Между другото, защо говориш за повече от 7 000 самолета, използвани за камикадзета? Аз май не съм попадал на данни за толкова много.
След това, вместо да пестят професионалистите си и хората с голям опит и да ги "размесват" редовно с новобранци, да ги изтеглят в тила за инструктори, да им дават да почиват достатъчно, т.е. да се грижат за този капитал
) въобще не им минават и през акъла. За неща като благоустройство на местата за живеене (Улити от гол остров се превръща в котвена стоянка и огромна база за отдих), добро хранене и т.н. пък и няма възможност (впрочем поне един японски ас заминава от тоя свят в резултат на успешна торпедна атака на американска подводница докато се връща вкъщи да почива). А неща като бойно търсене и спасяване, които от едната страна се разглеждат като висок приоритет с цел по-бързо връщане на обучени пилоти обратно в строя и повдигане на морала, щото даже и да си го закъсал много и да паднеш току пред Рабаул се знае, че ще направят всичко възможно (и го правят) в крайна сметка да минеш по веригата корабен лазарет - Улити(или ConUS) - старата ти част, а не на два метра под земята, японците ги смятат за безчестие и тук там дето някой се сеща да прати подводница да се занимава с такива задачи се оказва, че в същия район дежури и някоя Каталина или Маринър, които освен дето търсят и прибират собствените си пилоти попадайки на подводницата обикновено викат есминците. Та капитал - за британците и американците. При японците професионалистите хич не минават за такъв
. Все пак съм успял да обясня нещо. Между другото, психологическият фактор има голямо значение в успешността на камикадзе-атаката - ако не успееш да не настроиш по съответният начин, вероятността да пропуснеш целта си или да не успееш да пробиеш през ПВО-то е голяма. Също както има значение при традиционната атака.
Comment