Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Висло-Одерская операция советских войск.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #61
    През октомври 1918г. на територията на Великото полско княжество, съставна част от бившата Руска империя, е създаден Регентски съвет, който издига идеята за независима Полша. На 31.10.1918г. в Краков специална комисия поема управлението на полските земи от състава на бившата Австро-Унгария. На 10.11.1918г. във Варшава пристига Пилсудски, който на 11.11.1918г. поема командването на въоръжените сили, на 14.11.1918г. -поема властта от Регентския съвет. На 18.11.1918г. е създадено правителство начело с кап. Морачевски, а на 22.11.1918г. Пилсудски е провъзгласен за "Началник на държавата". На 16.01.1919г. е съставено коалиционно правителство с премиер Падеревски, официално признато от Антантата. Политическото ръководство пристъпва към заемането на територии, населени с етнически поляци. Възниква конфликт с т.н. Западноукраинска република в Галиция. В района на Тешин ( Силезия ) се стига до сблъсък с Чехия. Полското население в Германска Силезия се вдига на въстание. По това време Червената армия преследвайки отстъпващите немски окупационни войски навлиза в териториите, за които претендира Полша. Сблъсъкът е логичен и неминуем. Поради изложените факти, не може да се счите, че Полша е осъществила агресия по отношение на Съветска Русия. Действията на съветските войски в Полша през 1920г. от гледна точка на международното право са агресия. Агресия е и т.н. освободителен поход на съветските войски в Полша през 1939г. А избиването на полските офицери в Катинската гора е военно престъпление, престъпление против човечеството и геноцид по смисъла на международното право, за които не може да има никакво оправдание ( СССР избива полските офицери, защото видите ли те са врагове на съветската власт !? това е чиста проба цинизъм ! ) и никаква давност. Не бих могъл да приема тезата на колегата - съфорумник Виталий, която се прокрадва като червена нишка в мисълта му, че Катин е разплата на Съветите с полските панове за зверствата над пленените красноармейци през 1920г. От доста години се интересувам от руско/съветско-полските отношения и едва сега научавам за военните престъпления на Полша към съветските военнопленници. В историческата литература са представени доста обяснения за мотивите на Сталин да предприеме Катинското клане, но нито един автор не е представил тезата, че избиването на поляците през 1940г. е "реванш" за съветските пленници в Полша през 1920г.
    Колега Виталий, изложените от нас мнения по темата нямат никаква русофобска насоченост. Никой от нас не твърди, че руския народ е виновен за трагедията в Катин - виновен е комунистическия режим на Ленин-Сталин ( смесената съветско-полска комисия през 1989/90г. дори персонифицира вината на конкретни личности, отговорни за деянието - като се почне от Сталин и се стигне до физическите извършители на убийствата. не ми е известно Главната прокуратура на СССР, а след нейния разпад и на Русия да са предприели наказателно преследване срещу живите участници в кърватата баня в Катин). Руският народ е една велика нация, която заслужава много по-добра съдба от злото, наречено "комунизъм", което му се стовари за цели 70 години.

    Comment


      #62
      Комплименти подпоручикь!
      За твоя информация Катинското клане е включено в обвиненията на Нюренбергския процес. Не знам дали да го нарека парадоксално или цинично.

      Comment


        #63
        Спасибо Подпоручику за беспристрастный взгляд на этот период истории.
        Со своей стороны хотелось бы отметить, что советско-польские комиссии
        1989-90 годов не показатель. В эти годы, наши "дермократы" готовы были признаться и в геноциде индейцев ацтеков, лишь бы выпросить у Запада очередную порцию денежных кредитов и мировое одобрение.
        Хотя, лично я, согласен, что растрел Поляков скорее был, чем не был.
        "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

