Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Перспективи пред Турция като регионална сила

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Перспективи пред Турция като регионална сила

    Повод за тази тема станаха от една страна разговорът и темата за хипотетичната бъдеща война между Турция и България, плюс подробното проучване, съпроводило подготовката за симулация в раздела за алтернативна история, а от друга - тази статия, която предлагам като начало на евентуално обсъждане.
    Статията е американска и вероятно в някаква степен представя виждането на САЩ по въпроса (е, нека е само една от гледните им точки). Предвид задълбочаващите се проблеми на Балканите, дълбоката икономическа и политическа криза в региона, дали няма да се окаже, че свободата на балканските държави не е само мимолетен исторически момент, който дето се вика "няма и два века"? Надявам се, че не, но - кой знае?

    Статията е от вестник "Сега", а автор е Джордж Фридмън.
    Ето го и текста:

    Турция още не е дорасла за водеща регионална сила
    Анкара се стреми и към глобална роля, но кюрдският проблем и размирните процеси я дърпат назад
    Джордж Фридмън, агенция "Стратфор"

    След Втората световна война Съветският съюз бе в изключително силна позиция. Военната му мощ превъзхождаше съпротивителните сили на съседните държави, включително и на Турция. Неспособна да се противопостави сама със Съветите, Турция се насочи към тесни и взаимно изгодни отношения със САЩ.

    По време на Студената война тя бе ключов елемент в стратегията на САЩ срещу Съветския съюз. Турция държеше контрола върху Босфора и бе препятствие пред съветски натиск върху Иран, Ирак и Сирия. Заедно с Германия тя бе опорна точка в стратегията на САЩ и НАТО.

    Но тази стратегическа логика се разпадна с рухването на Съветския съюз. Руското влияние се отдръпна от Южен Кавказ и Балканите, а бунтовете в Северен Кавказ ограничаваха намалялата руска военна мощ. Армения, Азербайджан и Грузия извоюваха независимост. Украйна също стана независима. За пръв път от съществуването на Съветския съюз Турция бе освободена от страха си от Русия. Най-важният елемент от турската външна политика изчезна,



    а с него - и зависимостта на Турция от САЩ



    На турците и американците им трябваше известно време, за да признаят промяната. Водоразделът на скъсването с миналото бе 2003 г. и американското нахлуване в Ирак. От турска гледна точка нахлуването бе ненужно, създаваше условия да се дадат възможности за Иран и носеше вътрешнополитическа заплаха. За пръв път след Втората световна война турците не просто отказаха да участват в американска инициатива, но и не позволиха на американците да използват турската територия за операцията им срещу Ирак. Това се оказа повратна точка в постсъветската външна политика на Турция. След като Турция реши да не сътрудничи със САЩ - основен неин принцип в продължение на десетилетия - външната политика на Анкара вече не може да бъде същата. За Турция животът не свършваше с отказа й да играе по гайдата на САЩ.

    Това развърза ръцете й да обмисля други възможности. Много по-лесно е обаче да се изгради стратегия пред лицето на ясна заплаха, отколкото ако си изправен пред неопределен набор от възможности. За Турция опциите стават все повече и повече, но как да се възползва от тях остава предизвикателство за нея.

    Един очевиден вариант бе присъединяването към Европа, чиито водещи сили също се противопоставиха на американската кампания в Ирак. Това сходство обаче не бе достатъчно, за да извоюва Турция членство в ЕС. Множество причини - от страх заради масивна турската имиграция до гръцката враждебност - блокираха усилието на Турция за членство.

