Одрин ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Загадки ПСВ
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Гост
Позна....
Това е Триумфалната арка, построена специално по повод превземането на града.
Донякъде съм разочарован, че нямаше активност по този въпрос. Снимката е много рядка и уникална....Забележи инициалите по колоните:
на Фердинанд, на Евдокия, на Борис и на Клементина....
Оригиналната снимка е с много по-добро качество, но светкавицата на фотоапарата е причината за светлото петно в средата.
Comment
-
Гост
Докопах се до една много интересна книжка, засягаща периода от 1878 до 1913 година. За съжаление имам една седмица срок да я върна. Опитах се да я снимам с фотоапарата, но нищо не става. Ако някой има под ръка скенер и е навит да се разходи до Пловдив - приемам гости.......
Comment
-
Снимките на стр. 178 са публикувани за пръв път в англ. списание "Илюстрайтед Лондон Нюс" от 16.11.1912г. със следните обяснителни текстове: "Несполучлив завършък на българското разузнаване над турските позиции - повреден самолет след несполучливо кацане." и "Първите летци летели над Одрин - лейтенантите Милков и Таракчиев от Българската армия."SEMPER AGRESSUS
Comment
-
Гост
HELLCAT написаСнимките на стр. 178 са публикувани за пръв път в англ. списание "Илюстрайтед Лондон Нюс" от 16.11.1912г. със следните обяснителни текстове: "Несполучлив завършък на българското разузнаване над турските позиции - повреден самолет след несполучливо кацане." и "Първите летци летели над Одрин - лейтенантите Милков и Таракчиев от Българската армия."
Comment
-
Гост
Comment
-
На мен определено ми напомнят за 77 мм на "Круп", фактът че са на открита позиция и явно водят директен огън говори в полза на това че са полеви оръдия, а не гаубици или тежки оръдия. Липсата на щит е объркваща в този смисъл, но все пак не е определяща. Но си прав, Маузер, че изглеждат като да са по-голям калибър - може би 90-105 мм. Не знам дали е имало на въоръжене в Австро-Унгарската армия полеви оръдя с подобен калибър.
Comment
-
Нека аз да се опитам да отговоря-май за първи път ще позная-досега не съм познавал на загадките.
Та значи това на снимката е първият "малокалибрен" патрон с бездимен барут в света 8Х50 Лебел.Той се използва във Францата от създаването му през 1886 до средата на 30-те години, когато е заменен от новият 7.5мм патрон с жлеб. Оружията които го използавт са пушките система Лебел обр.1886, 1886/93, 1886/93/16, 1890 и обр.1892.Предметът на снимката ми прилича на лента за картечница-не съм сигурен обаче.
За последният въпрос и аз аджеба незнам , защо тези патрони имат пръстеновиден канал.винаги съм се чудел.Навремето ми изпаднаха около 80 такива патрона-стари,стари.Аз ги почистих и без да искам събрах Франция по години-до 1916.Патроните бяха два вида- такива с жлеб и без жлеб. Ех, златни години бяха ейййййй.
Та пак се размечтах.
Къде ми е бозата?То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
Comment