Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ръкопашен бой- спомени

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За какво са тези торби, които имат някои от щурмоваците ни ?

Comment

За гранати, естествено. Щурмоваците са ходели в бой с по 15-20 гранати, как мислиш са ги носели, в джобовете си ли? В българските инструкции от ПСВ се споменава, че това са всъщност "пясъчни торби", използвани при направа на бруствери.

Ето един австрийски щурмовак с такива торби:
      Attached Files
      Last edited by Nick; 14-04-2010, 22:41.
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Аз съм още малък и все още си играя с кукли. Та ето една от моите кукли, български щурмовак - раницата и карабината са свалени, в бой се ходи само с гранати, нож и пистолет (който го е имал.) Засега куклата е с рубашка стар образец, но в скоро време ще я преоблека в шаячна куртка. Но останалите неща, Repetierkarabiner М.90, Parabellum Р-08, Stielhandgranate 1915, Stahlhelm М17 и т.н. са си от съответния период.
        Attached Files
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

И аз така предположих. Имаш ли някакви сведения за подготовката на щурмоваците ? Можеш ли да покажеш някои от тези инструкции ? Благодаря ти за всичко което показа до тук.

Comment

Сведения имам и инструкции имам. Време нямам...

В "Упътване по бойната служба" от 1917 г., стр. 119, параграф д) Стъкмяване е описано какво носи щурмовакът - "две пясъчни торби, с по 3-4 ръчни бомби - през двете рамена". На практика мнозина са оставяли пушките и са вземали повече гранати.
            Attached Files
            Last edited by Nick; 15-04-2010, 04:44.

Comment

В спомените си

Comment

Грешка. Компа се бъзика. В спомените си Стоян Илиев споменава за някакъв устав, в който имало хватки от ръкопашния бой без оръжие. На някой попадало ли е такова нещо ?

Comment

Накратко:

Темата е много интересна ,занимавам се с нея повече от 15 години .Събрал съм почти всички наставления по въпроса ,както и Гимнастически инструкции,Въпроса е изключително комплексен ,сложен,неизследван и разбира се силно забравен.
                  Факта че по гергьовденските паради излизат разни палячовци да демонстрират разни "катми ли беа ,кати ли" без реално бойно приложение,говори за общото състояние на Армията,и нивото на теоритична и практична подготовка на тези които по цял ден стоят на климатици в "пентагона" и се чудят коя секлецарка да им смаже и без това ръждивите пищофчета ...

що се касае до развитието на този тип борба в нашата армия се е водила подготовка по Сават(френски бокс) Британски бокс,батон или шашка както е в нашия превод(да не се бърка с типа дълго хладно !!!) -разбира се тези три разновидности са били изучавани предимно от офицерите,юнкерите и членовете на гимнастическите дружества .Срещат се заемки от Руските ръководства по щиков бой,отделно се набляга на употребата на подръчни средства,инженерни инструменти,1916-1918 са Внесени са известен брой немски окопни ножове, а у нас се срещат отделно голям брой преработени щик-ножове за 88 и 95 .. Поначало След Боя при Чаталджа-12та се обръща голямо внимание на Щурмовите подразделения като смело може да се твърди че сме едни от първите които се занимават сериозно с подобна армейска подготовка,макар и с недостатъчно в началото материално осигуряване.

тук трябва да отбележа че коментарите относно произвеждан в България окопен нож в периода 12-18 са безмислени според мен.

след 15-та се усеща силно немско влияние в тези дисциплини отразено в тогавашните Проекти и в самите инструкции ,което се запазва чак до 1945-та(най -симпатично е едно ръководство от 43-та което казва-цитирам по памет-ако противника не желае да излезне от Бункера,то залейте бункера с бензин и го запалете).Прави впечатление че веднага след пленяване на подобни ръководства -Британски,Френски,Сръбски ,Руски те се превеждат и свеждат до знанието на командния състав -още от 1916-та. След 45-та разбира се, минаваме изцяло на съветски тип подготовка което е и отразено в излезлите ръководства за служебно ползване(от 53-та натам) ....

