Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Атентат в Бургас!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

messire Woland написа Виж мнение
    И като как, като наеме нашите полицаи ли? Като наемни работници? Като наемни войници?
    Но какъвто и да е отговора, някак от постовете на някои хора тука лъха като от пещите на Освиенцим.
    Е, месир, ако мен ме визираш с това - доста трябва да си чувствителен към такива повеи, понеже съм твърде далеч от каквито и да е такива афилиации. Основният въпрос всъщност е защо (евентуално) държава като България трябва да заеме твърде определена позиция в споровете между израелската държава и каквито и да е техни противници? Да си противник на тероризма е едно, но да визираш определени врагове без нужда (и така да си създаваме реални проблеми) - това е друга работа.

И между другото поставянето на такава дамга е фактическа цензура, защото моментално маргинализира опонента. Реакцията - като моята - взех да обяснявам, че не съм от Освиенцим. Доста неприятен похват - измисляш си враг и после го громиш. И тук отговор не е нужен.

ПП. А междувременно Голум все пак докосва въпроса. 10х

Comment

SRH, не мога да си обясня твоята позиция с друго освен вече споменатото невероятно тесногръдие. Хората не са еднакви и имат различни изисквания, учудвам се че сега го разбираш. Можеш да приемеш засилените мерки за сигурност като допълнителна инвестиция в туризма, каквито са всъщност всички останали разходи. Израелските туристи могат да искат и кашерна храна например - хотел, който я предлага, със сигурност ще привлече повече. Искат и казина - много хотели са отворили казина през последните години само и единствено, за да привлекат израелските туристи. Също и менюта, табелки на иврит, персонал говорещ иврит(!) и т.н. В този ред на мисли, защо България да инвестира в хотели въобще? Нека туристите да спят на земята, какви са тия специални изисквания, ще се правят харчове за тях, ама ха? С бизнес логика и ирония се опитвам да покажа неадекватността на позицията ти.

По същия начин в Египет и Турция има множество затворени хотелски комплекси. Египет е водеща туристическа дестинация с 22 млн. туристи годишно. Ама какви са тия излишни харчове за НВ туриста, затворени комплекси? Да си спят където намерят! Реалността обаче е друга и предполагам вече схващаш каква.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Не знам, мисля си, че подобен подход към нещата ("това е тяхна работа, защо ние трябва да плащаме за тяхната сигурност"), които е демонстриран от SRH, има смисъл да се разгледа най-малкото, защото може и да не е толкова рядко срещан у нас.

Comment

Разбира се, че не е рядко срещан. Същите хора питат защо трябва да се плаща членски внос за ЕС, защо трябва да се участва в мисии на НАТО, защо трябва да се дават пари за покриване на еди-какви си евростандарти, изисквания и т.н. "обслужване на чужди интереси".

Comment

Някак си е гадничко да си завираме главите в пясъка и да казваме "нас това не ни засяга". Най-малкото защото звучи пораженчески. Нещо като "преклонена глава сабя не я сече".

Comment

Фалшивата шофьорска книжка на атентатора засечена у нас преди пет години

Не разбрах нито как е засечена тази книжка, нито защо е останала в ръцете на атентатора.

Comment

Dinain написа Виж мнение
                Разбира се, че не е рядко срещан. Същите хора питат защо трябва да се плаща членски внос за ЕС, защо трябва да се участва в мисии на НАТО, защо трябва да се дават пари за покриване на еди-какви си евростандарти, изисквания и т.н. "обслужване на чужди интереси".
                Да, много хора се питат и защо се напъваме да опазваме чужди граждани а никой не предприема мерки за опазване на нашите?
                Съответно правим еваала че, лекарите спасяват чужденците , пък пострадалите Българи изобщо никой не ги споменава.....
                Това че , някои хора не могат да надскочат етнически ограниченото си мислене си е техен проблем но не може да заклеймяват другите, защото това си е цензура и дискриминация. Не може на всеки който не ти споделя мнанието да му лепваш етикети "Нацист" , "Фашист", "Комунист", "Тесногръд" и други...за съжаление на някои, не всички в тази страна си бием главата в стената.
                Аз лично не приемам да се говори от всички медии и министерства за опазване на граждани на дадена държава , а в същото време за Българската национална сигурност да не се и споменава дори!!
                Sub sole nihil novi est