        Comment


          #64
          Matrosov написа
          Комплименти подпоручикь!
          За твоя информация Катинското клане е включено в обвиненията на Нюренбергския процес. Не знам дали да го нарека парадоксално или цинично.
          Имал съм възможност подробно да се запозная с материалите на Нюрнбергския процес ( на руски език ) и в частност "Случаят Катин". Съветските представители на Обвинението представят Катин като случай на военно престъпление, извършено от Германия. Един от техните ключови свидетели е българският д - р Марков ( ако не се лъжа ) - участник в Международната комисия, инициирана от Германия, която извършва ексхумация и разследване причините за смъртта на загиналите в Катин поляци. Комисията, съставена от представители на съюзнически на Райха и неутрални страни ( между тях и представители на полския Червен кръст ) единодушно приемат, че погребаните в Катин са убити през 1940г. Няколко месеца по-късно, след освобождаването на тези територии от Червената армия, съветска комисия извършва разследване и ексхумация и установява, че полбяците са убити през есента на 1941г. Именно на заключението на съветската комисия се базират обвиненията срещу германия за Катин. След 09.09.1944г. българският лекар е арестуван и подведен под отговорност по т.н. "Катинско дело" на Народния съд. По време на следствието, представители на НКВД отвеждат лекаря в Москва. След което той се появава като свидетел на съветското обвинение в Нюрнберг и се отказва от заключението си като есперт от Международната комисия. Подложен е на кръстосан разпит от немската защита . Председателстващият Трибунала съдия отхвърля искането на немските адвокати за ангажиране доказателсва в подкрепа на тезата, че поляците за избити през 1940г. След изслушването на свидетеля Марков, Трибуналът не се занимава повече с въпроса за Катин.

          Comment


            #65
            А как стои въпросът с Буковина, Бесарабия и Рутения от Сталинска историческа гледна точка, предотвратена е заплахата от чукоиска Румъния и Гоминдана за трудещите се в Украйна? А мирно-орящите тракторите последно отговориха ли на огъня?Еъ, "обективните", ало, 2005 година сме, купете някоя нова читанка, тая дето четете и датата на производство не е вярна!

            Comment


              #66
              von Danitz написа
              А как стои въпросът с Буковина, Бесарабия и Рутения от Сталинска историческа гледна точка, предотвратена е заплахата от чукоиска Румъния и Гоминдана за трудещите се в Украйна? А мирно-орящите тракторите последно отговориха ли на огъня?Еъ, "обективните", ало, 2005 година сме, купете някоя нова читанка, тая дето четете и датата на производство не е вярна!
              След края на Световната война Румъния уголемява почти три пъти територията си за сметка на България и Унгария. През 20-те години между СХСКралство и Румъния е извършена "размяна" на гранични територии. През 1939г. реалностите са други. Версайската система е ревизирана и на дневен ред са поставени спорните териториални въпроси. Великите сили са склонни да преразгледат границите в ЕВропа. Румъния като най-облагодетелствана следва да върне Южна Добруджа на България / по силата на 4 двустранни договора , известни под общото наименование Крайовски договор / Трансилвания - на Унгария / по силата на решение на т.н. Виенски арбитраж; през 1947г. на Парижката мирна конференция е възприет принципният подход всички международни договори сключени от Райха да бъдат прогласени за нищожни и в тая връзка Трансилвания - етническа унгарска територия отново е върната на Румъния. Парадоксът е че Румъния, един от най-верните съюзници на Райха, който водеше активни действия на Източния фронт, в резултат на поражението си върна част от загубените през 1940г. територии !!! / и Южна Буковина и Бесарабия - на СССР, които са обособени като Молдовска ССР.

              Comment


                #67
                Matrosov написа
                Комплименти подпоручикь!
                За твоя информация Катинското клане е включено в обвиненията на Нюренбергския процес. Не знам дали да го нарека парадоксално или цинично.
                Както беше казал вождът и учителят др. Димитров пред Лайпцигския процес: В коя държава комунистите ( фашистите - лапсус лингве, то пък и няма кой знае каква разлика ) не са диваци и варвари ?
                Сега ми идва наум, че др. Димитров не би имал никакви шансове пред т.н. Народен съд на хер Фрайсер. Димитров е съден през 1934г. от цивилен съд, а не от нацистки Народен съд. В началото на 1934г. Хитлер, току-що установил се на власт все още не е провел "съдебната реформа" а в този момент е действала Конституцията и законите на Ваймарската република. Съдилищата за късмет на Димитров не са били реформирани по нацистки модел. Мисля си че Димитров не би имал шанс и пред "най-справедливия съд на света" - този на СССР през 30 -те ( и други следващи години ) - съдбата на другите двама подсъдими - съпроцесници на Димитров - Танев и Попов го доказва.

                Comment


                  #68
                  Прав си по същество, но ми се струва, че по всяко време, освен по време на самата война между Райха и СССР Димитров щяха да го измъкнат, примерно чрез размяна, тъй като той си е доста висш функционер от Комунистическия интернационал. И между другото, ако беше подсъдим на Народния съд, тук, в България, пак нямаше да отърве разстрела. Наистина, всички тоталитарни режими си приличат
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                  Comment


                    #69
                    Напълно съгласен съм ! Процесът срещу Трайчо Костов е най-добрата илюстрация ! Показателен факт е, че в тоталитарните държави на съдебната власт е отредена ролята на второстепенна институция; "господар" на съдопроизводството е следствието и прокуратурата, като на съдията на съдията е отредена ролята на порафира предизвестения съдебен акт.

