой може да открие пример в писаната човешка история когато народ е получил свободата си ей така като подарък без кръв нека да го каже. На мен такъв случай не ми е известен. И още като наричам турците варвари то тове не е морална оценка а факт. Османската империя е една от малкото коити не са дали нищо на покорените от тях народи а са взели всичко което са могли от тях. След тях на народите остават мизерия и разруха.
                        На бойно поле България

Comment

Originally posted by "elemag"

Османската империя е една от малкото коити не са дали нищо на покорените от тях народи а са взели всичко което са могли от тях. След тях на народите остават мизерия и разруха.
                          [/siz]
                          Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

Е-е-е-х, Елемаг, недей така, чак пък нищо...ти необичаш ли гювеч или баклава

Comment

Аз и бозата обичам но това са персийски и арабски измишльотини не турски . Пък и това е крайно недостатъчно като се има предвид каква разруха са оставили слез себе си. :twisted: :twisted: :twisted:
                              На бойно поле България

Comment

Така е, но сме ги взели посредством турците
                                Абе те нещата са толкова преплетени, че трудно може да се посочи първоизточника на храна, напитка или философска концепция.
                                Исках да кажа, че е неминуемо да сме взели доста неща от тях, както и те от нас - винаги се получава взаимодействие между двете култури - на "завоевателя" и "завоювания". И между тези неща все има и нещо хубаво.
                                Пък и от друга страна - сами сме си виновни - така или иначе по онова време ако не турците, други са щели да ни завоюват

Comment

Working...
                                X