Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Цензура на "западните влияния" в СССР и народните демокрации (50-те - 80-те години)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Мда, 1951 го е описал много точно. Моите спомени са много сходни.
    За книгите си спомням, че имаше такива с доста добри преводи - не толкова много заглавия като сега, разбира се, но все пак ... имаше. И тогава, заради спецификата на прединтернетските времена и прединформационната епоха, се гледаше много кино, цените на билетите като цяло бяха много ниски, е, към края на 80те вече - не чак толкова. Но пък в кината се въртяха и филми, откровено критикуващи системата, веднага се сещам за полския "Кингсайз" например
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Не е лошо да се споменат и училищата като важна част от една пропагандна машина. Интересно ми е как е било в СССР. Специално за България аз от основното и средното училище не си спомням накаква пропаганда, портрети, лозунги, моделиране или каквито и да е такива глупости. Дори някой учители, като учителят ми по история например излизаха далеч извън формата на учебниците. Също така извън няколко български класици, нямаше задължителна за четене литература - примерно разни пропагандни книжки и тимуровски и палаузовски истории. Имахме определен минимален брой книги които трябваше да прочетем през ваканцията но те бяха изцяло по наш избор и като заглавия и като тематика. Съответно никой не беше толкова луд че да чете "Най младият син на партията" примерно при положение че може да си избере "Оцеола" на Майн Рид.
      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

messire Woland написа Виж мнение
        И тогава, заради спецификата на прединтернетските времена и прединформационната епоха, се гледаше много кино, цените на билетите като цяло бяха много ниски, е, към края на 80те вече - не чак толкова. Но пък в кината се въртяха и филми, откровено критикуващи системата, веднага се сещам за полския "Кингсайз" например
        Не само цените на билетите бяха поносими, но и киносалоните като абсолютна бройка и като общ капацитет бяха в пъти повече от сега. И то не само в София и Варна където кината бяха на всяка пряка, но и като дете в Априлци, което тогава даже не беше град а Ново Село имаше приличен киносалон. Там гледах "Сандукан".

Comment

Не знам, Амазоне, в задължителната литература за четене по мое време влизаха "Митко Палаузов" и няколко подобни книжици - това някъде в началния курс до прогимназията. Идеология имаше и в организациите - чавдарска, пионерска, комсомол (макар и не в кой знае какви мащаби). Отделно си имаше това-онова, но повече като инициатива на някой малко по-запален по тези неща учител (може би със съответната позиция в партийна организация, но тогава не съм се интересувал от тези неща, така че не помня). Може би известно влияние имаше фактът, че учех в училище, чийто патрон беше Ленин, т.е. даваха се нещо като "караули" пред паметника (тогава пред кино "Изток"), както и пред един барелеф в самото училище (нищо кой знае какво само по себе си).
          Така че някаква пропаганда имаше (и не мога да кажа, че всичката е отивала на хаос, поне в моя случай (гледах с интерес разни предавания по телевизията като "Светът в действие" и попивах)), но по-голямата част от нея - особено с напредване на ученическата възраст, се е губела като ефект. Може да се каже, че някаква "пропаганда" (която бих оценил и положително сега, с оглед на това какъв тип ценности се възпитаваха в много от случаите) имаше и в детско-юношеската литература, както и в киното (социалистическото). Както и в неща като паради (спомням си, че като момче с много голям интерес гледах седмоноемврийските паради по "руската" телевизия, както и всички онези съветски филми за войната - които са оказали не малко влияние върху представата ми за тези събития). Но определено през осемдесетте години в София нямаше нищо особено като пропаганда и цензура - нищо повече от разни лични инициативи и "пориви".

Comment

Amazon написа Виж мнение
            Това че в България са наказвали за вицове си е абсолютен виц. А за СССР, не знам за вицове и музика, но приятели руснаци са ми разказвали че за филми ограниченията са били много жестоки. Не можеха да повярват че като дете съм гледал на кино "Междузвездни Войни", "Индиана Джоунс" и подобни преди 89-та и то на кино.