    Неуспехът да се интегрира с Европа и преобразуването на отношенията със САЩ от незаменими до подлежащи на договаряне накараха накрая Турция



    да създаде стратегия за периода след Студената война



    Тази стратегия бе развита въз основа на три реалности. Първо, Турция не е изправена пред непосредствена заплаха. Второ, Турция е бързо развиваща с икономика и е най-мощната военна сила в региона. И трето, Турция е обградена от все по-нестабилни и опасни съседи. Нестабилни са и Иран, и Сирия. Иран е все по-самоуверен и една война между Иран и Израел (или САЩ) не може да бъде изключена. Кавказкият регион е мирен, но руското нахлуване в Грузия през 2008 г. и продължаващото напрежение между Азербайджан и Армения остават значими фактори. Балканите се успокоиха след войната в Косово, но регионът остава слабо развит и потенциално нестабилен. Миналата година нестабилна стана Северна Африка, Русия стана по-настоятелна, а САЩ започнаха да се държат по-дистанцирано и непредсказуемо.

    Три процеса определят стратегията на Турция. Първият е, че се засилва мощта й. В един район на дестабилизиращи фактори увеличаващата се сила на Турция й предоставя нови варианти. Вторият процес са възможните заплахи пред турските интереси, породени от дестабилизацията. Това насочва Турция навън, за да търси начини да се справя с нестабилността. Третият процес е обстоятелство, че САЩ са в процес на преразглеждане на ролята си в региона след войната в Ирак и вече не са стабилизираща и предвидима сила.

    Турция се очертава като глобална сила. Тя все още не е такава сила поради множество причини, включително заради ограниченост на институциите, които се занимават с регионалните проблеми заради политическата база, която все още не е готова да разглежда страната като основна сила или да подпомага регионалните й намеси и посредничества. А също и заради самия регион, който все още не е готов да възприеме Турция като стабилизираща сила. Една държава трябва да предприеме множество стъпки, за да се превърне в доминираща регионална сила. Турция едва сега започва да предприема тези стъпки.

    В момента турската стратегия е в преходен етап. Тя вече не е част от един съюз както по време на Студената война, нито пък е изградила основите на една зряла регионална политика. Тя не може да контролира региона, но и не може да игнорира какво се случва в него. Сирийският случай е поучителен. Сирия е съседка на Турция и нестабилността в нея може да повлияе на Турция. Няма международна коалиция, готова да предприеме стъпки за стабилизиране на Сирия. Затова Анкара е взела позиция да се въздържа от открито действие, но запазва опциите си, ако проблемите станат нетърпими за страната.

    Когато разглеждаме геополитическото пространство около Турция, виждаме как работи тази преходна външна политика - независимо дали спрямо Иран или Кавказ. В случая с Иран Анкара избягва да бъде просто част от американската коалиция, но и отказа да бъде защитник на иранската позиция. Турция не е създала регионален баланс на силите, какъвто една зряла регионална сила би трябвало да оформи.



    Тя по-скоро е създала турски баланс на силите



    - в смисъл, че турската сила балансира между подчинеността спрямо САЩ и самостоятелен подход. Този период на балансиране за една нововъзникваща сила можеше да се предвиди - САЩ преминаха през подобна фаза между 1900 г. и Първата световна война.

    Докато се движи напред, Турция има два основни вътрешни проблема за решаване. Казваме "докато се движи напред", защото никоя държава не е решила всичките си вътрешни проблеми, преди да поеме по-голяма международна роля. Един от тях е продължаващото напрежение между светската и религиозната част от обществото й. Всеки признак към ислямско радикализиране може да алармира неислямските държави и да промени отношението им към Турция. Другият проблем е кюрдският и ролята на войнствената групировка Кюрдска работническа партия (ПКК).

    Първият проблем е присъщ на много съвременни общества, той определя и американската политика. Той е нещо, с което държавите трябва да живеят. Проблемът с ПКК обаче е уникален. В кюрдския проблем се пресичат регионални интереси. Въпросът например за бъдещето на Ирак включва и степента на автономност на кюрдския регион в Ирак. А това може да повлияе и върху турските кюрди. Но основният проблем за Турция е, че външните сили, които се противопоставят на нейния възход, ще разглеждат кюрдите като турска слабост и ще търсят скрита намеса в кюрдските райони като възможност да подкопаят турската мощ.

