около 3-5000! Пиши, интересно е!
не знаех, че вкарват в Магдебург кирасирите-което си е глупост, подобна ан руските танкове в Грозни-тези бронирани мастодонтии са за полеви бой, не за тесни улици и сгради извисяващи се над тях
не знаех, че вкарват в Магдебург кирасирите-което си е глупост, подобна ан руските танкове в Грозни-тези бронирани мастодонтии са за полеви бой, не за тесни улици и сгради извисяващи се над тях
Густав II Адолф,известен още като Густав Велики,Лъвът на Севера,Златният крал е роден на 19 декември 1594 г.в замъка "Три корони" в Стокхолм.Баща му е Карл IX Ваза,майка му - втората съпруга на Карл,Кристина Холдщайн - Готорп.Той е най-големият син в семейството.Баща му се заема много сериозно с възпитанието му и това превръща бъдещия крал в един от най-образованите монарси в Европа.Най-много обича да се занимава с математика и история,а определено е имал и дарба за езици.Говорел е свободно немски,френски,холандски,италиански и латински,и отчасти руски и полски.Едновременно с това се обучава във фехтовка и езда,където също постига много високи резултати.Двама души са постоянно около него /освен баща му/ - това са Йохан Шитте и Аксел Оксиенщирна.От 11 годишен кралят го води на всички заседания на сеймовете,за да го подготви за бъдещето.Наблюдавайки работата на баща си,Густав от малък има враждебно отношение към аристокрацията /както и Карл IX/.Още тогава той е наясно,че неговите благородници трябва да бъдат стиснати в железен юмрук,за да се подчиняват безпрекословно и най-важното - да не пречат на бъдещите реформи.Пред очите му са Германия с нейните повече от 250 самостоятелни князе и Франция с непокорните на кралската власт принцове от "кралска кръв".Изобщо човекът е изпреварил времето си - това признават и враговете му.
Стане ли въпрос за Реч Посполита, нещо се преобърща в мен
При цялото ми уважение към Тарас Булба, никъде не съм срещал нещо в подкрепа на твърдението ти, дори и в анти-ляхти трактовки на събитията.
, устояли са на четири делби, и въпреки това са запазили спомена за собствената си държавност. Е, вярно, високомерни и горди са и затова понякога ядат пердах, ама, карай
За полякините да не говорим
Comment