Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Китай срещу СССР

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #76
    Мисля че съотношението на ресурсите на собствена територия превръща Русия в основно ресурсна база, докато Китай - във фабрика. Естествено, това е доста грубо казано, де. Реално в Русия все още има определена база за иновации (т.е. за движение в постиндустриална / пред -информационна посока). Другото е въпрос на натрупване и развитие, т.е. иска време и трябва държавата първо да завърши индустриалния си преход (в случая с Китай). Впрочем, и това не е кой знае колко точно, защото все повече тази информационна характеристика (т.е. способността да се създават и прилагат на практика информационни иновации от всякакъв род) е не-национална характеристика и очевидно движението ще е предимно в тази посока. Така че след време няма да има особено значение така да се каже от каква националност са "умовете". Което може би означава, че самата идея за постиндустриален национален проект (такива неща се обмислят от различни руски, а вероятно и не само, анализатори) е грешна сама по себе си - информационната епоха не е национална, а над национална.
    Но мисълта ми бе друга - Китай като световна фабрика / склад за суровини, няма нужда от това да търси национални военни решения (а и въобще военни) за да придобива контрол над суровинни източници. Друг е въпросът, че тази роля в никакъв случай не го поставя в някакво водещо положение, нито пък предполага такова.

    Comment


      #77
      Русско-китайское НАТО
      Завтра на саммите ОДКБ в Душанбе ожидается сенсация — подписание Протокола о взаимодействии между ОДКБ и ШОС.

      Западные политологи демонстрируют скепсис. «Я бы не стал преувеличивать роль Китая в военно-политическом сотрудничестве с Россией, — отмечает эксперт Московского центра Карнеги Алексей Малашенко. — ШОС Китаю нужен прежде всего как экономический инструмент. Китай ведет многовекторную политику, вкладывает огромные деньги в экономику США, в Пекине сто раз говорили, что не думают ни о каком противостоянии. Вместе с тем китайцы постепенно отказываются от российских военных технологий и вытесняют Россию из Центральной Азии».
      Но с другой — совместные учения ШОС и ОДКБ будут все более масштабными, пока грань между «антитеррором» и полномасштабным военным сотрудничеством не сотрется».
      Противоречия между Китаем и Россией, конечно, есть — но разве их нет внутри НАТО, например между той же Турцией и Грецией?

      РБКdaily

      P.S В Организацию Договора о коллективной безопасности входят Армения, Белоруссия, Россия, Казахстан, Киргизия, Таджикистан и Узбекистан.
      В Шанхайскую организацию сотрудничества — Россия, Китай, Казахстан, Киргизия, Таджикистан и Узбекистан. (Туркмения)
      "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

      Comment


        #78
        не знам за кви иновации ми говорите в китай
        това е държава основана на принципа не давай нищо и печели мн. или мн. нискокачествени стоки уникално приличащи на скъпи марки. по точно copy/paste.
        щом започнаха да копират автомобилите на европейците. но да оставим стоките.
        др. пример е космическата програма първи полет с екипаж преди две три години предишните и първи две бяха фойверки.А руснаците поставиха началото преди 40 години с една "баскетболна топка с четри антени" а сега изпращат туристи. китай е далече в тази насока.
        да се уточним че войната е конвенционална
        ако предпожим че ще е дълга(над 2 години) в този случеи голям дял от промишлеността ще отиде за разработка създаване и модернизиране на оръжия спрямо тези на противника тук определено китай няма да стигне русия.
        вярно е че при сътответна война независимо от развитието владивосток става китайски.не е нужно русия да изполва флота. на русия са общо взето близки основните икономически центрове (основно североизточен китай),а руските са малко в сибир.единствено трябва да прежалят само магадан и КамАЗ(камчатски авто.......).една съхопътна война би била по подговена за русия.
        аз не бих поставил под съмнение междуконтиненталните ракети ТОПОЛ-М
        създадени да пробият американския протоворакетен щит имаше още един силен мобилен ракетен комплекс но не мога да се сетя
        т-90 не за подценяване
        китайските оръжия както казахте повечето са руски което е голям плюс за страната производител
        колкото да спорим кой е по силен или колко му е по-добра икономиката е важно кой и как ще нанесе първия удар и ако е успешен как ще продължи :sm186:

        извод
        дано никога не започне този конфликт никога защото това са две големи сили който ще окажат голямо влияние на света при един конфликт

        Comment


          #79
          Добре че мина 2007, защото:






          ПС: В същия сайт попаднах и на това:




          Незнам дали това е за тази тема. но какво би станало ако тези 3 суперсили се съюзят срещу НАТО?

          Comment


            #80
            Това е директно за Майтапи. "Без Русия за България няма бъдеще" - не знаех че Ванга си пада толкова русофилка. А "княз Владимир" ми хареса. Как е първото име на Путин? :mhehe: Цък
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

            (Richard III - William Shakespeare)

            Comment


              #81
              :vb_sad:
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

              Comment

              Working...
              X