    Турция вече е нащрек от усилията на Сирия и Иран да я ограничават чрез кюрдската военна активност. Колкото по-мощна става Турция, толкова по-неудобно ще се чувстват някои в региона и това всъщност увеличава уязвимостта на Турция откъм външна намеса. Ето защо Турция трябва да разреши кюрдския въпрос, иначе регионалните вълнения и сепаратизмът, подхранвани от външни врагове, може да подкопаят турската сила и да преобърнат сегашната тенденция към превръщането й в глобална сила.

    Идеята за дългосрочна безопасност между държавите е илюзорна. Тя не може да издържи дълго време. Днешната турска стратегия е да удължи живота на тази идея колкото се може по-дълго. Това означава събитията около Турция да се насочват в приемлива посока и да не застрашават страната. Но както казахме, това е стратегия на прехода. Нестабилността на турския юг, възходът на иранската сфера на влияние, засилващото се руско влияние в Кавказ и вероятността, че в един момент САЩ могат отново да променят близкоизточната си политика и да привлекат Турция в тяхна коалиция - всичко това е насочено срещу преминаването от преходна към дългосрочна стратегия.

    Турция е интересна именно защото е място за изследване на прехода от една малка държава в една глобална сила. Великите сили са по-малко интересни, защото поведението им като цяло е предсказуемо. Но да ръководиш прехода към мощ и влияние е много по-трудно от упражняване на тази мощ. При прехода трябва да поддържаш баланс, когато светът около теб е в хаос и земята под краката ти се изплъзва.
    Last edited by messire Woland; 11-05-2012, 14:41.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    #2
    В икономически план Турция наистина се очертава като регионален лидер . По ръст на БВП е на второ място след Китай , а само Брутния Вътрешен Продукт на Истанбул е колкото този на Унгария

    Във военен аспект правителството на Ердоган провежда сериозна чистка във армията Наскоро бяха арестувани нови 11 Генерали . Бюджета за отбрана на Турция е 17,5 милиарда долара , като е най-голям в региона
    Last edited by Евгени; 12-05-2012, 08:49.

    Comment


      #3
      напредват м...ф..е , и то най вече с 60 годишната американска инжекция отзад , с американските протекции , с мазното слагачество към запада , с неспирната подкрепа още от великите сили Англия Франция Сащ , Германска империя , нарушаваща човешките права и до ден днешен , незпазваща световните и европеиски ценности ,инкубатор и свърталище на пасмина муджехидини и международни терористи , регионален дестабилизиращ фактор на балканите кавказ близкия изток , Запада ги дундурка заедно с ромите от преди 200г. като противовес на славяните , ислямски фундамендалисти уахабити с измислената си садо-мазохистична религия живеят си в измисления и Изолиран свят (Северна корея е хиляда пъти по демократична и отворена към света)... това е накратко .

      Comment


        #4
        RAMMSTEIN написа
        ...
        Моля те, недей да пишеш след употреба на алкохол ...
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

        Comment


          #5
          messire Woland написа Виж мнение
          Моля те, недей да пишеш след употреба на алкохол ...
          mersi , алкохола свърши одавна , всички на моито мнение са прави , останалите са уахабити

          регионален дестабилизиращ фактор на балканите кавказ близкия изток (РЕДЕФАБАKAБЛИЗ)

          Comment


            #6
            Статийката не е лоша, особено като за писана от американец (лек скептик съм към американоцентричния поглед към света).