съвсем скоро се сдобих с наставленията от началото на 90-тте ,но още не съм имал време да погледна и тях ,за да си направя цялостната картина 1878-2010,предполагам ще се досетите че е повече от трагична в последно време ,Факта че в началото на 20-ти век сме имали щатно тренировъчно оръжие(Дървени 95-ци със специално пригодена система от стоманен О-образен профил закачен посредством пружина за приклада и стоманено обезопасително топче на върха ), а в момента дори няма щатни пластмасови армейски ножове за тренировъчни занимания говори сам по себе си ......

пс-а иначе ,най-добре можем да обобщим с определението на П-к Дрангов:

"Дръж пушката здраво!Тичай силно!Ръгай със замах дълбоко и без друго в отбелязана точка*!Веднага издърпвай ножа и Продължавай!"

*В предварително набелязани точки -(бм)

Comment

Много интересно! Аз толкова съм търсил, но от преди 9-ти не съм попадал на почти нищо. Е в случая говоря за армията, за полицията съм понамерил това-онова. Има ли от тези наставления илюстрирани? Опитвам се да пиша лично съобщение, но ми излиза, че трябвало да си променя настройките и не мога още да загрея какво да направя, а и нямам време.

Comment

Пак съм аз. Току що попаднах на едно руско или съветско (не съм го разгледал още) книжле- ,,Винтовка и ее применение", те го те:

Comment

KAK написа Виж мнение
                        Много интересно! Аз толкова съм търсил, но от преди 9-ти не съм попадал на почти нищо. Е в случая говоря за армията, за полицията съм понамерил това-онова. Има ли от тези наставления илюстрирани? Опитвам се да пиша лично съобщение, но ми излиза, че трябвало да си променя настройките и не мога още да загрея какво да направя, а и нямам време.
                        ами няма и да намериш лесно --изключително много нещо е унищожено в оня черен период 1949-1955 ,когато всичко с "Ъ" накрая е попадало в графа "Фашиска Литаратура".Не дай си Боже да поканиш някого у вас и той да види нещо подобно на лавицата--бъди сигурен
                        че вече си попаднал в списъка на неблагонадеждните-е Добре поне че е продължило само няколко години-не ми се мисли ако не беше дошло студеното лято на 53-та какво щеше да стане .Първото полицейско ми е от 1893...червената книжка(да не се бърка с оная друга червена книжка!!!).Ами има илюстрации ,но не е така подробно описано както е в Големите Европейски Армии от началото на 20-ти век...
                        Що се касае до самото описание на ръкопашни схватки--намират се само откъслечни сведения--в този дух на мисли -добра е книгата на Страшимиров--можеш да намериш отговори на доста въпроси ,в частност е описана 5-та опълченска при Шейновските редути като поддръжка на Углицкия полк....и затапването на Пробива при Лозенград....Отделно описание на щурмови подразделения от първо лице единствено число се намира рядко наистина но го има --в края на "Артилеристи" -можеш да намериш описание на ЩГ от 18 етърски ...отделно има и цял труд върху тези ЩГ от 18-ти етърски ,но не помня вече кой брой беше .....

Comment

Stug3 написа Виж мнение
                          Накратко:

Темата е много интересна ,занимавам се с нея повече от 15 години ....тук трябва да отбележа че коментарите относно произвеждан в България окопен нож в периода 12-18 са безмислени според мен.
                          Аз пък мисля, че твоите коментари са безсмислени, макар и да си ги пуснал в още няколко форума, включително в американския, който модерирам. Навсякъде пишеш едно и също - никой не е прав, никой не знае нищо, само ти си прав, оти си бил имал нам' кви си наставления. Обаче няма да ги покажеш на никого, на пък, изяжте се. В американския форум заяви гръмко, че си платил баснословна сума за няколко ръководства:

Very rare...and it cost me a lot ....too much is a better expression...)
                          които след това продаде за чутовната цена от 20 до 22 лева (което, разбира се, е лично твоя работа, само че не се вързва с твърденията ти):

Ако имаш да кажеш нещо полезно и градивно - кажи го и го подкрепи с факти. Но досега освен подмятания, недомлъвки и неистини, друго не съм видял от теб. Колкото платената от теб сума от няколко лева е "прекалено висока" ("cost me a lot...too much is a better expression..."), толкова са и полезни в информационно отношение писаниците ти.

