Абе аз няма да се правя на еничар колкото и пари да ми дават, но за Шипка ме пиши вътре!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Шипка и Плевен
Collapse
X
-
parabelum ,говорйш за главата на енйчарйн във шумен а не говорйш за главйте на всйчкй кръстоносцй й варненчйк по смешно от това за превземането на крепоста шумен не съм чул йзлагате се една локална побеа в навечерйето на варна :lol: ,говорйш на шйпка за победа каква победа победата на русйте сй прйсвояваш опълченцйте лй спечелйха тазй война без тях не можешетака лй :sm186: :lol: дааа можебй сй прав помйслйсй говорйш срешту страна която е ймало славна йсторйя говорйш за народ който нйкога не жйвял под друго владенйе едйнствен в йсторйята помйслй десет пътй кат говорйш така ,за достойнйя дуел едва лй ште бъде достоен бйх много штаслйв но ахх :grrr: аз нйкога несъм казал за паметнйк на сйулейман уточнете се аза войнй й за газй осман паша между другото познавателй по голям военен от газй осман във тазй епоха
Comment
-
познавателй по голям военен от газй осман във тазй епоха
И да не стане грешка - да, аз познавам (не лично де ). И то доста
Относно причината - пак не си в час. Имаше РЕАЛНО предложение да се издигне паметник на Сюлейман Паша на Шипка. Автора на тази идея се казва Здравко Зафиров и в момента е заместник кмет на Пловдив. Единствено бурната реакция на част от населението елеминира проекта. В последствие въпосния господин се извини, но не на българите, а на турския посланник.....
Та по върпоса - реалното предложение само показва, че въпросната персона, направила това предложение, е за лудницата. Или за цирка в ролята на шут. Съответно реакцията срещу предложението си е напълно нормална и разбира се нужна, за да се постави тая откачалка на мястото му. Но с това историята според мен приключва - един пернат в главата се е изцепил глупаво, други глупаци са се вързали, всички вкупом са публично осмяти и толкова. Всичко си е в реда на нещата. Не разбирам защо все още се ширят такива бурни емоции по нещо вече приключено? Редут едно, че хич не иска паметник на Сюлейман, а дори и да иска - ми нека си иска, ние да не сме гламави, че да го слушаме?!
Но това са си празни раздумки, по-подходящи за на по бира, та затова аз поне не смятам да продължавам тая дискусия тука (виж, на по бира съм готов )XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Hans Delbruck написаАбе хора, аз само се пошегувах, че съм Редут(надявам се да не се обиди). Нима ако имах неговият литературен талант бих си губил времето с този форум вместо да седна да напиша някоя книжка(или поне брошура), с която 100% щях да взема нобелова награда.
Шегувам се, да не вземе някой да се засегне от дебелашките шеги...както каза Николай - Deutsches humor(много тъпо е да се повтаря нещо няколко пъти в един пост ама нали знаете Deutsches...).
Поне според мен редут не може да е това, което понякога се определя като "менте", просто трябва да си Гьоте, нищо по-малко.
Да разбирам ли, че ти си против съществуването на българска територия на паметници на всяка от следните народности - турци, сърби, гърци, румънци, руснаци, черногорци, украинци, германци, американци, англичани, ирландци, шотландци, уелзци, австрийци, арменци? Сигурно изпускам някой, който го забележи нека ме поправи.
На мен подобно отношение ми се вижда малко крайно, но това разбира се е лично мнение и не обвързва никого.
П.П.
Впрочем що е това Бага Тур?
Да разбирам ли, че ти си против съществуването на българска територия на паметници на всяка от следните народности - турци, сърби, гърци, румънци, руснаци, черногорци, украинци, германци, американци, англичани, ирландци, шотландци, уелзци, австрийци, арменци?
И знаеш ли кога бих отминал подобни абсурдни идеи и изказвания? /сега като си помисля - никога!/ :tup: .................................................. .......
В това информациотнно глобално село, аз се определям като някаква личност и едно от определенията и е - българин! И аз се гордея с това /въпреки, че доста мои сънародници правят големи усилия за обезличаването и принизяването на тази дума!/
А знаеш ли, колко дребни и незначителни изглеждат тези спорове и глупости, щом се отзова в планината, с коня до мен, на топлото пролетно слънце, далеч от фалша и "пигмеите" ..
...И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
redut написаbaga tur тй чул лй сй тропота на краката на хйлйадй енйчарй според мен по са победоноснй от конете *за паметнйк на сйулейман в загора не атй какво ште кажеш за паметнйк на газй осман паша й под паметнйка да пйше велйк прославен турскй генерал провел успешно обсадата на плевен
Осман е бил храбър командир, това никой никога не до е отричал, но изглежда добър само на фона на некадърниците, благодарение на които през последните 300 години от съществуването си Османската армия има повече позорни и срамни провали от всички останали армии през тази епоха, взети заедно.