            Пред Турция има един много важен проблем - ще успее ли ръстът на икономиката на догонва приръста на населението.
            Турция има страхотен ръст на населението. Днес са към 74 млн., а до края на десетилетието се чака да станат към 85 млн. Огромно количество млади и образовани хора, на които трябва да им бъде намерена работа. Точно това е една от причините Турция да драска за ЕС. Ако те влязат в Съюза, то си решават проблема до някъде, но ако това не стане може след 10 - 12 години да гледаме сценарии подобни на тези в Египет - бунтуващи се млади хора, които нямат работа и перспектива. То и в момента пропастта между богатия северозапад и лъскавото крайбрежие и забравената от бога провинция е много сериозна, а перспективата за все по-широко разтваряне на ножицата между бедни и богати е ясна. За сега икономическия ръст тушира това. Тоест бай селянин от Анадола усеща, че животът му става по-добър, но да видим до кога.
            Много съм съгласен със статията, където се казва, че може в близко бъдеще Турция да се обгради, ако не с враждебни, то поне с хладни съседи, което определено няма да е весело развитие.
            Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

            Comment


              #7
              1951 написа Виж мнение
              Статийката не е лоша, особено като за писана от американец (лек скептик съм към американоцентричния поглед към света).

              Пред Турция има един много важен проблем - ще успее ли ръстът на икономиката на догонва приръста на населението.
              Турция има страхотен ръст на населението. Днес са към 74 млн., а до края на десетилетието се чака да станат към 85 млн. ....
              И аз съм на това мнение , тази "държава" дали ще може и дали иска да окаже контрол върху прираста си на население, което според мен е изскуствено провокиран прираст ПО НЯКАКЪВ НАЧИН с цел да запазят своята идентичност в многонационалната си страна .

              1.Като пряк наследник на Османската империя ,тя е заобиколена от основателно враждебни държави и народи , към днешна дата 2012г. не са минали и 100 години , от разпаденето и (Балканските и Първа световна воини и други воини със съседи от периода).

              2.Тя е на рязката граница между два континента , между изтока и запада , християнсво и ислям , между православието на Балканите и Кавказ , и най-голямата шиитска държава Иран , и в непосредствена близост с единствената юдейска държава .

              3.Обградена от коренно различни народи и култури , с собствени езици , нямащи нищо общо с турския език и култура , дори и с ислямските си съседи е разликата огромна на юг са араби(Сирия ,Ливан ,Ирак) на изток Иран съществено различни народи ,
              тя е сама на полуострова и се опитва да си изгради близки "съюзници" и "приятели"(Косово,Босна,Албания, Родопите в България , Западна Македония , Кипър, Кавказ , ), умишлено оставено турско и ромско(малцинства) население от великите сили преди по-малко и от един век за да си разиграват дестабилизиращите планове.

              Comment


                #8
                Статията има един голям пропуск и той е, че не е взета предвид ролята на Русия за развитието на Турция. Обсъждането на конфликтни точки (например Нагорни Карабах, Азербайджайн и Армения) става по-един доста умерен и цивилозован начин. Той предполага и е следствие от множеството договори между двете страни, особено в областта на търговията и енергетиката. Тези отношения насочват вниманието на Турция към Кавказ, както и позицията на турците с други страни.

                На първо място е Сирия. Именно руските интереси там правят турската позиция доста пасивна и то при положение, че евентуално биха извлекли доста ползи от създадената ситуация. Тази пасивност и отношението към ядрената програма на Иран, правят турската политика спрямо Техеран доста по-различна - извежда я от историческата натовареност на конфронтация, основана на религиозно различие. Оттук разпределението на сфери на влияние в Кавказ става по-обозримо, а Турция има ролята на влиятелен, но мирен играч.

                Преди две години имаше едно интересно изследване за това как мюсюлмански страни приемат Турция. Излизаше, че комшиите са идеален пример за държава, която комбинира икономическо развитие без да пренебрегва сунната. Това виждане на хората в арабските страни има идеята за някакво очакване към Турция. В самата Турция обаче, процесите на ислямизация имат вътрешнополитически характер, но външнополитически заигравки на тази тема няма. Да, говорят (включително най-високопоставени лица) за етноси, които имат такава религиозна характеристика, но никога за религията като основание за някакво действие.

