Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Руско-японската война от 1904-1905 г.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #91
    Ярослав Стебко , с появата на парната машина и монтирането и на дървен линеен кораб, старите ветроходни кораби не се обезсмислят. Парната машина изяжда много полезно пространство, често аварира и това не прави дървеният линеен кораб много по-опасен отколкото класическият линкор задвижван с помощта на вятъра. Често английски парни фрегати теглят на буксир ветроходни линейни кораби при бомбардировката на Севастопол, т.е. те изпълняват ролята която в миналото за изпълнявали галерите - извеждане на позиция на ветроход и изтеглянето му от линията ако бъде повреден. Към началото на Кримската война в Черно море има поне 8-10 парни кораба. Те не могат ли да теглят на буксир руските линейни ветроходи? Очевидно могат, но ръководството вече се е уплашило и е решило, че няма да си мери силите с французи и англичани.
    Въпросът за самопотопяването на руския флот в Севастопол става предмет на полемика както в руската, така и в чуждестранната литература. Според военния теоретик В. А. Мошин: “Историята не знае друг подобен пример на безумно и безмислено унищожаване на своите средства. Фарагут влиза в бой с дървени кораби срещу броненосци и побеждава”.
    Известният военен писател Д. Лихачов от началото на ХХ век счита, че преграждането на севастополския рейд с потопени съдове, както в тактическо, така и в стратегическо отношение е грешка. Единственият положителен резулат е усилването на севастополската отбрана с оръдия и хора. В открит бой със съюзническия флот руският няма особен шанс, най-малкото поради двукратното превъзходство на англо-френските сили - 89 кораба, от тях 50 винотви и колесни срещу 45 руски, от тях само 11 снабдени с парни двигатели. Освен това руският флот няма никакви други бази извън Севастопол. Независимо от това той би могъл да бъде използван като fleet in being, тоест със самото си присъствие да принуждава съюзниците да се съобразяват с него. С помощта на бързоходните фрегати и парни кораби, руснаците биха могли да извършват диверсии срещу блокадния флот, които биха били особено успешни нощно време, когато непознаващият местната навигация англо-френски флот не би дръзнал да ги преследва.
    П.В.

    Comment


      #92
      Ярослав Стебко написа Виж мнение
      Ну какая есть, не хуже вашей. Я не в курсе какой там был док. Я в курсе что бухта Золотой Рог чуть меньше нашей в Севастополе а наша третья в мире по размерам. .
      Боже събери си версиите. И това било „логика“. За тъпите обяснявам :
      Това че залива е голям няма нищо общо с наличието на съоръжението наречено „СУХ ДОК“ нито с неговия капацитет!!! А забавното е че другаря сам си казва че хабер няма какъв док е имало във Владивосток, но въпреки това спори , това ще да е някаква особена форма на олигофрения.
      Ярослав Стебко написа Виж мнение
      Комплекс маленького народа? Ну вы так и скажите, что вам завидно, что Россия много чего может а Болгария - нет. Ну так я вам скажу что у вас есть сво¸ государство а у ряда народов его нет, ну вам не стать как Россия, но вы стали государством, так что давайте без наездов на меня, мне вам тоже есть что сказать и не обязательно то что могу сказать, вам понравится. .
      Ха ха, седнал Руснак за комплекси да ми говори Впрочем това че русия е голяма с какво точно и помага? Но давай кажи за това дето няма да ми хареса, на мене лично или на българите като общо?
      Ярослав Стебко написа Виж мнение
      Так вы понимаете что вывод исторический нами сделан? Я очень надеюсь что вы будете вариться сами в своей самостоятельности, хотя какая у вас самостоятельность, право-слово смешно.
      И какви точно изводи? Същите простотии ги прави все още. Поне си учете историята.

      Comment


        #93
        Сун Дзъ написа Виж мнение
        Факт е, че флотът ви от Кримската война, чак до студената е слаб, самопотопявате се няколко пъти по позорен начин, колкото и да го изкарвате героично.
        Не до Кримската а до сега, и през Студената е жалък. На книга кораби има, в морето нищо не може да излезне. Особенно забавен е епизода по време на карибската криза когато от всичкия списъчен състав успяват само 5 подлодки да изкрат.
        А иначе корабите им кой от кой по-безсмислен и безполезен. Айде с изключение на проект 670 и 670М. Другото са някакви корита (някой доста красиви) за брегова отбрана.

        Comment


          #94
          Бях забравил много важен аргумент (в руски стил) - качвал съм се на по-голям и потентен боен кораб от недоразумението Аврора, вярно просот се мотах не съм ставал пионерче. ама дори този жалък довод на руснчето не става
          Иначе за този сух док става въпрос:

          Comment

          Working...
          X