Ако искаш да оспорваш мненията на известни български колекционери на милитария и хладно оръжие, направи го както му е реда, с факти. По-специално, чакам информация за "щурмовия нож", като например, защо носи арсеналски клейма, след като уж не бил военен според теб.

Last edited by Nick; 11-08-2010, 22:55.

Comment

ми разбира се ,че ще ги пускам...и ще продължавам да ги пускам..след като това е Самата Истина ---пак ти казвам пък ти ако щеш ми вярвай ---е предполагам е сто пъти по Фукаритетно да съществува такава кама,отколкото да излезе че "Подведените"* просто са се подмамили(нарочно използувам по-мек език ,за да не наливам масло в огъня и да не ескалира дискусията--честно да ти кажа от малък баща ми ме е учил че един от най-големите грехове е да се подиграваш на незнанието на другите....)

20-22 лева викаш.....хм, я умножи по 100(дай на 100 че е по лесно ,да не обременявам уравнението с по-големи цифри ...)

пс-И се замисли ,Ти, самия преди да даваш квалификации,Колко възпитано е ,когато някой Колега покаже Придобивка ти да се изцепиш "Купувам,носи на Агоп,той плаща!!!".Не Всичко е Пари ,Коле,не Всичко,Може би поисках на Вало пари ,когато му дадох от уважение Сборника с разследвания на парламентарната комисия,Да ,оня същия от който и ти черпиш информация?Отговора предполагам се сещаш какъв е ),а дали са полезни в информационно отношение постовете ми ,мисля че съм доказал отдавна дали съм полезен или не съм...
                            Last edited by ; 17-08-2010, 09:02.

Comment

Мето, ти си този, който упреква другите в незнание и неинформираност, затова и те подканям да подкрепиш твърденията си. Както вече писах, дали ще продаваш книгите си и за колко, дали ще подаряваш и дали ще ги покажеш тук или на друг форум си е лично твоя работа. Прието е твърденията да се обосновават по някакъв начин. Само да кажеш, че ти имаш книжки, а другите не са прави, не работи много добре като доказателство.

Така че сърдиш се, не сърдиш, при положение, че досега не си доказал нищо, съвсем спокойно ще ти кажа пак, че в информативно отношение постовете ти не важат. Единствено от теб зависи дали ще ме опровергаеш с факти. Иначе не възразявам да си чукаме лафче с теб за каквото щеш (ако модераторите оставят общите приказки в темата).

А, да - моите сканове не са от Вало, не си ти единственият, който разполага с тази литература.

Comment

Мето, хайде сега покажи и ни убеди, че твоите приказки не са празни.
                                Друго си е да се хвалиш наред из Софето, как си ни натрил носовете.
                                Хайде натрий ни ги.

честно да ти кажа от малък баща ми ме е учил че един от най-големите грехове е да се подиграваш на незнанието на другите
                                Точно това правиш зад гърба на хората.Явно не си се научил от това което баща ти е говорил.
                                Странно на последната Борса в Търново, 100% от колегите там не се изказаха ласкаво за теб, защо ли?
                                Сега погледнах всичките ти постове тук в този форум-нищо градивно само опити за заяждане и самоизтъкване.
                                То лошо няма, но като казваш "че еди кво си е бяло", поне го покажи, както правим всички ние тук и не само тук.
                                Никой не се е родил научен, но явно ти си първото изключение на това правило.
                                А колкото до сумата, която си уж бил дал за въпросните книги по-горе, явно пак не си си бил изпил "Кукумицина".
                                Ти ако беше дал 2000лв за тези книги, нямаше да се пазариш за Миловановича, да ми го искаш на изплащане и после да ми се сърдиш, след като друг колега го е купил на обявената във форума цена.
                                Нищо лично ей.Просто си казваме истината в "очите".
                                Искам да се извиня на Форумната Управа за бъркотията в тази тема.
                                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Working...
                                X