                Точно в тая логика се поставя турската политика на Балканите. Хем привличат, заради икономическото развитие, хем не веят байряка на исляма. Ислямът лесно би създал опозиция на интересите им. И накрая, сближаването с Русия носи допълнителни ползи по отношение на възприемането им като силен, но миролюбив играч.

                Така Турция и Русия, без да изпадат в някаква дълбока зависимост една от друга, успяват да прокарват систематично интересите си в горещи някога точки. Това е всъщност основанието да приема, че партньорство помежду им е печелившата схема в региона, а може би не само.

                Към това се наслагват и други действия или бездействия - например от страна на ЕС и САЩ - които просто усилват идеята за синхронизирана политика в региона. Струва ми се, че какъвто и ход да бъде предприет от ЕС/САЩ, ще бъде възприет в Турция като опит за дестабилизация и накърняване на интересите им.

                Comment


                  #9
                  Освен това Турция има много дълбоко и плодотворно партньорство с Китай. Наистина прави впечатление, че въпреки някои проблемни точки (Грузия за Русия, уйгурите за Китай), турските политици успяват много добре да поддържат сътрудничеството.

                  Що се отнася до кюрдите, този вътрешен фронт според мен носи и полза. Чрез него армията и обществото се поддържат в постоянна форма. Разбира се, ако проблемът се разшири, може да стане пречка пред развитието на Турция.

                  Comment


                    #10
                    Аз мисля да продължавам да трупам материали тук. Още една статия, този път само цитат(и). Османско минало незабравимо, този път от Deutsche Welle.

                    "Турция иска влияние. И затова засилва международното си медийно присъствие. Една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя.
                    За затвърждаване на образа си на регионална сила Турция залага на засилено медийно присъствие. Турският арабскоезичен телевизионен канал, пуснат миналата година, очевидно е част от по-мащабен план, чиито контури се очертават все по-ясно.
                    Сред първите пет в света.
                    Този план предвижда не само обогатяването на палитрата от чуждоезични емисии, но и разширяването на периметъра на действие на държавната информационна Анадолска агенция (АА). Високи цели преследва сравнително новият й директор Кемал Йозтюрк, който е на поста от август 2011-та. 100-годишния юбилей от основаването си агенцията ще посрещне през 2020 година като петата най-голяма информационна агенция в света, обеща Йозтюрк при представянето на новите проекти. Дотогава Анадолската агенция ще предлага продукт на 11 езика, сред които руски и дори кюрдски, а броят на абонатите трябва да се увеличи от 1 121 в момента на 7 000 през 2020 година."
                    ...
                    "До голяма степен това е свързано и със съвременния турски нео-османизъм, пропагандиран лично от премиера Ердоган, който се стреми към връщането на Балканите в турската сфера на влияние. Анкара е принудена да действа така и поради една друга причина - малко изненадващо през ноември м.г. катарският канал Ал Джазира започна да излъчва програми и на няколко южнославянски езика."
                    ...
                    "Освен че внушава процес на сближаване между Турция и мюсюлманските райони на Балканите, босненският сайт на Анадолската агенция е използван и за индиректна антиизраелска пропаганда. Очевидно управляваната от ислямисти Турция, която демонстративно се прегръща с победилите на изборите в Тунис и Египет мюсюлмани, на всяка цена иска да внуши, че в района на арабското Средиземноморие антиизраелските настроения се засилват все повече."

                    Тоест, ако това горе е верен анализ на положението, излиза, че вероятно това е част от реакцията на арабско-мюсюлманския свят. Естествено, не е правопропорционална на досегашните събития (от последните 10-15 години), но рядко в политиката има чисти еднопосочни процеси.
                    А пропагандата е обикновено верният път, значително по-евтин, отколкото прякото прилагане на сила, била тя и икономическа.
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                    Comment


                      #11
                      Естествено, че е така, видимо е и на най-първично ниво (към последното изречение). Събитията от "арабската пролет" се следяха с голямо внимание от турците, а балканските им "събратя" никога не са били забравяни, макар и без националистическата истерия и параноя, която обикновено се надига у нас при зачекването на темата.
                      A strong toun Rodez hit is,
                      The Castell is strong and fair I wis...