И съм съгласен с ValBo, не знам как е било 70-те, но 80-те не съм бил свидетел на никакви простотии. Даже една учителка като бях в началното ни беше обявила, че който го видят около църква на Велигден ще бъде изключен. За тази и самодейност въпросната май после я отстраниха.

А и какво ограничение на филми и музика в България, като в София всеки втори апартамент имаше антена за српски телевизии дето си имаха от филми на ужасите до метъл. Блоковете мязаха на контролен център на НАСА от тия огромни антени.
            Амазоне, ти явно си единствения човек в България, който твърди, че в България няма наказани за вицове. Затова вземи прочети статиите. http://www.otzvuk.net/news/arhitekt-...zaradi-vitsove
            “Заради разказване на политически вицове по време на социализма арх. Боян Чинков бе в затвора. Той е един от онези, които реално са били зад решетките”, казват близките на покойния Чинков в родното му с. Славейно.Чинков е осъден на 5 г. и лежи в затвора от 20 ноември 1963 г. до 10 септември 1964 г. Освободен е предсрочно.Според ...

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1033032 Това, което е писано в статиите го научих още преди 1989г. от известен юрист, на който му вярвам на 100%. Според неговата версия, когато комунистите критикуват де Гол, той им казва че да благодарят, че живеят в свободна страна като Франция, защото в България има осъдени на затвор хора за разказване на вицове. Тогава комунистите във Франция правят запитване до братската партия в България и от България им отговарят, че това е вярно. Очертава се голям международен скандал и твоите другари са били принудени да освободят Чинков, само и само да не се разрасне скандала, а пък и френските комунисти са казали на твоите другари, че такова нещо е скандално и незабавно трябва да се освободи Чинков, който вече е бил излежал около 1 година в затвора заради вицове.
            Last edited by ; 20-03-2013, 19:43.

Comment

Голъм, може да е свързано с това което ти и 1951 споменахте преди това, че много е зависело от ръководството на конкретното училище(местен съвет и т.н.). Може в това отношение да съм извадил късмет, иначе сме набори и е било по едно и също време. Аз учех в 18-то на Пиротска.
              За пионерите и чавдарчетата бях забравил. Но нямам много спомени от тези активности, вероятно по простата причина, че такива поне при мен остъстваха, извън самата процедура по встъпване в редовете.
              Подозирам че по-сериозната индокринация е започвала в редовете на комсомола (виждал съм книгата която трябваше да се изчете за изпита и беше жива пропаганда, дори тогава го разбирах). Ама ние този период не сме го хванали.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                Това че в България са наказвали за вицове си е абсолютен виц. А за СССР, не знам за вицове и музика, но приятели руснаци са ми разказвали че за филми ограниченията са били много жестоки. Не можеха да повярват че като дете съм гледал на кино "Междузвездни Войни", "Индиана Джоунс" и подобни преди 89-та и то на кино.

И съм съгласен с ValBo, не знам как е било 70-те, но 80-те не съм бил свидетел на никакви простотии. Даже една учителка като бях в началното ни беше обявила, че който го видят около църква на Велигден ще бъде изключен. За тази и самодейност въпросната май после я отстраниха.

А и какво ограничение на филми и музика в България, като в София всеки втори апартамент имаше антена за српски телевизии дето си имаха от филми на ужасите до метъл. Блоковете мязаха на контролен център на НАСА от тия огромни антени.
                Амазоне, ти явно си доста по-млад и затова ще ти кажа че в много градове (нямам представа дали във всички градове е било така) през 70-80 те години на 20 век в България учители даваха "дежурства" пред църквите на Великден и записваха имената на учениците, които ходят на църква. Това ставаше по поръчение на директорите на училищата. Лично познавам учители и учителки, които ми се оплакваха, че ги задължават от училище да висят пред черквите на Великден за да записват имената на учениците ходещи на черква. Именно заради тези дежурства, едва ли много ученици са смеели да отидат на черква на Великден.