Comment

По подразбиране българските полиция и служби би трябвало да се грижат за сигурността на нашите граждани. Това, че не го правят, е съзнателен избор от страна на правителството, решение на ниво министри и т.н. Например виждали ли сте да има постови полицаи, или патрули, които да бъдат поне на по-важните места? Да, в някои паркове има 1-2 патрула, но - само толкова. Тук-там имаше преди време и около някои от ромските гета (главно там, където е имало инциденти, последвани от смъртни случаи), но вече и тях ги няма, откакто сегашното правителство дойде на власт. Спирам дотук, за да се спази някаква граница относно съвременната българска "политика".
                  Така че за нашите граждани е по подразбиране. Обсъждането е как да се охраняват чужденците, избрали да последват нашите реклами и да дойдат на почивка в България.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Забелязвам покрай този атентат една особена проява на комплекс за малоценност "на национално ниво", да го наречем. Упорито по форуми и коментари под разни статии се повтаря, че "никой не говорел за пострадалите българи", ярост, че "се говори само за израелците", и дори псувни по последните. Което всъщност е пълна глупост, защото израелския министър на туризма посети България веднага след атентата, в речта си спомена изрично шофьора, и положи венец на мястото на атентата в Бургас. В изявленията си и български и израелски политици не пропуснаха да споменат всички жертви (всъщност противното би било груба проява на политическа недалновидност).
                    Но никой не може да спори с този особен вид индивиди, къде по-лесно е да се кресне "Никой не говори за българския шофьор!", публиката започва да кима с глава, това някак си е лесно за вярване, няма нужда от доказване, звучи естествено. И така.

Да не си помислите, че това е нещо уникално за България обаче. Четейки последните постове, се сетих две неща:

Първо, едно радиопредаване, което слушах преди години в Израел. Новината беше, че Израел праща хуманитарна помощ на пострадалите от силно земетресение в Ирак и слушателите бяха приканвани да се обаждат и да коментират. Обади се някаква лелка, която запита защо Израел праща одеяла, вода и храна на населението на вражеска държава, нямало ли бедни и бездомни хора в самия Израел, на които да се даде тази помощ. Иракчаните никога не били направили нищо добро за Израел и си заслужавали съдбата. Водещият е изчака търпеливо да свърши и я нарече неспасяема идиотка и непригодна за съвременното общество овца, проклинайки нея и родата й до девето коляно (такъв е стила на предаването, хаха).

Второ, един стар виц. 1944 г., стара немска къща в близост до ЖП гара. Фрау Дрител не може да заспи от шума на преминаващите влакови композиции и процежда ядно: "Аман от тия евреи - дори не те оставят да се наспиш като хората!"

Comment

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение
                        Фалшивата шофьорска книжка на атентатора засечена у нас преди пет години

Не разбрах нито как е засечена тази книжка, нито защо е останала в ръцете на атентатора.
                        Няма и да разбереш, те тия хора така действат - първо постановката, после доизмислят сюжета.
                        Петият корен...