                      блог за средновековна балканска история

                      Comment


                        #12
                        Защо събратя е в кавички? Примерно турците в България си се самоопределят като такива за разлика от македонските ни "братя" за мнозинството от които няма по -омразна държава от България дори и когато получат български паспорт по чисто икономически причини.На мене друго ми е интересно -влиянието.Тука различните държави много се различават по това как го добиват. Например американското влияние се изразява като износ на демокрация, демонстрация на военна сила и т.н. но с доста ясно изразена доларова план-сметка в която Америка засега никога не е била губеща освен може би във Виетнам и Афганистан. Руското влияние пак беше свързано с износ на идеология,но и доста големи икономически подаръци за сметка на собственото си население. Та много ще ми е интересно какво е турското влияние? За сега го виждам като износ на сапунени сериали и стоки на ниски цени (доста от тях некачествени) и специално за България може би приобщаването на българомохамеданите за които знаем,че религиозната принадлежност е по-силна от националната.С две думи ми е интересно към какво точно влияние се стреми Турция? Защото стремежа към влияние не е непременно нещо отрицателно т.е. може да има и икономически ползи от него.

                        Comment


                          #13
                          Е не всички турски стоки са некачествени, имат и стабилна индустрия. Но според мен интересите им са насочени по-скоро на изток, отколкото на запад или поне така изглежда към настоящия момент. По време на арабската пролет хората се притесняваха, че цената на петрола се качва итн., мегаполисът Истанбул напр. има нужда от сериозно снабдяване с горива, за което разчита на арабите. Бизнес-обменът Балкани-Турция всъщност не беше ли по-активен през 90-те години, отколкото сега?
                          A strong toun Rodez hit is,
                          The Castell is strong and fair I wis...


                          блог за средновековна балканска история

                          Comment


                            #14
                            не съм сигурен, че е баш на място в темата, но все пак:
                            TURKEY: Retrograding to unknown times in the fast lane! 1. A guy who got pepper sprayed, even though he told the police that he had asthma, died. His family also got pepper sprayed by the police, b…

                            WHAT HAPPENED IN TURKEY DURING THE LAST 24 HOURS?

                            TURKEY: Retrograding to unknown times in the fast lane!

                            1. A guy who got pepper sprayed, even though he told the police that he had asthma, died. His family also got pepper sprayed by the police, because they wanted to protest their son’s death.
                            2. The Minister of Health declared that “the state will take care of the baby of a woman who is raped. “she should give birth to it” we are told by the government.
                            ”3. The Minister further declared that the new bill proposal on banning abortion will be presented to the parliament in June.
                            4. The new law banning the right to strike to airline workers just passed.
                            5. 150 Turkish Airlines employees were fired because they went on strike.
                            6. Tobacco and alcohol prices were raised by %15.
                            7. The police force switched to using iron batons.
                            8. An investigation was started regarding 103 lawyers who defended pro-Kurdish activists, politicians, journalists, academics, students in the recent “KCK” case.
                            9. Esra Arsan, associate professor at Bilgi University, was fired because of allegedly using “terror supporting language” on her academic article.
                            10. The Minister of Health declared that the liberty for abortion is a product of the military coup in 1980, therefore we must get rid of it.
                            11. 12 people are pressed for charges for the negative comments they made on facebook about the Prime Minister’s abortion ‘discussion’.
                            12.The office of the chief public prosecutor has sent a report to the Ministry of Justice to remove the privilege of immunity of 8 oppositional deputy members.
                            13. The President signed the law on ‘Urban Transformation’, a polite name for gentrification and money making under the pretense of securing earthquake-safe buildings.

                            Comment


                              #15
                              Дели, па миналата събота попаднах на демонстрация в Истанбул, дето искаше Света София да бъде действащ мюсюлмански храм.

                              Comment

                              Working...
                              X