If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Този път сериозно за езиците! Много интересна тема за размисъл и реконструкция върху един такъв уж маргинален детайл от историята!
Според мен е твърде вероятно "българскaтa" принцесa, рожбa на смесен българо-гръцки брак и израстналa в Константинопол, дори да не e говорелa български език, така че общуването освен на "френски" :love01: , най вероятно се е осъществявало на гръцки!...Още повече че, не е невероятно и Роже да е говорел гръцки (той също e рожба на смесен брак - м/у германец и апулийка /майка му била поданичка на Сицилийското кралство от Бриндизи, където гръцкият е бил един от използваните езици/; Роже живее там до 8-та си годишнина, а и в последствие по тамплиерските кораби, кръстосващи пристанищата на Леванта, сред моряците, говорещи на "лингва франка" вероятно е можел да чува и гръцка реч) и ако не друго, то вероятно поне е знаел как с няколко гръцки думи да очарова младата си съпруга или да накара бузите й да пламнат!...
Намерих и доказателство:..брат Роже смяташе въпроса за уреден, тъй като беше много известен ..., а освен това той самият знаеше гръцки много добре"
Хрониката на Мунтанер , 199
Ще се наложи да изоставим версията за общуване на френски между младите съпрузи
"Арагон също така е и родината на отличаващия се от другите боец- алмугавара. Отново неговото име идва от арабски (al mugawir- грабители) и той представлява професионалният гръбнак на арагонските армии от XIII и XIV век. Някои алмугавари са конници, но повечето се сражават пешком. Всичките са леко въоръжени с мечове, метателни копия или арбалети и носят разновидности на кожени ризници. Много са маври, а някои може би са още мюсюлмани. Те формират масата, съставяща известната Каталанска Голяма Компания, наемническа част, която в началото на XIV век вилнее из Анатолия и Гърция, където тяхното минало вероятно им помага за тяхната способност да се разбират добре с мюсюлманите турци."
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
Нещо такова излиза от този текст ( който преведох от книжката, която четях за Ел Сид, издадена от "Оспри"). Приликата е особено отчетлива в имената ("ал мугавир= грабители; акън= плячка), както и в основната им функция за набези в земите на противника. Но според мен истината е по-различна, особено като става въпрос за "Каталанската компания" на Роже де Флор. Първо- в състава й има и доста тежковъоръжени конници- испански рицари/ кабалероси. Второ- това не само че са професионални наемни бойци от висок ранг, тренирали се вече във войните на Апенините; те са и потомци на такива професионални войници, чиято "работа" през целия им живот е била активната охрана на границите на кралство Арагон. Аз бих ги оприличил по-скоро на византийските акрити, чиято сила в Мала Азия е унищожена едва от Михаил Палеолог при един техен бунт срещу него през 1265 г. Във военните си умения обаче те вероятно са по-добри и от акритите, тъй като използват последните нововъведения на Запада, който в тази епоха започва да изпреварва Ориента. Акънджиите са по-скоро нередовна пехота, малка част от която има качествата на професионалистите. Но от друга страна именно акънджиите изнасят главната тежест на първият етап на турското завоевание на Балканите. Нещата са относителни...
В интерес на истината каталаните са били нежелани в Сицилия, тъй като са били известни главорези. Участват като наемници в полза на арагонската династия в борбата й срещу Анжу. За пръв път каталанските наемници се появяват през 1281 г. Човекът довлякъл ги на Балканите (Роже дьо Фл/ь/ор или оригинално Рутгер фон Блум - син на немски соколар) забогатява като превозва бежанци от Акра до Кипър. Този човек наистина оригинално е тамплиер /затова и ползва тамплиерски кораби за бежанците/. Когато обаче се включва в редиците на каталаните, самите каталани вече не са желани, тъй като настават мирни времена в Сицилия. И така, предприемчивият дьо Флор урежда каталаните на служба при Андроник ²².
Още с пристигането в Константинопол /1303 г./, каталаните правят яко сбиване с генуезката колония там. Андроник не е искал да се задържат особено и затова набързо ги запраща в Анатолия. Вече бяха засегнати отношенията му с турците. Интересно и важно за понататъчната история е сблъсъкът с аланите. Роже е бил съпровождан от алани, които е трябвало да му помагат срещу турците. Каталаните обаче ги предизвикват и набързо спретват едно клане, в което загиват 300 алани, а останалите си вдигат чуковете Тия същите алани всъщност уреждат по-късно Роже така, че той убит през 1306 г. в тяхна засада, а византийците почти унищожават каталаните. Тогава командаването поема Рамон Мунтанер, който успява да съживи каталанците с турски и арагонски наемници
Същата година при Апрос каталанците побеждават византийците, като една от главните причини са отново аланите - те просто напускат византийските редици. Така каталанците се установяват за цели две години /1307 - 1308/ в Галиполи, където редовно тормозят византийците и често грабели из Тракия. През 1308 г. тия пичове се скарват помежду си /нямам представа каква е причината/ и това помогнало на византийците да ги изгонят. Каталанците се настаняват трайно около Солун и Атон става тяхна жертва.
През 1310 г. каталанците си намират нов плащач - херцога на Атина, Валтер де Бриен, един от шефовете на Латинската империя. За около година каталаните превземат към 30 крепости. Де Бриен обаче отказва да им плати и даже малко ги псува, разчитайки на яките си франкски рицари. Каталанците се подготвили за битка малко след жесток дъжд, който наводнил някакво си поле в Тесалия. Де Бриен и рицарите му се втурнали да секат каталанците, обаче лошо затънали и така си били заколени. Така каталанците овладяват Атина за осемдесет години, като били със статут на херцогство.
