Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Висло-Одерская операция советских войск.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Висло-Одерская операция советских войск.

Сегодня дата одной из самых успешных военных операций за все
    военные конфликты...
    Это в основном касается глубины проникновения на территорию занятую врагом.
    По людским потерям имеются различные данные.
    Потери Советских войск от от 193 до 500 тысяч убитыми и ранеными.
    Немецких войск - до 500 тысяч.
    Достаточно достоверно известно только , что более 150 тысяч немцев
    попало в плен...
    После этой операции у Германии не осталось шансов спасти свое лицо, кроме как капитуляцией.
    "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Виталий,
    всичко много добре, но ...
    Но защо не се откажеш от съветския стереотип?
    "Съветските джуджета, най-големите джуджета в света!"
    "Немецких войск - до 500 тысяч." 2 немски войника също е до 500 тысяч. Междудругото 2 немски войника също са и до 2 млн.
    Схвана ли?
    А колкото до успешни операции, мисля, че Яш-Кишиневската е много добър пример.

Comment

Яш-Кишиневската , да, в ходе этой операции Красная Армия понесла наименьшие потери. Ведь это была уникальная операция - в наступлении участвовали до 1.300 тысяч наших войск, безвозвратные потери составили 13 тысяч человек, один процент.
      Это показатель роста полководческого искусства наших маршалов, и в том числе Ставки,в окруженной группировке было 22 немецкие дивизии, и они были уничтожены.
      В Белградской операции войска на фронте 400 - 620 км. продвинулись в глубину на 200 км. Мы потеряли в этих боях убитыми 4350 человек и ранеными 14488 человек. Немцы потеряли в десять раз больше и лишились возможности отводить свои войска на север по удобным коммуникациям. Им пришлось отступать через Македонию, Черногорию и Боснию по горным дорогам, которые контролировались партизанами.

Но сегодня дата другой операции, Висло-Одерской... Немцы к этому времени защищали уже практически свой дом без надежды на союзников, и сопротивление было не сравненно упорней.
      "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Вот интересный материал по потерям в всех операция ВОВ.

Хотите верьте-хотите нет. Но больше чем в 5 раз не умножайте ,
        а то я знаю некоторых, которые считают, что немцы одним взглядом
        роты Русских валили.

Comment

Даа, тази операция (Висло-Одерската) наистина е доста успешна откъдето и да я погледнем.
          Инак приведените на споменатият от теб линк, Виталий, данни за загубите ми изглеждат съвсем възможни, макар че няма как да са напълно точни (особено с тези количества до един човек), особено за първите две години на войната, поради съвсем очевидни причини.

Comment

Успешна, щото Неринг е бил самичък... а Гудериан е нямал резерви, а Хитлер е пил развален шнапс, а земята се върти на изток, а ... а бе сложно е да се обясни

Comment

Причины конечно были очевидными.
              Но считать потери все равно принято в штабах с точность до одного человека. Даже в России... Хотя бы для того, что бы выдавать па¸к (еду)
              для оставшихся солдат.

Comment

Не съм съгласен, за броенето на жертвите, известно е, че жертвите е броила само партията, за това и масово са постъпвали като комунисти и кандидадат комунисти. Другите нямало кой да ги брои. И мама не получавала бланка... а бе лоша работа, мда...

Comment

von Danitz, зря ты говоришь, что тебе известно как считали...
                  Тебе это известно по фильмам и по газетам. А я лично видел
                  похоронки, и другие документы у своих родственников и знакомых.
                  Да мой дед, был ранен четыре раза, и за каждый раз домой приходило сообщение о ранении и выписки из госпиталей до сих пор хранятся.
                  Я понимаю, что многим хочется преподнести гитлеровцев как суперсолдат, а Русских жалкими муравьями под командованием бездарных генералов. Но во второй половине войны воинское превосходство Советской армии над Немцами было очевидно даже для слепого. Немцы ( 15 летние пацаны и калеки) не успевали даже "Мама" крикнуть. Вот ты Danitz, предоставь данные по потерям немцев по операциям или по фронтам с точностью до одного человека ( или до десятка ), тогда можно что-то обсудить, а хаять данные только на том основании, что коммунисты все вруны, трусы, и падлецы не честно.
                  Может это применительно для Болгарии, но в СССР вс¸ не так однозначно.

