Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Научно-техническите разработки в Германия през ВСВ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За да върна темата към малко по-смислените работи от обсъждането на лагери ето темата, дето бях писал за немските играчки и развитието им накратко:
    http://forum.boinaslava.net/showthre...E0%F0%E8%F2%E5
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Е, въоръжението на Ме-262 си е специално оптимизирано за ролята на прехващач на тежки бомбардировачи - 4 х 30 мм оръдия са много сериозно нещо (с много малък боекомплект, т.е. не особено подходящо за борба с изтребители). И самолетът без съменние е ефективен в тази роля. Впрочем, той далеч не е единстевният носител на неуправляемите противосамолетни ракети (които май бяха два или три типа). МИсля че имаше поне два реактивни прехващача със съвсем малък обсег, чието основно въоръжение са тези ракети.

Comment

Gaden Gogi написа
        да лагер за 10 К часа буфнат в скоростна кутия с ресурс 150 км (данните са на Имперъл).
        Есента на '44 проблемът е оправен.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Gaden Gogi написа
          Ех, "ако баба беше мъжка...". Ако не ти е известно съюзниците също имат реактивни изтребители.
          Те за имане имат, но сравнителнителните тестове след ВСВ на Ме262 и Метеора на РАФ, кара англичаните да се замислят сериозно. Още повече са проведени "учебни боеве в които се доказва несъмненото превъзходство на Месера.

Sailor_Malan написа
          и без друго мизерната маневреност на Ме-262, и последния просто не е имал шанс да оцелее в МВБ с Ла-7 или Р-51D. Нещо повече, даже 210 мм. ракети ползвани срещу бомбардировачите от Fw190 са оставяли приличен шанс на В-17 и В-24 да финишират мисията
          Силата на Ме 262 не е в маневреността не е коректно да ги сравняваме, това са съвсем различни идеи и концепции, ако тръгнем по тази линия, И-15 или Фиат 42 ще са непобедими. Свалените във въздушен бой Ме 262 са повече около летищата по време на кацане и излитане.
          Като цяло в по време на ВСВ има рязко увеличаване на скоростта за сметка на маневреността.
          За МВБ с Ла-7 или Р-51D, Германия си има Та 152.
          Като цяло съм съгласен с общия извод за липса на голямо технологично превъзходство на Германия, още повече с "мъдрото" ръководство на Фюрера и прогонването на голям брой немски учени поради националистическите му кретении.
          "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

Айде пак Фюрера, те германците били отбор вундери и хубаво че бил фюрера да ги спъва.
            Метеор vs. Швалбе: а може ли да посочиш от къде си взел тази информация?
            2Голум и Mg 108: оръдието по принцип е доста неуспешно, главно поради слабата си балистика и заради дайствието на автоматиката, това на практика е свободен затвор.
            За МВБ: и като как изглежда Та-152 (кой оттях) сравнен с Темпест, Мустанг или Спитфаер? или Спитфул?

Comment

ahileas написа
              Те за имане имат, но сравнителнителните тестове след ВСВ на Ме262 и Метеора на РАФ, кара англичаните да се замислят сериозно. Още повече са проведени "учебни боеве в които се доказва несъмненото превъзходство на Месера.
              А горното твърдение ако не бях виждал на живо Ме-262 и Глостър Метеор можеше и да му повярвам, ама съм ги виждал и като знам каква е загубена аеродинамиката на 262(а и Метеора не е по-стока) мисля, че е твърде преувеличено. Сигурен ли си че не иде реч за учебни боеве между Бел Х-5(Oригинално произведение на Курт Танк, намерено в разпарчедосан вид и сглобено от Бел) и Глостер Метеор(тогава има смисъл).
              А че фюрерчето(не забравяйте и кликата около него) са спънка - спънка са
              Last edited by Sailor_Malan; 19-03-2007, 19:48.
              Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

2Голум и Mg 108: оръдието по принцип е доста неуспешно, главно поради слабата си балистика и заради дайствието на автоматиката, това на практика е свободен затвор.
                Аз доколкото си спомням, слабата балистика е умишлен компромис, за сметка на по-тежък и по-мощен боеприпас, което е каквото е нужно (или поне каквото са смятали за нужно), когато целта ти са тежки бомбардировачи, а целта е оръдието е да бъде колкото се може по-леко.
                Така или иначе, тук излизаме от темата, де.

