Хайде да спрем с фантазиите и ако има сериозни доказателства да се постнат.Интересно ми е какво пишат румънците по въпроса моля знаещите да преведат за незнаещите
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Произходът на власите
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Гост
-
hanibal написа Виж мнениеА когато попаднах на това румънско разчитане и тълкуване на част от надписите на съд ¹21 :
TARGORI: „Nu poate deriva dintr-un tardiv slav trugu, deoarece avem atestarea documentară a pre-existenţei cuvântului etrusc terg, „târg”, păstrat în românescul terg, de unde a apărut toponimul Tergovişte > Târgovişte"
Ако желаеш и имаш време преведи цитирания пасаж,за да могат повече хора да му се порадват.
1.Никой не е успял да определи достоверно и дори с някаква минимална доза сигурност,точната датировка на Нагисентмиклошкото златно съкровище т.е.не се знае от кога е.Предположенията включват един сравнително дълъг период от време,който обхваща интервала 5 - 12 век.А сега ти ми кажи-Как по наличието на дифтонга –оu,може да се направят адекватни заключения за езика и произхода (етнически) на писалия текста в горецитирания надпис?3.Преди да започнеш да раздаваш визитни картички под формата на дифтонги на този и онзи език.Защо не кажеш по какъв начин се пише на румънски думата жупан?Как ще обясниш отсъствието на дифтонга –оа в нея?Какво е обяснението на произхода от румънска страна на титула и думата „жупан?Last edited by romulus; 28-03-2010, 21:49.
Comment
-
romulus написа Виж мнениеИдеално!Цифрата 5 е по-добра.Власи в Банат още през 5 в и то с неопровержими доказателства.YES!В Букурещ ще те направят академик заради това!
А иначе си предпочитам категорично България пред академична или каквато и да е друга кариера в Румъния.А и в във всяко друго отношение.Отгоре на всичко бих се чувствал неловко,заобиколен от етнически даки,етруски и финикийци.romulus написа Виж мнениеПрости ме,но нищо не разбирам тюркология,тюркска филология и т.н.!Съзнанието ми е затворено за тази група езици.romulus написа Виж мнениеТук вече мога да отговоря поне малко адекватно!Пише се jupîn,произнася се [жупън] и произлиза от българското/поне така се твърди!/ "жупан".Обаче както в българският,така и в румънският език има диалекти.Такива диалектни форми са молдавскатата-giupîn[джупън] и някъде из Марамуреш-gupîr[джупър].Най-вероятно това "жоапан" е стара диалектна форма произлязла от слав.*jopan<jupan.Тази форма много ми напомня на друга Скопие<Scupi!
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеДай пример, че е разпространено.
Comment
-
hanibal написа Виж мнениеЕто два възпоминателни Омуртагови надписа,от които става ясно от къде иде:
"Кан субиги Омуртаг: Шун , жупан тарканът беше мой храненик и умря в войската. Неговият род беше Кюригир."
"Кан субиги Омуртаг:......жупанът беше мой храненик и като се разболя, умря. Той беше от рода Ермиар."
Накратко:
1. Да се търси влашко влияние според един надпис и то написан на гръцки не е сериозно.
2. Дори това да е дифтонг, то той е гръцки.
3. Титлата жупан не би следвало да е нито българска (ПБЦ), нито влашка. В териториите, владяни от аварите се среща титлата жупан. Дали е аварска или показва славянско влияние е друг въпрос, но власите нямат общо. У нас изглежда вероятно да се е появила с Крум.Last edited by SRH; 29-03-2010, 10:22.
Comment
-
Всъщност не знам да има директно упоменаване за Крум. В едно от писмата си до Симеон, Николай Мистик пише:
"Но и преди тях аварските племена, от които, нека думите ми никак да не те обиждат, сте издънка и бяхте техни роби и бежанци..."
„Господи, помози”
„ + Сивин велик жупан в България.”
Comment
-
SRH написа Виж мнениеТака или иначе търсенето на влашкия произход на жупана от надписа в Наги/Над Сент Миклош е доста хилаво според един дифтонг. При това дифтонгите в латинския се произнасят според втория знак (ae, oe).
Comment
-
SRH написа Виж мнение2. Дори това да е дифтонг, то той е гръцки.
Comment
-
Леко се отклонихте от интересната дискусия.
Няма никакво значение как е написана думата "жупан".
Прекалено е абстрактно и зависи от правописната норма.
Ето един пример:
Ruse и Rousse.
Това различни градове ли са?
Или е един град на два различни езика?
Ще ползавам цитат от Хинибал:
2.Надписът от съд ¹21 има следния вид:
BOYHLA-ZOAПAN-TEСH-DYГETOIГH-BOYTAYL-ZWAПAN
TAГРOГH-HTZHГH-TAIСH
Чете се приблизително: „ Бойла Жупан теси дигетоги Бойтаул жупан тагроги итзиги таиси”(само пример)
Заслужава да се отбележи,че в първата дума жупан,е използван омикрон,а във втората омега (в старогръцки дълго „о”).Не ми е ясна причината за тази замяна,затова не се наемам с предположения.
Друг надпис на гръцки,само че от времето на Омуртаг изглежда така:
KANA СYBIГI ОMYРTAГ
O ХCOYNOС O ZOYПAN TAРKANOС……
ZOAПAN
ZOYПAN
И двете значат "жупан".
Най-вероятно в случая правописната норма изисква звука "ж" да изписва графично като "ZO".
В такъв случай първия надпис би се чел "жапан", а втория "жупан" или "жипан". Тоест на лице е нормална диалектна разлика.
И все пак не ми е ясно каква е връзката между съкровището и произхода на власите?Last edited by Добри; 29-03-2010, 20:57.
Comment
-
Добри, отклонението дойде, защото romulus каза, че надписът от съкровището в Наги Сент Миклош е доказателство за присъствие на власи в Трансилвания през 10 в. Демек буквосъчетанието. Нещо не знам как точно ще го докаже, освен да вика, че ω се е появила, щото писара го накарали да чегърта на гръцки, ма той си е бил латиноговорящ. Ми то в съкровището си има съдове и с латински надписи. Като цяло тва съкровище (както и аналогичното от Врап, Албания) е сбирщайн и на мен ми изглежда като дарове от тоя и оня.
romulus написа Виж мнениеВъпреки обвинението,че не правя разлика между гръцки и тюркската група езици напишете ми няколко думи с този гръцки дифтонг.Явно много е разпространен.Все някакси ще се справя с разчитането им.Много ви моля!
И май това са жу/оа/пани с различни рангове оригинално, пък поради близкото звучене е останала само по-ниската в йерархията (жупан). Затуй по-късни надписи почват да поясняват, че е велик, че е таркан и пр.
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеИма и латински надписи в Трансилвания от 4 век
Във Франция и Англия също има латински надписи, но няма власи.
ПП В момента в България има много надписи на латиница и на английски. Значи ли това, че вече голяма част от населението са англичани или от Западна ЕВропа? Предполагам същото е било и в древността - културни и модни тенденции. В по-малка степен от сега разбира се.
Comment
Comment