Голъм написа
Впрочем, до капутилация, според мен, може да се стигне и чрез чисто конвенционални средства - към този момент болкадата на островите е пълна, което води до пълно замиране на икономиката. За няколко месеца това би довело до търсения ефект, поне според мен, при това без повишаване на загубите на САЩ и без необходимост да се щурмуват островите един по един (на което разчитат японските военни).
Та едва ли може да се защити тезата, че атомните бомби са пуснати за да се намалят жертивте сред японското цивилно население - на никого в САЩ не му е пукало за тези жертви (дори принципът е бил по-скоро "колкото повече, толкоз по-добре").
Хъм, не е точно така, поне според мен. Конвенционалните бомбардировки нанасят повече разрушение и отнемат повече животи не защото са по-ефективни, а просто защото са провеждани много повече. Но въобще не могат да се сравняват с разрушенията и последствията, нанесени само от две бомби, пуснати от два самолета.
Впрочем, същественото е друго, че от военна гледна точка бомбардировките не са били необходимост. Макар и от политическа по-скоро да са.
Впрочем, същественото е друго, че от военна гледна точка бомбардировките не са били необходимост. Макар и от политическа по-скоро да са.
Относно заводите: авиационната индустрия е чувствително намалена едва в резултат на стратегическите бомбардировки в началото на 45-а. Относно другата военна продукция, особено по-обикновенните неща - муниции, лично оръжие, оръдия - не е толкова просто да се прекъсне производството им напълно. Както става в ТР при липса на някои по-редки метериали (като алуминий, каучук, мед и т.н.), се заместват с нискокачествени - кожа, дърво, плат, сплави, евтини метали. Продукта е по-некачествен, но го има.
Струва ми се, че знаеш всичко това, но те мързи да прочетеш какво съм написал
Comment