Изкуствен интелект се използва в практиката от десетилетия. Може да е рудиментарен, но е интелект и е изкуствен. На какъв принцип работи не ми е докрай извстно. Свързано е с невронни мрежи и няма много общо с революционни хардуерни решения, ползва се от обикновени PC конфигурации.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Изкуствен интелект
Collapse
X
-
Angelmr написа Виж мнениеИзкуствен интелект се използва в практиката от десетилетия. Може да е рудиментарен, но е интелект и е изкуствен. На какъв принцип работи не ми е докрай извстно. Свързано е с невронни мрежи и няма много общо с революционни хардуерни решения, ползва се от обикновени PC конфигурации.
Comment
-
Така както аз си представям нещата, за да получиш сходно ниво на интелект (говорим по отношение на решаването на всякакъв род задачи - на първо място съвсем прости, но същевременно не-изчислителни, като споменатото разпознаване на изображения, да речем), то ти трябва съвсем различен тип структура и организация. Нещо като няколко милиарда елемента, всеки един съчетание от памет и възможност за бавна (човешкият мозък не е особено бърз сам по себе си и отстъпва значително на който и да е компютър по скорост на извършване на специфични операции - изчисления) и сравнително елементарна обработка, така че всеки такъв елемент обаче да може едновременно да се свързва с голям брой други елементи и да заема повече от две определени състояния. Съответно, според конкретната задача да се променя и организационната структура на елементите.
Предполагам, че до някаква степен това може да се имитира посредством голяма скорост на изчисление при малък брой реални обработки, сложното идва със структурата и най-вече с броя елементарни състояния (сигурно затова се говори и за квантовост).
Нямам идея дали това може да се наподоби софтуерно, защото дори и да се изгради система от няколко милиарда отделни компютъра, сложното идва в организацията на структурата на взаимодействие и "поток" на данните между тях.
Angelmr, това, което се ползва, е далеч от този тип интелект. Затова и написах за подобен и различен от човешкия (съзнание). В нашият случай проблемът идва в това да научиш автомат да действа като човек на сравнително елементарно ниво самостоятелно и учейки се от грешките си. Струва ми се, че проблемът е колкото структурен, толкова и софтуерен.
Но това са някакви отвлечени мисли на любител, де, така че да не се възприемат с някакво внимание.
ПП Сетих се за един стар разказ, в който ИИ се получаваше спонтанно чрез Интернет - своеобразна програма, която ползва милионите включени компютри.
Comment
-
Без да навлизам в детайли, при положение че съвсем не е ясно как точно работи човешкия интелект*, как очаквате да сме способни да създадем изкуствен такъв?
* това което знаем до момента може най-добре да се оприличи на мъгляви отражения в криво огледало.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Imperial написа Виж мнениеБез да навлизам в детайли, при положение че съвсем не е ясно как точно работи човешкия интелект*, как очаквате да сме способни да създадем изкуствен такъв?
Просто "изкуствен интелект" е термин в изчислителната техника и има общо с интелекта, колкото "real time" има общо с времето.
Американците са царе в измислянето на гръмка терминология.
Ясно е, че изчислителните устройства, за да могат да решават по-бързо по-сложни задачи, трябва да могат да изпълняват повече операции за по-кратко време. Днес проблемът е да се създадат енергийно ефективни изчислителни устройства. Най-грубо казано, всяка енергийно неефективна система е обречена на изчезване - това важи в биологията, историята и в изчислителната техника.
По-конкретно:
Направете си най-груба сметка - ако всяко устройство харчи само един ват повече и във всеки автомобил има поне десет такива устройства и умножите 10 вата по броя на автомобилите, колко загуби са това в глобален мащаб.
Но дори и това не е най-страшното. Едно енергетично неефективно изчислително устройство изисква специално охлаждане, което го ускъпява. Охладителните устройства са много по-ненадеждни от електрониката. Това прави цялата система ненадеждна. Днес тенденцията е да се разработват изчислителни устройства с много операции на ват. Всъщност за това спря и гонката за гигахерци в персоналните компютри."Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan
Comment
-
Изчезнал Безследно написа Виж мнениеВсъщност за това спря и гонката за гигахерци в персоналните компютри.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Imperial написа Виж мнениеУточнете какво разбирате под "интелект" като начало.
А дали някой ден машините ще различават "добро" от "лошо" и ще осъзнаят концепцията за Бог... нали
Comment
-
Ок, оставяме настрана въпроса за съзнанието и прочее интересности и се съсредоточаваме върху строго инструментален вид "интелект". Вероятно е възможно, защото е въпрос наистина на изчисления и преценка въз основа на предварително заложена логика и правила. Мисля че и въпросът с изчисляването на траектория за движение (самостоятелно) и с разпознаване на образи в този контекст е разрешим. Т.е., да, по този път увеличаването на броя изчисления на единица енергия е положително нещо - стъпка в правилната посока.
ПП Аз поначало възразих заради другия смисъл, който обикновено се влага в понятието "интелект". Наличието на "съзнание" при оръжие поначало не звучи като добра идея. Току-виж добило и другите характерни за съзнанието феномени и трябва да ги обучават на саможертва, нещо, с което не-умните оръжия нямат проблем.
Comment
-
В този контекст "взимане на решения" е следване на предварително заложен алгоритъм, не самообучение (освен в сравнително ограничени рамки). Очевидно е, че трябва да се обработва и разпознава голям количество информация, за да се използва за основата на решение, но тук няма някакви принципни проблеми (поне доколкото ми е известно, а то никак не е много, де). Съгласен съм, че много ограничено "интелект" може да се приложи: все пак, говорим за много тясна област и специализирана задача. Както е винаги, когато става въпрос за изкуствен интелект (е, мисля че има и много по-амбициозни опити, но май без успех). Т.е. това е просто много по-сложен вариант на създаване на шахматна програма (по-сложен, защото правилата са много по-размити, а информационната среда на порядъци по-сложна (щото е реална, а не абстрактна)).
Comment
-
gollum написа Виж мнениетук няма някакви принципни проблеми
Comment
Comment