Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Необходимо ли е било пускането на атомната бомба

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Сайтове много, например този: http://www.fas.org/main/home.jsp Може да се намери нещо и за F-GO.

А ей тоя чичо е написал нещо много по-тарикатско от "2013 год. воспоминания о будущем". Точно там се разправят колко далеч са японците.

Comment

Наистина интересно.Това за японците го чувам за първи път.
      Ако наистина са били напред с материала, защо не са помогнали на Хитлер? Малко чертежи на това-онова , малко записки?
      Не е ли странно?
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Не е много странно - и без друго контактите между двете съюзни държави са твърде спорадични и те никога не изработват някаква обща стратегия за действие, та в този смисъл съюзът им е условен. Докато Германия воюва със СССР Япония стриктно спазва договора си за ненападение с последния и това позволява определена част от доставките за СССР да минават покрай Япония.
        Данните за атомната програма на япония са интересни. Аз досега имах някаква обща представа.

Comment

Атомната програма на Япония преди войната е доста напред. Там работят даже и американци, които преди началото на войната се връщат в САЩ. Но колкото и напред да са били японците, те нямат икономическия ресурс да завършат програмата - в течение на войната този ресурс имат единствено САЩ - и никой друг.
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Браво пичове !
            Това което сте показали ми беше мнго интересно.Търся го от много време.

Comment

Наскоро гледах Дискавъри ченъл и според тях пускането на атомните бомби било оправдано,защото след превземането на Окинава,на американците им било писнало да дават жертви 0_o Цялата серия се въртеше с цел да унивини бомбандирането на Хирошима и Нагазаки

Comment

Наистина интересно.Това за японците го чувам за първи път.
                Ако наистина са били напред с материала, защо не са помогнали на Хитлер? Малко чертежи на това-онова , малко записки?
                Не е ли странно?
                Наистина изглежда странно. Само че аз си мисля обратното: ако японците са били толкова напред, защо Хитлер не им е помагал? На прословутата подводница U 234 има няколко смущаващи "товара" извън U 238... Например подробни чертежи на ME 262 и Фау 2. Цялата тая работа иде да рече, че дори и малко късно германците са решили да подсигурят последния от Оста така, че да продължи войната. Според мен със сигурност е имало и други опити, които обаче не са ми известни

Comment

Не е толкова странно. Замислете се с какво е известен преди всичко Хитлер? И ако това не е достатъчно - какво е отношението му към Британската Империя? И отговорът ще си дойде сам
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Да според мен пускането на атомна бомба е било необходимо.
                    Ясно е било че Япония е щяла да бъде победена под натиска на СССР и САЩ ,но по този начин са се избегнали много жертви от страна на саюзниците.
                    Трудно ми е да повярвам ,че Японците са щели да капитулират, Японския войник е лоялен до края си, готов е да се самоубие за императора или за Япония.

Comment

Трудно ми е да повярвам ,че Японците са щели да капитулират, Японския войник е лоялен до края си, готов е да се самоубие за императора или за Япония.
                      С частта за психологическите особености на японските военнослужещи съм съгласен (има и потвърждение - заповедта за прекратяване на огъня и капитулация се реализират с големи трудности, тъй като множество военнослужещи имат желание да продължат съпротивата и някои го правят и след обявяването на капитулация въпреки наличието на официална императорска заповед). Но същественото тук е, че това не е решение, което военнослужещите вземат, става въпрос за политическо решение. На което те ще се подчинят и в реалността се подчиняват. Следователно следва да се погледнат политическите параметри на капитуалицията, а на практика това, котео я прави невъзможна е ултимативното изискване за "безусловност". Въвеждането на едно-две условия би я напарвило напълно възможна (основното и вероятно едниствено условие от японска страна би било запазването на монархията). Така че приключване на войната е било напълно възможно и без атомни бомбардировки. Въпросът е дали приемането на напълно безусловна капитулация е било възможно без тях, макар че си мисля, че е било възможно.

Comment

gollum написа
                        С частта за психологическите особености на японските военнослужещи съм съгласен (има и потвърждение - заповедта за прекратяване на огъня и капитулация се реализират с големи трудности, тъй като множество военнослужещи имат желание да продължат съпротивата и някои го правят и след обявяването на капитулация въпреки наличието на официална императорска заповед). Но същественото тук е, че това не е решение, което военнослужещите вземат, става въпрос за политическо решение. На което те ще се подчинят и в реалността се подчиняват. Следователно следва да се погледнат политическите параметри на капитуалицията, а на практика това, котео я прави невъзможна е ултимативното изискване за "безусловност". Въвеждането на едно-две условия би я напарвило напълно възможна (основното и вероятно едниствено условие от японска страна би било запазването на монархията). Така че приключване на войната е било напълно възможно и без атомни бомбардировки. Въпросът е дали приемането на напълно безусловна капитулация е било възможно без тях, макар че си мисля, че е било възможно.
                        Да прав си! Капитулацията не зависи само от обикновенните войници.
                        Но не смяташ ли че и самите Японски командири са били също толкова фанатични колкото войските си.Има доста доказателства за това,например използването на камикадзета.Или пък нечовешкото отношение към затворниците.
                        Ако войната е била продължила саюзниците са щели да загубят доста войници преди да пречупят ''самурайската'' лоялност на Японския войник.

Comment

командирите не са били камикадзета. никога не забравяй това )))
                          и бих ти предложил да си смениш никнейма.

Comment

Не знам дали е било необходимо пускането на бомбата. Ако американците, обаче си бяха направили Savegame преди пускането и, след края на войната можеха да го лоуднат и да пробват какво щеше да се случи, ако не я пуснат.
                            При всички случаи съюзниците нищо не са загубили от използването на атомната бомба. Така и така са я били разработили... Може да прозвучи цинично, но мисля, че и японците не са загубили кой знае какво. И без друго са били готови да измрат до крак. :mhehe:
                            Но ако Хитлер беше разработил бомбата... :aaa:

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Док Холидей написа
                              командирите не са били камикадзета. никога не забравяй това )))
                              и бих ти предложил да си смениш никнейма.
                              Не казвам че те са били камикадзета, явно не съм се изразил правилно.
                              Те са създавали отряди от камикадзета, и те са давали заповедите.

Защо да си сменя ника ?

Comment

Бомбандировката

Атомната бомбандировка над Хирошима и Нагасаки отнема живота на 250 000 хиляди души, но тази бомбандировка не засяга военната сила на Япония. Трябва да се отбележи че, в Североизточен Китай и Корея се намира квантунската армия - най-голямата японска армия наброяваща 1 мил. души.Срещу нея настъпват съветска,монголска,китайска армии, трябва да се каже че още в началото на 1945г. американски,английски , австралийски и други азиатски сили провеждат военни операции срещу Япония. Така че, когато завършва войната в Европа Съюзниците се насочват към азиатския фронт и въпрос на време е капитулацията на Япония.А самата бомбандировка вероятно е имала за цел да всее страх в японците , но като цяло мисля че тя не е оправдана, това е просто показване на сила от страна на САЩ.

Comment

Working...
                                X