Comment

Да, за това и аз съм чувал, Стийлман. За 80-те години (по-скоро средата и края им) това вече не беше проблем, т.е. не само, че никой не се е притеснявал, но и много ходехме не защото сме християни (аз, да речем, не съм), а чисто от интерес, някаква екзотика или нещо подобно. Но имам смътен спомен, че и родителите ми се е случвало да отидат (и те по същите причини, защото не са вярващи). Т.е. поне за този период (80-те години, защото спомените ми са от тогава) това вече не е било проблем, дори последствията не са били по-различни от това да пробваш с дълга коса или пънкарска прическа и "отличаващо" се облекло - най-много да те подстрижат (по-точно да те накарат да се подстрижеш), да те мъмрят или порицаят на комсомолско събрание (предполагам - аз като Амазон така и не станах комсомолец - разминах се за съвсем малко и то общо взето по грешка). В никакъв случай не става въпрос за някакви легални санкции или нещо подобно.
                  Същото и с вицовете - бяха нещо едва ли не всекидневно. Т.е. и някъде нещо да е "докладвано" в подавящото мнозинство от случаите не е имало никакви последици.
                  По-рано - през 50-те години, може би някъде и поне през първата половина на 60-те, е било по-различно, поне според каквото съм чувал или чел. Времената се променят много, стават все по-"вегетариански", както се беше изразил сполучливо някой.

Comment

gollum написа Виж мнение
                    Винаги се сещам за историята на Кончаловски, който след време осъзнава, че на запад също има цензура, просто е друг тип - пазарна преди всичко (но не по-малко, ако не и по-стриктна от онази, която е изпитвал в СССР).
                    Смесваме понятията по един силно анти-капиталистически начин.

Ако приемем думата "цензура" за негативна, то фразата "пазарна цензура" може да се интерпретира само като "пазарът ограничава свободата на твореца". Което е фактологично вярно, но смисловата му натовареност е такава, че обръща самата концепция за "пазар" с краката нагоре. Нямам време за пространни словоизлияния, така че просто ще перефразирам - "пазарът ограничава свободата на продавача на <рядка стока която се търси само от много малък брой хора>" - и изведнъж нещата изглеждат по съвършено различен начин.

Иначе самото използване на фраза като "пазарна цензура" за мен се превежда като "творецът има изконното право да бъде чут от ВСЕКИ и видите ли, пазарът ограничава това му право, понеже никой не иска да му даде финансирането, което му се полага по право и да му предложи разпространителската си мрежа, което също му се полага по право". С една дума това е социалистическо мислене.
                    albireo написа
                    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Steelman написа Виж мнение
                      Амазоне, ти явно си доста по-млад и затова ще ти кажа че в много градове (нямам представа дали във всички градове е било така) през 70-80 те години на 20 век в България учители даваха "дежурства" пред църквите на Великден и записваха имената на учениците, които ходят на църква. Това ставаше по поръчение на директорите на училищата. Лично познавам учители и учителки, които ми се оплакваха, че ги задължават от училище да висят пред черквите на Великден за да записват имената на учениците ходещи на черква. Именно заради тези дежурства, едва ли много ученици са смеели да отидат на черква на Великден.
                      Не е ли възможно да се дължи на промени между 70-те и 80-те години? Ще дам за пример филма "Вчера". Все пак филма е от преди 89-та (88) и осмива точно тези неща които обсъждаме. Спомням си че като го гледах не можех да проумея как хората са можели да живеят така и ситуацията ми изглеждаше извънземна. А съм го гледал вероятно 88, 89-та, или там някъде. А събитията във филма се развиват само едно, или две десетилетия назад в миналото.
                      Ако говорим за 80-те, за мен, моите познати и техните познати да бъдеш санкциониран за виц, музика, облекло и т.н. беше нещо нечувано. Че те не можеха да ни накарат да си дупчим билетчетата в трамвая. Аз даже ученическа униформа видях за пръв път след 89-та когато влязох в техникума. Не знам за другите градове, но в София в реповете дори имаше западни списания. Разбира се както всичко останало, да се добереш до тях трябваше да чакаш на опашка с часове, или да си с "връзки". Но това не беше "цензура" а породено от дефектите на икономическата система(което е извън темата).

