Dinain, тезите са две, но първата според мен е очевидно самоиздържана и с нея няма какво друго освен да се съглася
Докато втората е ... хм....
Докато втората е ... хм....
. Но да се върнем на тази твоя теза: тя е, ако правилно съм те разбрал, че инкският елит всъщност е бил съставен от атеисти, които са насаждали сред населението различни вярвания с цел да го контролират? Подобдно схващане винаги ми е било забавно, моето лично мнение е, че то изцяло изхожда от прехвърлянето на сега съществуващи мисловни стандарти в исторически контекст, в който няма никакви доказателства за тяхното съществуване (нещо повече, тези стандарти са възникнали значително по-късно). Знам, че презираш философията и всичко свързано с нея, но понякога те обясянват неща, за които иначе ти се налага да прибягваш до различни намеси на свръхсили, което е още по-забавно в съчетание с жара, с който отхвърляш религията и вярванията и погледнато по-широко, менталността, като обсянние на действията (въпреки че дори личният ти опит би трябвало да ти показва в колко голяма степен действията са обвързани с менталността и нейните особености
).
.
. Аз се кланям към някакво доста по-комплексно обяснение.
), то не мисля, че реакцията би била подобна.
. Просто се опитах да потърся сходни примери и не намерих някой, който поне досаттъчно близко да се приближава. Същото важи и за примерите с Япония, и за останалите примери. Да, има някакво сходство, но ситуацията е достатъчно различна във вски един от тях. Затова съм съгласен, че Новият свят дава уникална случка. Впрочем, повечето събития в историята са достатъчно уникални, просто тук спецификата отива още малко по-далеч.
Comment