Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Априлското въстание - успешно или неуспешно

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #91

    Imperial Friedrich написа
    Елемаг, не разбирам как може за теб приказките на един учител да е абсолютно равно на целокупните САЩ.
    Тези приказки на този учител само един от многобройните примери които съм виждал и извода го правя за кой ли пореден път.
    А според последната ти логика СССР беше най-големия враг на България за доста време, а сега и Русия е такава, понеже тя също следва само собствените си интереси и Б-я за нея не е нищо друго освен играчка.
    Това доголяма степен беше вярно. Но сега неговото място се зае от САЩ.
    НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

    Comment


      #92
      Точно!Това което най-много ме дразни :x :grrr: :wall: е това че преди всички са се съобразявали с думата на българския владетел а сега ще загрозя форума с разни системи по адрес на много предатели.Ебаси гнусотията и гаврата...
      ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

      Comment


        #93
        barabanchik написа
        Апостола се е надявал на въстание още през зимата на 1871 г.!И това е отразено в неговото документално наследство.
        Напротив прочети внимателно кореспонденцията на Левски с Каравелов и ще видиш кога Левски е смятал да вдига възстание
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

        Comment


          #94
          Мисля, че за да определим дали въстанието е успешно или не трябва да се водим от това дали инициаторите му го смятат за такова или не. Едва ли нашите революционери са целяли изхода, който се е получил и независимо дали ни се иска или не, не може да обявим за успех един пълен провал, поне според мен. Ако може да се направи аналог, Априлското Въстание е толкова успешно, колкото действията на румънците през ПСВ: сами по себе си, и едното и другото са меко казано неуспех.

          Comment


            #95
            TVV написа
            ......дали инициаторите му го смятат за такова или не. Едва ли нашите революционери са целяли изхода, който се е получил и независимо дали ни се иска или не, не може да обявим за успех един пълен провал, поне според мен.
            Моята цел е постигната.В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее.А Русия нека тука заповяда......
            Георги Бенковски

            Ето какво са си мислели ръководителите за възстанието. А това означава, че те через него не са искали да Освобождават България. Това противоречи на идеологията на Апостола!
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

            Comment


              #96
              Аз лично не мога да приема жертването на цивилно население в името на някаква пропагандна идея за позитивна цел.
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

              Comment


                #97
                Съгласен, но обикновено революционерите/хората на действието имат известен проблем с приоритетите и разпознаването в логическата верига средства-цели. Има там една йезуитска поговорка по въпроса, която обикновено им ляга съвсем точно на духовната снага.

                Comment


                  #98
                  Прав си, прав си напълно, да не забравяме и онази не по-малко йезуитска поговорка от времето на Луи 15-ти за потопа и неговото отношение към него след като земния му път приключи Та тези, наречени от теб "хора на действието" явно имат същото отношение към действителността и евентуалната й малозначителност след като тях вече ги няма. През цялото време ме гризе някаква мисъл за Фройдистки комплекси, но не я изразявам, защото може би ще прозвучи конщунствено, затова се ограничавам само с голия тумбак и чифтето пищови. А това, което най-много ме поразява е, че организаторите на въстанието съзнателно са се стремяли към възможно повече клане, за да привлекат вниманието....както палестинците, които се самовзривяват в Израел...
                  "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

                  Comment


                    #99
                    Sir Gray написа
                    Аз лично не мога да приема жертването на цивилно население в името на някаква пропагандна идея за позитивна цел.