Comment

Тук съм напълно сколнен да се съглася с теб, Виталий. Впрочем, никой сериозен човек не се опитва да изкара немците някакви супер войници или нещо подобно - за победите на Вермахта в първия етап на войната, както и за пораженията, да речем на РКККА, има съвсем конкретни обяснения (на тях е посветен целият този раздел на форума), които нямат нищо общо с народностните особености (е, традиционно немците са по-дисциплинирани и организирани, пък и колегиалността, присъща на работниците в развита индустриална страна също има значение (повечето войници са именно бивши такива работници)). Всяко нещо си има обяснение без да намесваме някакви расови обяснения или други подобни идеологизми.
                    Съгласен съм, че и навсякъде в документите жертвите се броят с точност до един човек. Единствено се съмнявам в тази точност в конкретния случай по очевидни причини (с които се съгласи и ти, Виталий) - специално за първия период на войната.

Вот ты Danitz, предоставь данные по потерям немцев по операциям или по фронтам с точностью до одного человека ( или до десятка )
                    Подобни данни има на разположение - до средата на 1942 г. има съвсем точни данни в дневника на Халдер, а в интернет могат да се намерят сравнително точни данни за цялата война - например на www.feldgrau.com.

Comment

По въпроса за бройките: вероятно московчани ги броят, не е представлявало трудност, но иначе братските могили и гроба на незнайния войн са даже нещо, с което в Русия се гордеят. Я сравни военните гробища на французи, германци например дори в Украйна, на американците в Нормандия да не говорим.

По въпроса за комунистите, който аз не съм повдигал, освен по повод прочетено в книгата на Бивор за записването в партията преди последните сражения, и което надълго и широко е пропагандирано в История на Втората светвна война в 12 тома, един фамозно-помпозен труд на руската история, който е просто смешен, та тук Витали повдига един въпрос, който аз лично смятам, че не е излишен да бъде изяснен, вероятно не философски, но поне като общо мнение и стандарт: смятаме ли фанатиците за храбреци???Щото то така и алкохолиците са много смели!

За руския войник, айде сега няма да си правим четки / не нужно реверансы делат/. Винаги съм твърдял, че има и много храбри италиянци, които са пречукали не един и двама врагове на La Patria

Comment

Виталий,
                        Снощи гледах по Дискавъри филм за Александър Велики. На всичките спечелени битки и територии за неговата империя казаха само, че една от най-големите съществували някога. Нали ме разбра?
                        Но да се върна на темата - като споменаваш Белградската операция, дали се сещаш кой е на левия фланг? Няма да е никак справедливо към жертвите дадени от Българската армия във ВСВ ако някой друг си препише заслугите. За твое сведение основната задача на българската армия в така наречената първа фаза на войната е да блокира пътищата за отстъпление на немците от Гърция. И освен това българската армия няма претенции да е превземала Белград.

Comment

Не мога да си спомня дали на 17.01.1945г. Червената армия освобождава Варшава ?

Comment

Матросову.
                            По поводу Белградской операции я специально написал "войска", без Красной армии или Советской... Именно из-за того, что не только Советская армия принимала участие в разгроме Немцев на Балканах, но и Болгарская и Сербы там принимали не последнее участие...
                            von Danitz, что касается меня, то я не Москвич, я только четыре года живу и работаю в Москве. А "Москвич" это почти ругательство, для Россиян .
                            Может, конечно, военные захоронения Русских выглядят плохо, на ваш взгляд как "скотомогильники". Но по бумагам, вс¸ всегда должно сходиться. Если погибло 100 000 солдат, или попало в плен, то соответственно это должно быть отражено и на бумаге, иначе каша и мясо на эту группу солдат должно быть выделено и получено. Ни один нормальный командир роты или фронта не будет ради нескольких банок или тонн тушенки рисковать жизнью и семь¸й.
                            А по поводу- смятаме ли фанатиците за храбреци??? Считаю, что да...
                            Только конечно если эта храбрость на поле боя, а не с транспарантами и лозунгами на улице в мирное время. Что- по поводу смелых алкоголиков, то есть люди, которые и в алкогольном опьянении только с бабами смелые. Если Danitz, ты сможешь в здравом уме и в здравой памяти бежать 300 метров на пулем¸т, то флаг тебе в руки. Я бы так не смог... Я бы смог это сделать только если б беззаветно верил в свою правду - то есть был бы фанатиком, или был бы здорово поддатым и бежал бы в толпе людей. Но, вот так, прям сразу отойдя от рабочего места я не смог бы побороть всех страхов.
                            Не кто и не спорил, что кто-то смелее кого-то... И среди Итальянцев наверное есть много достойных. Другое дело, что в последних войнах они или мало пили или не верили в правильнсть своих идей и командиров.

Comment

И среди Итальянцев наверное есть много достойных. Другое дело, что в последних войнах они или мало пили или не верили в правильнсть своих идей и командиров.
                              Много точно и на място казано, Виталий, браво . Мисля че в случай с италианците е по-скоро последното.

Comment

Working...
                              X