Comment

Gaden Gogi написа
                  Метеор vs. Швалбе: а може ли да посочиш от къде си взел тази информация?
                  За МВБ: и като как изглежда Та-152 (кой оттях) сравнен с Темпест, Мустанг или Спитфаер? или Спитфул?
                  Лошото е че не помня, :vb_sad: в коя книга съм го чел, прегледах възможностите не са малко, вероятно в някоя на Иван Бориславов, но... склерозата при мъжете може да се развие от най-ранна възраст, ако не вярвате вижте мен а и питайте Одзава, той ги знае тези работи. Обещавам ще потърся, ако не намеря то приемете това за "негодно доказтелство".

Имам предвид Н модификациите, практическият таван, скоростта, мощността на двигадтелите, системата за форсаж, мощното оръдейно въоръжение, всичко това прави Та 152 неприятен противник, вярно че самолета е създаден като височинен истребител с голям размах на крилете/ следователно влошена маневреност/, но за задачите за които е създаден, и за характера на операциите- прехват на бомбардировачи и борба с истребителното прикритие е идеален иначе доколкото знам само Ме 109 Г 10-14 има добри маневрени характристики от масовите немски истребители.
                  П.П. като се замисля е възможно и да съм гледал нещо по Дис... не няма да го кажа че тогава с камъни ще ме пребиете. :kill_myse

Доколко средствата за радиовръзка на Германия са съпоставими като качество/възможности на тези у Съюзниците? имам предвид КВ диапазона???
                  "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

Ahileas написа
                    П.П. като се замисля е възможно и да съм гледал нещо по Дис... не няма да го кажа че тогава с камъни ще ме пребиете

За да не съм съвсем спамовиден, ще отправя въпрос: Какво според вас е значението на "превъзходството" на Третия Райх в ракетните двигатели? След войната концепцията за ракетен двигател на самолет е изоставена. Твърде съм бос в тази темата, но някои тук са с обувки, така че ще могат да разяснят. Доколкото разбирам, технологията е изоставена заради прекалено големият разход на гориво и ненадеждността и.
                    Тук идва и обяснението за кавичките - дали не е по-добре всъщност (от гледна точка на Райха), че не е пилял ресурси за масово строене на ракетосамолети, след като по-късно те са се доказали като безперспективни?
                    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Вижте, ако ще излизаме далеч от технологичния контекст на темата, има съвсем малко наистина значими фактори от индустриален и геополитически характер и те са:
                      - индустриалната мощ на САЩ покрива всякакви решения, които биха могли да се намерят в Райха, като при това покрива не само тези възможности, а и може да снабди с достатъчно техника и въоръжение своята и на съюзниците армии за много по-дълга война от случилата се в ТР;
                      - разположението на заводите и ресурсните бази на двете воюващи страни е такова, че тези, принадлежащи на Оста са уязвими за въздуши удари от Съюзниците, а тези на Съюзниците са практически неуязвими за силите на Оста;
                      - човешките ресурси на Оста са почти изчерпани, докато тези на Съюзниците не са;
                      - средствата и възможностите за създаване на ултимативно оръжие (атомната бомба) са достъпни единствено за Съюзниците.
                      Мисля, че няма какво повече да се каже по въпроса.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Като гледам как се развива темата, бих попитал защо не вземем да обсъждаме и липсата на само около осемстотин още подводници, за да спечели Германия войната, а не на само 500 стратегически бомбардировача? Щото и такива съждения съм срещал, а англичаните, или поне Чърчил сам признава, че се е страхувал от перспективата, която са чертаели подводниците повече от дори най-тежките дни от въздушните битки над Англия.
                        Но ако и да са ги имали, бих попитал: как е било изобщо възможно да спечелят войната, като се има предвид „вождизма”, действащ сред нацистката върхушка, за разлика от екипността, господстваща сред англичаните, например?
                        И нещо към мистър Воланд. Не са имали средствата да създадат атомна бомба, или не са тръгнали по правилния път към това? Защото има разлика.