Comment

Голъме, ти правил ли си сметка колко от западните филми, които си гледал преди ноември 1989 са били частично цензурирани( в смисъл че определени сцени липсваха). Доста от филмите за Джеймс Бонд и някои други филми ги видяхме чак след 89г. Доколкото знам Сашо Сладура е изпратен на лагер заради вицове и там е убит. В големия град като София в края на 80-те е било по-лесно да отидеш като ученик на църква и да не разберат от твоето училище, но в малките градове където имаше един или няколко храма, не оставаше почти нищо скрито. Освен това преполагам си чувал за отношението към зозите и суингите. Освен това да не забравяме че ние преди 1989 имахме 1-2 програми по телевизията и сме гледали много по-малко филми отколкото са гледали хората в Западна Европа. Да не забравяме, че беше забранено да се слушат радио Гласът на америка, Свобода и Свободна Европа, които бяха заглушавани, а доста книги на известни философи или политолози от Западна Европа успяхме да видим едва след 1989.

Comment

Струва ми се, че малко се смесват нещата, като всеки говори за различни неща. Списъкът, от който темата тръгна, най-вероятно е реален. Тоест, може и да не е точно такъв, но такива списъци, със сходни оценки съществуваха. Но със сигурност не са били общодостъпни и т.н., а са били само за за ориентировка на определени комсомолци/партийци и други подобни "активисти", какъвто беше терминът в ония времена.
                          Нека не забравяме, че между "големите градове" и "провинцията" (независимо от имената и определенията в различните страни), съществуваха големи разлики, както в образователен, така и в културен план. Списък като този, от който започна темата, спокойно може да е бил необходим за да се запознаят с него разни типове, които са излязли от ниско културни и слабообразовани слоеве на населението и за които всички тия групи нищичко не значат и за които връх на културата е радиоточката в селското училище. Не се шегувам, просто не бива да забравяме, че не всички са тръгвали от едно и също ниво.
                          Освен това, между различните социалистически страни, или народни демокрации, както се наричаха тогава, съществуваха големи разлики. Тези разлики се заличаваха бавно и ако положението към 70та или 80те година в София може да е било едно, то за малко градче - съвсем друго.
                          Така че, за жителя на една столица нещата вероятно са били едни, за жителя на малко градче или село - съвсем различни. Няма да забравя, как някъде около средата на 80те, аз бях на екскурзия със съучениците ми в Троян. Ако ние, идващите от София, със съответното облекло, нрави и т.н. имахме едни представи и идеи за живота и поведението, местните младежи имаха съвсем различни. В градчето тамошните тийнейджърите задължително ходеха с униформа (момичетата - с училищните престилки) през цялото време, тоест и извън училище и между нас и местните хора непрекъснато възникваха неприятни ситуации, докато накрая не ни препоръчаха да сме си стояли в хотела и да не излизаме, за да нямаме неприятности. И тъй нататък. Да, сега се сещам, имам един познат, който дълго време беше извън България, точно през втората половина на 80те. И в един момент се връща и първият му коментар беше, че хората "били започнали да изглеждат като американци", като имаше предвид това, че свободата на облекло/прически и въобще външен вид беше много променена за някакви си 2-3 години.
                          Така че наистина трябва да отчитаме мястото, времето и промените в културната среда. А тези неща започнаха да се променят с главоломни темпове през 80те. И съответно всеки от нас е видял различно нещо, всеки в своята си среда и място.
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Стилман, отиваш малко прекалено далеч. Никой тук не пише за сравнение между тоталитарните държави в съветската сфера на влияние и демокрациите от западна европа или северна америка. Говорим за измеренията на цензурата, което много често е преувеличавано като става въпрос за България.