В крайна сметка каталанците си намират майстора в лицето на Наварската "компания" - също наемници, които с подкрепата на Флоренция искали да превземат Албания. През 1379 г. тия тръгнали на поход, а през 1388 г. разбиват каталанците между Ксанти и Комотини, около езерото Вистонис.
През 1310 г. каталанците си намират нов плащач - херцога на Атина, Валтер де Бриен, един от шефовете на Латинската империя. За около година каталаните превземат към 30 крепости. Де Бриен обаче отказва да им плати и даже малко ги псува, разчитайки на яките си франкски рицари. Каталанците се подготвили за битка малко след жесток дъжд, който наводнил някакво си поле в Тесалия. Де Бриен и рицарите му се втурнали да секат каталанците, обаче лошо затънали и така си били заколени. Така каталанците овладяват Атина за осемдесет години, като били със статут на херцогство.
Мисля, че по-правилното произношение на малкото име на конт дьо Бриен би трябвало да бъде Готие, тъй като е бил французин, а не германец.
С други думи - банда разбойници, възползвали се от кризата във "Византия".
Разбойници, ама с връзки! При всичките им "разбойнически" действия те остават лоялни спрямо короната на Арагон, а и тя не спира да ги покровителства. Ако направим един паралел с по-късните испански конквистадори, можем да открием доста общи неща.
Що се отнася до аланите- те от страх пред каталаните бягат на българска територия (някъде в Тракия), но дори и тук испанците ги намират и ги избиват почти до крак като отмъщение за ролята им в убийството на Роже де Флор. Жалко, тъй като малцината оцелели преминават на българска служба, където доказват качествата си на добри професионални военни; ако бяха повече, щяха да подсилят по-солидно българската армия.
Здравейте колеги и любители на историята във всичките й разновидности. От доста време(година-две) посещавам форума, макар и да не пиша :1087: .
Бих ви помолил да споделите, ако имате, някаква информация отностно
похода/кампанията на каталанските наемници в Мала Азия от началато
на XIVв., и сблъсъците им с тюркските племена. Интересуват ме информацията от преведените пътеписи, които свидетелстват за похода.
Единствената информация, с която разполагам е, че наемниците са наброявали 6000+ души и са населявали района на Арагон и Каталуния.
Понатрупали са доста опит във войната с мюсюлманите, в техния случай
берберите. Наети са от император Адроник II и в началото на XIVв. постигат значителни победи - почти разгромяват малоазийските бейлици.
В един момент се оказва, че Константинопол не разполага със средства
и не може да продължи да плаща на каталанците, в отговор на което
те се изтеглят от Мала Азия и извършват наказателна акция в околностите на византийската столица, и в територията на цяла византийска Тракия.
В последствие налагат, след като смазват френските/латински рицари, своята власт в Атинското херцогство за около 70 години.
Напоследък ме заинтригува въпросът със турските съюзници на каталаните, както и дали изобщо има някакви турски или ориенталски (изключвам гръкоезичните- да речем мюсюлмански- като обобщително понятие) източници за тяхното пребиваване в Мала Азия. Аз лично не съм попадал на такива. Ще се радвам ако някой има информация по въпроса и я сподели тук.
А сведенията на Мунтанер за настъпление до планината Тавър (ЮИ Анадол) и изобщо за войната срещу турците в Азия на мен ми напомнят донякъде на чисто славословене. Не че е невъзможно предвид отличните бойни качества на "Компанията" и предводителите й, но все пак разгром на абсолютно всички "племена", които заедно притежават наистина огромна военна сила (срв. със сведенията в Ибн Батута, които наистина са за малко по-късен период) и преход до Тавър- това ми звучи абсурдно! Нима един демараж до подстъпите към Киликия не би ги вкарал в конфликт дори и с монголските сюзерени на Анатолия?
Напоследък ме заинтригува въпросът със турските съюзници на каталаните, както и дали изобщо има някакви турски или ориенталски (изключвам гръкоезичните- да речем мюсюлмански- като обобщително понятие) източници за тяхното пребиваване в Мала Азия. Аз лично не съм попадал на такива. Ще се радвам ако някой има информация по въпроса и я сподели тук.
Не че е кой знае какво, обаче Мехмед Нешри споменава нещо по тоя въпрос: "Говорят. Един ден до Мурад Хан Гази стигнала вестта, че сръбски неверници се сбрали и се канели да тръгнат срещу Едирне. Тогава пък Мурад Хан Гази събрал войска и тръгнал срещу Бига." В бележките отнасят това сведение точно за каталаните. Споменава се, че такъв сблъсък може да е имало, защото сина на Сюлейман паша се е намирал при каталаните. Според Нешри Бига пада през 1364-5 г.
Не че е кой знае какво, обаче Мехмед Нешри споменава нещо по тоя въпрос: "Говорят. Един ден до Мурад Хан Гази стигнала вестта, че сръбски неверници се сбрали и се канели да тръгнат срещу Едирне. Тогава пък Мурад Хан Гази събрал войска и тръгнал срещу Бига." В бележките отнасят това сведение точно за каталаните. Споменава се, че такъв сблъсък може да е имало, защото сина на Сюлейман паша се е намирал при каталаните. Според Нешри Бига пада през 1364-5 г.
Мм, това мисля, че се отнася за по-късен "подвиг" на каталаните, не за експедицията на Роже дьо Флор.
Comment