Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ръчните гранати

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

AYB написа
    Всъщност при съвременните трасиращи пиросмеси, фосфорът липсва изцяло.
    AYB,

Виждам, че май си правил PrintScreen от DjVu? Ако свалиш пълната версия на DjVu Viewer, а след това при печат посочиш PDF Writer като принтер, ще получиш PDF на страницата, но с по-добра разрешаваща способност. PDF също могат да се прикачват в този форум.

ПП. Трябва ти пълната версия на Adobe също така, освен ако не можеш да свалиш PDF Writer отделно, която понякога идва с някои принтери.
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Страниците ги снимам с програмата FastStone Capture и ги записвам във формат JPEG. Програмата иначе подържа 11 формата, сред които е и PDF. Не ми пречи да ги записвам в този формат, но така съм свикнал. А и мисля, че в PDF файловете излизат с по-голям размер.

Comment

Ако желаете да се запознаете по-подробно с теорията за определяне поразяващото действие на гранатите и мините, вижте това:

Comment

Драги АУБ,познавам добре запалката УЗРГМ.Натурална граната мятах за последно през1983г.Тъпото бе, че преди това съм изучавал Ф-1 и граната обр.1942г./тази която е като консервна кутийка/ и двете с посочената запалка.При мятането на гранатите домъкнаха от някъде сандъци с яйцевидни нападателни и с различна запалка,която не бях виждал даже и на картинка.В последствие често виждах новата запалка,но не съм работил с нея.Едва ли е нещо сложно,но за мен е като камъче в обувката.Много малко камъче.

Comment

Сигурно става въпрос за българските гранати РГН и РГО-78. Те са с готови поразяващи елементи (стоманени сачми 4 mm за РГО-78 и алуминиеви цилиндърчета за РГН) оформени в пластмасови черупки. Гранатите са комплектовани с дистанционен взривателен механизъм ДВМ. Имам материали за тях, но са на хартиен носител, а нямам скенер. Мога да пречертая чертежите с компютъра, но ще изчакаш малко. До ден-два ще гледам да ги пусна.

Comment

lobo, поиграх си с AutoCAD-а и пречертах запалката, поне доколкото схванах нещата от не особено ясния чертеж в книгата. Отличителна черта на ДВМ спрямо УЗРГМ е това, че ударника не е линеен, а въртящ се (спрямо оста си). Иначе всичко останало е напълно аналогично. Даже двете запалки са взаимозаменяеми. Затова няма да обяснявам как работи. То се вижда.
              Ако кажеш мога да направя и разрез на гранатата РГО-78.
              Last edited by ; 26-12-2006, 09:06.

Comment

АУБ,тенкю вери мъч!
                То било просто като фасул, ама като го не знаеш те човърка вътрешно!
                Тази запалка наша си разработка ли е - проста и ефективна да и се ненарадваш.
                Благодаря!

Comment

Мисля, че е наша разработка, макар и да не е оригинална авторска конструкция. Има много подобни такива по цял свят. Ще потъся из нета и ще кача после.

Comment

Ето още един пример за граната комплектована с подобна запалка. А другите са производство на Арсенал-Казанлък и са със запалки ДВМ.

Comment

Ето и още примери за гранати комплектовани със запалки от този тип. Прочетете статията, много хубаво е написана!

Attached Files

Comment

Ако желаете да се запознаете със съществуващите по света ръчни гранати, вижте това:

Attached Files

Comment

Провокиран от темата за коктейлите , се питам дали можем да причислим към ръчните гранати едни бирени бутилки със запалителна течност , щракало залепено близо до гърлото и фитил? Раздаваха ги на нашего брата кашика за борба с бронирани машини , но преди десетина години имаше случай в Пловдив , при който бяха използвани и в градски условия.Някой знае ли каква беше/ или е/номенклатурата им в армията.Спомням си само , че съдържаха някаква смес от бензин и фосфор и развиваха около 1000 градуса.

Comment

Не мога да коментирам, не знам... Аз докато бях на служба, такива пособия не съм използвал. Иначе съм чувал, че се употребяват, но пак казвам, не мога да коментирам.

Искам да ви представя една уникална историческа граната от периода на Втората световна война. Гранатата е немско производство и е употребявана ограничено. Не е особено популярна, но е много интересна. За нея прочетох във в-к "Всичко за оръжието" - бр.13/96г., в статия озаглавена "В търсене на формата" - автор подп. Агоп Казазян. Ще препиша дословно написаното във вестника. Чертежите, които пускам ги пречертах от статията. Извинявам се за не особено високото им качество, но ги правих набързо и не се старах много. Ето и част от нея:

"... Любопитни са германските ръчни гранати с форма на диск и запалка с ударно действие. Корпусът е от две половинки с формата на изпъкнала чинийка, прикрепени една към друга. В диска са разположени звездообразно шест тръбички, чиито краища се подават отвън. В центъра на гранатата е поместен ударникът, представляващ плочка с четири остриета, насочени към четири от тръбичките, пълнени с иницииращ заряд, върху които са нахлузени възпламенителните капсули. Петата тръбичка, която е запушена с тапа, е празна и в нея се поставя детонаторът преди използване на гранатата. В шестата тръбичка, срещуположна на тази с детонатора, е поместена предпазна метална клечка, задържаща ударниковата плочка неподвижна. Тази тръбичка е затворена с капачка, подсигурена с шплент. Взривното вещество е барут, поставен в две торбички от двете страни на "звездата". Нападателната версия с корпус от ламарина съдържа 130г. черен барут и тежи 415г. Отбранителната е с по-малки размери, корпусът е от лети чугунени половинки, съдържа 90г. черен барут и тежи 360г. След поставяне на детонатора се изтегля шплентът и развива капачката. Гранатата се хвърля като диск, така че да възникнат центробежни сили, способстващи за изпадане на предпазната клечка от шестата тръбичка и освобождаването на ударниковата плочка.
                            Същата сила отдалечава тръбичките-наковални с капсулите от ударниците. При падането на гранатата на ръба на диска, един от цилиндрите с капсула се удря в срещуположното острие на ударника и при възпламеняването си задейства иницииращия заряд. Слабото място на тези гранати е, че при падане на страна или върху мек терен не избухват. "
                            Last edited by ; 28-12-2006, 18:14. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Todor Pavlov написа
                              Провокиран от темата за коктейлите , се питам дали можем да причислим към ръчните гранати едни бирени бутилки със запалителна течност , щракало залепено близо до гърлото и фитил? Раздаваха ги на нашего брата кашика за борба с бронирани машини , но преди десетина години имаше случай в Пловдив , при който бяха използвани и в градски условия.Някой знае ли каква беше/ или е/номенклатурата им в армията.Спомням си само , че съдържаха някаква смес от бензин и фосфор и развиваха около 1000 градуса.
                              Търси из руските сайтове "зажигательная бутылка" и "зажигательная граната" и ще намериш достатъчно информация.

Comment

bsb написа
                                Търси из руските сайтове "зажигательная бутылка" и "зажигательная граната" и ще намериш достатъчно информация.
                                Благодаря ! Не ги знам колко са ефективни в действителност с/у бронирани машини , ние ги мятахме по едни ламаринени макети , достатъчно обгорени и опушени, но макети... виж да подпалиш някоя сламена колиба сигурно са били подходящи...

Comment

Working...
                                X