                            И не знам как точно са заглушавали радио Свободна Европа, след като дядо във Варна го слушаше през вечер. И говорим за бивш замесник-началник на Морското Училище, завършил в Москва и три пъти извеждан на разтрел 44-та година. Едва ли точно той би могъл да бъде наречен дисидент.
                            Естествено че някой неща са били ограничавани. Апропо, кои точно философи и политолози са били блокирани?
                            Колкото за Джемс Бонд, първите филми, и още повече книгите на Флеминг са толкова забележителна пропагандна помия, че съжалявам че въобще са ги пуснали. Новите филми са друга бира, ама те не са по парцалите на Ян Флеминг. Ти би ли разрешил книгите на човек който определя българите като някакви дребни, черни, промъкващи се полу-човеци? А иначе филмите за Бонд аз си ги гледах в американското посолство и в почивна станция в Дружба още преди 89-та.
                            Колкото до телевизията си прав. С уговорката че към краят на 80-те, може да бяха само две програми, но бяха започнали да стават доста качествени.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                              Стилман, отиваш малко прекалено далеч. Никой тук не пише за сравнение между тоталитарните държави в съветската сфера на влияние и демокрациите от западна европа или северна америка. Говорим за измеренията на цензурата, което много често е преувеличавано като става въпрос за България.
                              И не знам как точно са заглушавали радио Свободна Европа, след като дядо във Варна го слушаше през вечер. И говорим за бивш замесник-началник на Морското Училище, завършил в Москва и три пъти извеждан на разтрел 44-та година. Едва ли точно той би могъл да бъде наречен дисидент.
                              Естествено че някой неща са били ограничавани. Апропо, кои точно философи и политолози са били блокирани?
                              Колкото за Джемс Бонд, първите филми, и още повече книгите на Флеминг са толкова забележителна пропагандна помия, че съжалявам че въобще са ги пуснали. Новите филми са друга бира, ама те не са по парцалите на Ян Флеминг. Ти би ли разрешил книгите на човек който определя българите като някакви дребни, черни, промъкващи се полу-човеци? А иначе филмите за Бонд аз си ги гледах в американското посолство и в почивна станция в Дружба още преди 89-та.
                              Колкото до телевизията си прав. С уговорката че към краят на 80-те, може да бяха само две програми, но бяха започнали да стават доста качествени.
                              Сметни ти колко философи си чел преди 1989г и колко обшо философи е имало на земята досега. Това, че радиостанциите за които споменах са били заглушавани няма спор. Самият аз, когато съм превключвал станции съм усещал много ясно че съответния сигнал се заглушава умишлено. Дори ако някой се разрови може би ще намери информация колко пари са отделени от бюджета за това. Според теб романа "1984" бил ли забранен в някои соц. държави или не. Ето и още нещо, което може да коментирате. http://www.kompost.ru/nt_spisok_zapresennyh_grupp.html

Comment

От време на време се губеше сигнала на "Свободна Европа" може да е било и от заглушаването...Иначе имаше хора които стенографираха репортажите на Георги Марков по BBC и после ги преписваха на машина. Но мисля, че автоцензурата беше по-силна от самата цензура...и то не от някакъв страх от репресии,а а от загуба на евентуали облаги, дори и от страна поетите. Иначе вижте само "Хайка за вълци" и тогава ще приказваме за цензура....Мозъците тогава бяха промити много качествено. Но дори там има степени, които се видяха на живо при някои събития...Мисля, че нямаше кой знае каква цензура в литературата. Тогава имаше глад за книги и което го нямаше на български и руски, се изписваше по МЗС и се учеха западни езици по някакви първобитни читанки. Цензурата не беше всеобхватна.
                                "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

Working...
                                X