                    За щастие въстанниците не са мислили така че щяхме да бъдем сега жалко малцинство в Турция.
                    НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

                    Comment


                      Елемаг написа

                      За щастие въстанниците не са мислили така че щяхме да бъдем сега жалко малцинство в Турция.
                      Радикализираш. Това е напълно невъзможно. Единият вариант си е протичалата тогава българизация на контролните структури в империята. Другия вариант е просто да се изчака подходящо събитие, каквито е имало предостатъчно, примерно поредната Руско-Турска война или някаква криза сред Великите сили. Грей нямаше предвид "изобщо да не гъкваме да не стане нещо страшно", а имаше възражения срещу самата цел на въстанието - да предизвика кървава ответна реакция, която да създаде благоприятни условия за освобождение - каквито по всяка вероятност сами щяха да се появят.
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                      Comment


                        Точно. Или поне да бяха подготвили военната страна малко по-добре. Макар че наистина възстания трудно, че даже и невъзможно, се провеждат без цивилното население да бъде въвлечено в кръвопролития. Едно известно ниво на цивилни жертви трябва да бъде прието, няма начин. Но да се жертват села само и само някой да пише за това във вестниците е направо престъпление. Трябвало е организаторите да предвидят ответната реакция на турците и да се помъчат да организират военна сила, способна поне даде някакъв отпор. И не става въпрос за даване на редовни битки, ясно е, че такива е нямало шанс да бъдат спечелени, а за спечелване на контрола над известна територия, затрудняване комуникациите на турците, лишаването им от свобода на движение, в най-добрия случай дори ограничаването им в изолирани гарнизони. Но такава тактика изисква друг тип планировка, не глуповата защита на едно две села с неадекватни сили, които е ясно, че ще бъдат разкълчищени стига само турците да се концентрират. По си го представям нещо от рода на една две чети, организирани в чужбина, добре въоръжени и максимално мобилни, които пресичайки територията (без да търсят сражение, дори стремейки се да го избегнат) да повлекат след себе си части от гарнизоните плюс евентуално да концентрират и вниманието на централното турско командване. След което една определена област да възстане (по възможност пресечената от четите или в близост) и да елиминира остатъците от турските гарнизони. След което в съответната зона се образуват местни чети, които "хващат балкана" или по-точно стават мобилни с цел разрушаване максимално ифраструктурата на турците, докато същевременно не са обвързани с дадено място и биха могли да избегнат концентрация на противника. Разбира се, по този начин селата остават напълно беззащитни, но тяхната сигурност би могла да бъде постигната с постепенното изтощаване и изолиране на всяка по-голяма турска сила, навлязла във възстаналия (и контролиран от местните чети) район от страна точно на тези чети.
                        Такъв план обаче сам по себе си също не би успял ми се струва, просто ресурсната разлика е твърде голяма. Разковничето е турците да не могат да изсипят в района прекалено много хора и да си възвърнат контрола върху "полето". Но комбиниран с външен фактор, например нова Руско-турска война, то определено има шансове.
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

                        Comment


                          Фактически малшансът спохожда въстанието. Апостолите са искали да координират действията си със Сърбия която няколко месеца по-късно обявява война на Турция и е бита съответно. Ако тогава едно въстание в България би избухнало, то шансовете ни за успех са били по-големи, защото Турция щеше да воюва на един фронт по целият Балкански полуостров , без сигурен тил
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                          Comment


                            В една от темите на форума ,мисля ,че беше за Илинденското въстание,много сполучливо ,почти афористично бе обрисувана целта на въстанниците тогава-"Целта не е ние да победим турците,а те да не могат да победят нас!"Мисля си,че подобна тактика като Илинденската би могла да има повече успех,с по-малко жертви и с почти същият ефект в Европа!
                            "Прави каквото трябва,да става каквото ще!"

                            Comment


                              Е то това винаги е било и ще бъде основната тактика на възстаници и партизани по цялата земя
                              XV mile the sea brode is
                              From Turkey to the Ile of Rodez...

                              Comment


                                Просто въстанието избухва преди да е завършила подготовката, в някои окръзи даже не е започвала подготовка. Иначе замисълът е бил добър.
                                Last edited by модератор; 14-02-2006, 19:07. Причина: въстание
                                Бъди възторжен идеалист. Смел до безумство, влюбен в България до фанатизъм, честен до самопожертвование.

                                Comment

                                Working...
                                X