                    Comment


                      #70
                      Да, съвсем прави сте - тук някъде в една тема се опитвах да разясня точно тази разлика на един убеден почитател на нацизма, но не ме разбра.

                      Comment


                        #71
                        виталий написа
                        Спасибо Подпоручику за беспристрастный взгляд на этот период истории.
                        Со своей стороны хотелось бы отметить, что советско-польские комиссии
                        1989-90 годов не показатель. В эти годы, наши "дермократы" готовы были признаться и в геноциде индейцев ацтеков, лишь бы выпросить у Запада очередную порцию денежных кредитов и мировое одобрение.
                        Хотя, лично я, согласен, что растрел Поляков скорее был, чем не был.
                        Проблемът е не за "мировое одобрение" и "порцию кредитов", а за преследване на извършените в Катин военни престъпления, престъпления против човечеството и геноцид. Според системата на международното наказателно право, възприета след Втората световна война в почти всички национални законодателства, вкл. СССР и България, за гореизброените престъпления няма давност. Преди години във Франция беше осъден 80 годишен старец за извършените от него през войната военни престъпления като служител на полицията на Виши. Не ми е известно в Русия да са водени процеси срещу бивши служители на НКВД - МГБ - МВД за извършените от тях престъпления. Както и у нас в България. Нямам представа как завършиха процесите срещу бившите служители на МВР надзиратели в концлагерите в Скравена и Белене... Не ми е известно да са водени процеси по тези текстове на НК за извършените от тоталитарния режим престъпления.

                        Comment


                          #72
                          Бывшие работники органов ЧК, НКВД и т.п. не будут осуждены в России. И я с этим согласен. Эти люди выполняли директивы и приказы партийного руководства и должностные инструкции. А партийное руководство это ЦК во главе со Сталиным. А Сталин при жизни был партн¸ром руководителей демократических стран. (Даже на встречи в Тегеране Рузвельт сказал ему : « ...Поздравляем со вступлением в семью демократических и свободных стран...». Значит действие Сталина не осуждено на международном Уровне и следовательно отсутствуют причины наказания отдельных исполнителей.
                          Геноцид — действия, направленные на уничтожение (полностью или частично) целых групп населения по расовым, национальным, этническим или религиозным признакам. Современным международным правом геноцид рассматривается как международное преступление (Конвенция Организации Объедин¸нных Наций 1948 г.).
                          Наверное ни кто не сможет серь¸зно отстаивать и доказать то, что Польские офицеры были расстреляны (?органами СССР?) за то, что они Европейцы, граждане Польши, Поляки и католики. Причины я думаю были другие…

                          а) преступления против мира, а именно: планирование, подготовка, развязывание или ведение агрессивной войны или войны в нарушение международных договоров, соглашений или заверений, или участие в общем плане или заговоре, направленных к осуществлению любого из вышеперечисленных действий;
                          b) военные преступления, а именно: нарушения законов или обычаев войны. К этим нарушениям относятся убийства, истязания или увод в рабство или для других целей гражданского населения оккупированной территории; убийства или истязания военнопленных или лиц, находящихся в море; убийства заложников; ограбление общественной или частной собственности; бессмысленное разрушение городов или деревень; разорение, неоправданное военной необходимостью, и другие преступления;
                          c) преступления против человечности, а именно: убийства, истребление, порабощение, ссылка и другие жестокости, совершенные в отношении гражданского населения до или во время войны, или преследование по политическим, расовым или религиозным мотивам с целью осуществления или в связи с любым преступлением, подлежащим юрисдикции Трибунала, независимо от того, являлись ли эти действия нарушением внутреннего права страны, где они были совершены, или нет".
                          И США и СССР и Германия во время ВМВ могут попасть под эти определения преступлений.(США меньше всех, но вс¸-же...) Проблема Германии была в том, что она проиграла, еслиб она выиграла, то судили бы США и СССР.
                          А если б СССР выиграл "холодную" войну, то нашлись бы причины обвинить США в разных грехах. Как писал один известный Российский
                          писатель: " А судьи кто?"
                          "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

                          Comment


                            #73
                            Струва ми се, че доста се отклонихме от темата - Висло-Одерската операция :nod:

                            Comment

                            Working...
                            X