Comment

Следващият ход на "Хизбула"
                          Обвинението на България няма да повлияе незабавно на организацията, но ще добави още един проблем за нея
                          Васил Коцев

Comment

Също интересна статия, описва подробно разследването и следите на атентаторите. Вкратце - намерили са кои са, откъде са минавали и т.н.
                            Лично аз бях дълбоко впечатлен от следното:

Пред телевизионния канал СTV канадският министър по емиграцията уточни, че става дума за канадец от ливански произход, който е пристигнал в страната на 8-годишна възраст, живял с майка си във Ванкувър и след 3-4 години е получил канадско гражданство. След това на 12-годишна възраст се е върнал в Ливан.
                            Плашещо е как са си готвили атентаторите с перспектива от 10-15 години още от деца за да получат правилното гражданство и легенда.
                            „Аз, Драгомир, писах.
                            Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Ето и моето мнение по въпроса:

Мълчанието на агнетата или Кой се страхува от Хизбулла?

Решението на българските управляващи да посочат ливанската шиитска организация Хизбулла като вероятно отговорна за атентата в Бургас, предизвика различни реакци, повечето от които бяха отрицателни.

Вместо да донесе успокоение, това изказване вся смут.

Вместо да си отдъхнат от факта, че ето, вече може би знаем кои са го сторили, хората се притесняват, че това може да се повтори. И не за друго, а именно защото назовахме вероятния извършител. Т.е. по-добре да си бяхме мълчали, дори и да знаем нещо. Като че ли общественото мнение се обединява от страха, че след това обвинение, България вече става "легитимна цел" за нова терористична атака.

И така основният въпрос след изказването на Цветанов е не е дали Хизбулла е организатор на взрива на летище Сарафово, а дали България е заплашена от нови атентати?
                              ....

Аз не мога да твърдя, че Хизбулла е сторила атентата в Сарафово - не съм нито следовател, нито прокурор или какъвто и да е разследващ орган. Не е и моя работа, това е работа на службите да го открият и ако могат - да го заловят. А ако не могат - поне да ни информират какво са направили по въпроса. И в момента властта точно това и направи - каза, каквото знае. Което е правилно, според мен.

Притеснявам се обаче от друго, което виждам в следствие на изказването - страхът.

Страхът на политиците, страхът на експертите по сигурността, страхът на журналистите, страхът и на обикновените хора, че България може повторно да пострада от терористичен акт.

Е, то и мен ме е страх от подобно нещо, разбира се. Но в никакъв случай не мисля, че България точно от този момент вече е цел. Тя, че е опасно място за живеене, е ясно от много време и от много други неща, които се случват тук. И да е смята, че именно посочването на Хизбулла за терорист, ще доведе до нов атентат, няма особена истина.

България не беше "легитимна цел" за атака през юли 2012, никого не бяхме обвинили за терорист, и все пак бяхме атакувани. Нямаше никава причина за това. Защо ни се случи? Защо точно на нас, които не сме сторили никому нищо лошо, имаме на всеки ъгъл дюнери, и все се страем да угодим на всекиго? Ами защото тук е много лесно да се направи, затова.

България се е все същата, точно каквото си беше и до преди седмица - една жалка и неорганизирана държавица, която не може да опази своите граждани от насилие.
                              И е прекалено лесно на нашата територия, на някой добре мотивиран вълк-единак или атентатор-самоубиец, или на някоя добре организирана група - терористична или криминална, да си направи какъвто и скимне атентат, където, както и срещу когото реши. Това не е били особен проблем преди, не е и сега. Случките от последните седмици от НДК и от Съдебната палата са показателни, колко сме силни в областта на сигурността.

И ако някой сега реши да направи подобен кървав атентат, то вината за това няма да е, че сме казали нещо недоизказано срещу Хизбулла, а само и защото сме много зле организирани като общество и държава.

Цялата статия е тук

Comment

Според мен, за да разберем, кой стои зад атентата, трябва да разберем кой какво ще спечели от него.

Какво ще спечели Хизбула, като гръмне рейс с еврейски туристи в Европа. Само негативи ще оберат.
                                Какво ще спечели Иран? Също нищо.
                                Какво ще спечели Израел? Повод за нападение над Ливан
                                Какво ще спечели САЩ? Повод за нападение над Иран.

Comment

Working...
                                X