Comment

И нещо към мистър Воланд. Не са имали средствата да създадат атомна бомба, или не са тръгнали по правилния път към това? Защото има разлика.
                          Мисля че и двете . За радост. Освен това има един друг въпрос - някак автоматично приемаме, че тогава атомната бомба е била "ултимативно оръжие". Но мисля че това приемане е следвствие на това, че познаваме историята на "Студената война". А на практика тогава атомната бомба не е била подобно оръжие. Във военно отношение това е очевидно и е обсъждано, та няма смисъл да се спирам, ако някъде тя може да окаже въздействие, то това е под формата на политическо средство. Обикновено тук се дава примера с Япония, но той по същество е отрицателен. Достатъчно е да си представим какво би се случило, ако САЩ имаше две атомни бомби през 1942 г. и ги бяха пуснали над Япония.

Comment

Кой ще се наеме да отговори на въпроса за немското технологично превъзходство, доколкото го има?
                            За съжаление нямам време да пиша подробно, но накратко моята гледна точка е следната: докато при страните-победителки от ПСВ властва по-скоро максимата "ако не е счупено, не го поправяй", в страните-загубили войната и търсещи реванш (като Германия) е възприето схващането че е нужна сериозна промяна - и на технологично и на доктринално ниво, след като "стария" начин вече е бил избробван и не е сработил. Освен това, Третият Райх трябва да създава наново въздушни, водни и подводни сили. Като обобщение, Райхът си поставя за цел да си извоюва "статут", който вече е притежание на страните-победителки - те целят едва да запазят своят собствен. И логично, ще се търсят авангардни и нестандартни средства за постигане на целта ("нестандартни" - в сравнение с тези, които вече са се провалили в предишни опити) - затова и според мен съществува този интерес към "свръхтехнологиите" от 30-те и 40-те.

ПП Някъде по-назад беше изложена странна сентенция - че при тоталитарен режим техническите нововъведния си пробиват път по-трудно, в сравнение с либерален такъв... Освен това се имаше предвид оръжейни технически нововъведения...? Някак си ми убягва логиката тук, но фактите показват колко мотивация има в САЩ например преди ВСВ за разработване на нови технологии и т.н. свързани с войната. При липса на държавни поръчки и конкурси (т.е. търсене), последното с което биха се занимавали учените и инженерите е някаква свръх-скъпа технология без комерсиален потенциал.
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

ivan_kunchev написа
                              И двете. Или поне аз така смятам за пътя, може и да греша. Но независимо дали правилен или неправилен е пътят на германците към бомбата, същественото е, че нямамт ресурсната и индустриална възможност да я създадат. А вече отделно от това, Съюзниците имат възможност да разрушат заводите, които биха били свързани със създаването й, както постъпват с други важни за Райха заводи. Оттук аз извеждам три съществени причини защо Райха не може да създаде атомно оръжие:
                              - най-важната - индустриалната мощ и ресурсите, които се изискват за създаването й са твърде големи и могат да си ги позволят само САЩ. И пак при това положение им стига ресурса само за три бомби.
                              - всички инсталации, свързани с производството на бомбата оръжие могат да бъдат бомбардирани от съюзниците.
                              - страната така или инак се задъхва и вече няма ресурсите да води основните си бойни действия с конвенционално оръжие и ако отдели ресурси за създаване на атомна бомба, ще опропасти другите си военни усилия.
                              А отделно от това седи причината, свързана с пътя - бил той правилен или неправилен..
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Динайн, аз в пост #20 съм се опитал накратко да опиша как аз си отговарям на този въпрос .

Comment

Working...
                                X