С една дума това е социалистическо мислене.

Т.е. и от двете старни на
"Желязната завеса" е имало цензура, но различна, в различна степен и променяща се. От нашата страна е била по политическа и конюнктурна, също така - по-силна (по-малко възможности за заобикаляне, известна подкрепа от страна на репресивния механизъм (макар и все по-отслабваща с времето).
Стийлмане, според мен, бъркаш епохите. Т.е. цитираш ми неща съвсем реални през 50-те години и същевременно ми говориш за 80-те. Това са буквално различни епохи. Аз не случайно уточнявам за кога говоря, кое е личен опит (80-те години), кое са неща, които съм чувал или чел (за щастие, изследвания има).
Що се отнася до цензурата - да, разбира се, че я е имало. Говорехме, че това е всеобщо явление, цензурират се и книги, и филми, но не само от тази страна на "Желязната завеса". Просто принципите на цензура са различни и "там" също си имат своите "периоди". Що се отнася до поредицата за Деймс Бонд - какво учудващо виждаш в това? Не че е голяма загуба, де.
Предаванията на западни пропагандни радиостанции също се заглушаваха, макар и не кой знае колко ефективно (факт е, че масово се слушаха въпреки това).
За философите и въобще обществените мислители - да, някои не са били препоръчителни или просто не се превеждаха или издаваха. Но това не пречеше много от нещата да се разпространяват чрез самиздат. Т.е. цензурата е била далеч от това да е всеобхватна. Но това далеч не е само явление, характерно за тази страна на "Завесата", макар и в темата да се съсредоточаваме върху него.
Comment