Е, защо "повтарян от ПУ1939"? Аз точно него съм преглеждал и не бих казал, че отбраната като основен род бой не присъства или дори, че присъства в някакъв "орязан" вид. Но мисълта ми е, че ако и в ПУ отбраната да е добре представена, обяснена и прочее (при това с един особен акцент върху противотанковата), то все пак това е само текст. Как се е предавало съдържанието му - особено като знаем колко кратко и частично е било обучението на всяко едно ниво, - това е отделен въпрос. Съдейки по свидетелствата и поведението на командирите, повечето определено са разчитали най-вече на агресивното поведение, т.е. на атаките, а в отбрана десйтват крайно неинциативно и съвсем не подготвят нещата както трябва (с отделни изключения, естествено).
Подобни са и нещата с въоръжението: по щат и дори по количества нещата изглеждат горе-долу добре (разбира се, едно сравнение между количеството съединения, техните щатни нужди и реалните количества въоръжения показва по-различна картинка). Но доколко има умение то да се използва - не само от хората, които непосредствено го обслужват, но и от командирите, е друг въпрос. Пак свидетелствата от мемоарите говорят, че най-често командирите не успеят да използват ефективно огневите средства, с които разполагат подчинените им единици.
Подобни са и нещата с въоръжението: по щат и дори по количества нещата изглеждат горе-долу добре (разбира се, едно сравнение между количеството съединения, техните щатни нужди и реалните количества въоръжения показва по-различна картинка). Но доколко има умение то да се използва - не само от хората, които непосредствено го обслужват, но и от командирите, е друг въпрос. Пак свидетелствата от мемоарите говорят, че най-често командирите не успеят да използват ефективно огневите средства, с които разполагат подчинените им единици.
Comment