А ти, генийо на стратегическата мисъл, кога ще научиш, че за да те вземат насериозно, трябва да пишеш поне малко членоразделно. Научи се най-накрая- когато оформяш някоя мисъл в изречение накрая поставяш един препинателен знак - "." И всяко изречение започва с главна буква. Така е и на турски. Иначе почвам сериозно да се питам ходил ли си на училище...Но за да разделиш мислите на изречения, е хубаво да изказваш мисли , а при теб такива със свещ да търсиш. Най-лесно е като папагал да повтаряш пропагандните книжици...
redut написаговорйш срешту страна която е ймало славна йсторйя говорйш за народ който нйкога не жйвял под друго владенйе едйнствен в йсторйята помйслй десет пътй кат говорйш така ,за достойнйя дуел едва лй ште бъде достоен бйх много штаслйв но ахх :grrr: аз нйкога несъм казал за паметнйк на сйулейман уточнете се аза войнй й за газй осман паша между другото познавателй по голям военен от газй осман във тазй епоха
А не бягахте ли от владичеството на монголите, като отидохте в Мала Азия през 13-и век?
Comment
-
Обръщам внимание на модераторите за следното дълбокомислено изказване:
redut написаparabelum каквоетова ,байно ,ibnemisinnesin
Comment
-
parabellum браво знаеш много добрено не отговорй на това деделерймйн торунларъ ,сйгурно някой тй го казал от там го знаеш й тй сй бйл толкова йнтелегентен не повече от мен уточнйхме се ,зашто температурата под опашкататй всее вйсоко ,Нека носй срама,, ,немй отговаряте по темата а се занймавате с неанамсй какво моля вйLast edited by redut; 01-03-2006, 10:15.
Comment
-
Абе защо спорите за такива неща.По горе написах , че отбраната е била предвидена отначало за подбалкана.След като не могат да спрат настъпващите турски войски там съвсем естествено е за отбрана да бъде избран проход а не открито място.Руснаците са нямали избор и с оглед на числеността на армията си разположена в района.Как ще спреш в равнина противник който те превишава три пъти.А мине ли прохода турската армия , пропада и цялата по нататъчна стратегия на войната.
Comment
-
turanaga написаАбе защо спорите за такива неща.По горе написах , че отбраната е била предвидена отначало за подбалкана.След като не могат да спрат настъпващите турски войски там съвсем естествено е за отбрана да бъде избран проход а не открито място.Руснаците са нямали избор и с оглед на числеността на армията си разположена в района.Как ще спреш в равнина противник който те превишава три пъти.А мине ли прохода турската армия , пропада и цялата по нататъчна стратегия на войната.
Дай ни време и ще стигнем да мерим пробивността на куршум от пушка Снайдер обр. 1865 г. в ствола на 20-годишно борово дърво при количество на валежите 0.75 от средното за сезона
Сериозно погледнато, ние с Ханс си приказваме повече теоретично. За конкретната обстановка е ясно, че руското командване е избрало да спре турците в проходите, след като не е успяло в равнината."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Гост
Точно тука йскам да вй задам въпроса, зада превземат прохода със какъв план според вас трябваше да действат частйте на сюлейман паша
Comment
-
Парабелум съдействай за разделяне на темата на две.
1. Шипченска епопея .
2. Боевете при Плевен.
Би било интересно да се разглежда дислокацията на войските на изток- тогава може би ще има изясняване на "план според вас".
п.п.За kolyo - ето какво :
Увлечен от своята решителност, Сюлейман паша написва и писмо до султана.
/текста на писмото/
”В мои ръце са двата пътя, които водят от Габрово до руската позиция, в мои ръце паднаха изворите, от които русите пиеха вода, ако е рекъл аллах и ако противника не се опита да избяга, аз ще го смажа”
исторически документи
Историята не търпи "план според вас"С уважение: xr100Last edited by xr100; 02-03-2006, 12:14.
Comment
-
xr100 написаИсторията не търпи "план според вас"
Мен не ме бърка дали Кольо има или няма нещо общо с редут (стига да внимава с изразите, които използва - както се каза тук някои разбираме от турски обидни епитети), важното е че въпросът му си е съвсем нормален и резонен за този форум. Тук се непрекъснато се обсъждат различни алтернативни варианти за развитие на най-различни войни. От различните опции на Ханибал преди и след Кана, през 100 год. война, ПСВ, ВСВ и т.н. Като потребителите правят това естествено според тях.
Конкретно за опциите пред Сюлейман вече казахме достатъчно. Аз продължавам да твърдя, че най-умелият начин е чрез навлизане в северна България през Котленския проход и координирани енергични действия заедно с частите на Мехмед Али в посока запад. Което директно принуждава руснаците да остъпят Шипчеснката позиция. Но причините това да не се случи мисля ги казахме по-рано в тази тема.
Нещо повече, струва ми се че Сюлейман би могъл да опита обход през Котленския Проход и след първата атака на Шипка ( след като вече е ангажирал руските резерви натам...Би могъл да опита и натиск към Хайнкой ....да тества руската отбрана на няколко места. Да пробва да мине Балкана малко по на запад..въобще след боя при Стара Загора инициативата е на негова страна и е можел да разиграва Радецки по много начини. Ама за тая цел се искат много качества, които Сюлейман хич не притежава.
xr100, може ли малко по-подробно за това писмо. Пишеш източник "исторически документи" - може ли да конкретизираш малко повече?
Comment
-
От тази тема бе отделена темата Боевете при Шипка и отбраната в планина.
Тъй като за моменте не виждам много изписано за Плевен ще предоставя иницятивата на поттребителите, които могат да отворят нова тема или да продължат в тази.
Comment
Comment