sobr_CA написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Гражданската война в Мали
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Алжирците май по много брутален начин показват на ислямистите, че на тях хич не им пука за заложници, за сметка на това искат всички от похитителите мъртви.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
http://ru.euronews.com/2013/01/18/ma...rom-islamists/ - Армиятя на Мали е освободила град Кона.
Comment
-
Пилот написа Виж мнениеАлжирците май по много брутален начин показват на ислямистите...искат всички от похитителите мъртви.
Comment
-
В последвалата драма с взимането на стотици заложници (сред които около 40 чужденци) в съседен Алжир, очевидно дошла в отговор на операцията в Мали, се стигна до смъртта на десетки хора.
Comment
-
Интересен анализ, но имам чувството, че е по-скоро ПЕР(Преразказ с елементи на разсъждения) от написанато в западната преса. Особено интересни са коментарите от RAND и Европейския съвет за външна политика, които са в общи линии дадени пред други медии и на официалните им сайтове не специално за Капитал(всъщност надали някой в сериозните институции е чувал за вестник капитал в малка България). Ето два добри превода на чужди статии по въпроса в Мали: http://www.mediapool.bg/%D0%B7%D0%B0...ews201848.html
Най-важните събития от деня и тяхното обяснение. Качествени анализи и коментари, обективна и навременна информация. Прочетете актуалните новини.
Иначе колкото до операцията на Алжирската армия в общи линии целеше да покаже решимост и сила. Чиста психологическа операция, насочена към радикалните ислямисти вътре в страната и цели да им покаже, че дори и да се прикриват зад чужденци няма да бъдат водени преговори с тях.sigpicSi vis pacem, para bellum.
Comment
-
AggressiveRefrain написа Виж мнениеhttp://www.capital.bg/politika_i_iko...p=0#storystart
Ето един анализ, който съвпада с мнението, което изказах в предните си постове
Разликата между Мали и Афганистан е от земята до небето и опитите да се правят паралели между двете е просто евтин опит да се каже, че афганистанския провал ще се мултиплицира и върху малийската операция.
Операцията в Мали няма да е провал, до толкова, до колкото ще изпълни близко срочните си военни цели - избутване на ислямистите от градовете, които са заели и умиротворяване на туарегите. Че това ще е временно решение, така е, но в Афганистан и това няма.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
1951 написа Виж мнение"Анализ"....
Разликата между Мали и Афганистан е от земята до небето и опитите да се правят паралели между двете е просто евтин опит да се каже, че афганистанския провал ще се мултиплицира и върху малийската операция.
Операцията в Мали няма да е провал, до толкова, до колкото ще изпълни близко срочните си военни цели - избутване на ислямистите от градовете, които са заели и умиротворяване на туарегите. Че това ще е временно решение, така е, но в Афганистан и това няма.
И за капак на целия двоен аршин дадоха референдум на Южен Судан,на Косово,на Черна гора и т.н.,ама на Азаууад не,на Палестина също не,еее така проблем няма да решат никога.
Comment
-
Георги написа Виж мнениеРазликата е там,че от Афганистан и Ирак,където американците отидоха с точно определена цел,която не беше лоша като идея , те деградират в момента до френската ? (не мога да определя какво трябва да е това,което те правят в момента),чиято цел сама по себе си е деструктивна,да ние ще избутаме ислямистите на Север и ще се приберем у дома,нека Алжир,Нигерия и Чад да се оправят със ситуацията после...
САЩ влязоха в Афганистан да хванат Осама (той пък бил в Пакистан) и неусетно се оказаха здраво забъркани в една десетилетна гражданска война. След това набързо тикнаха НАТО напред с надеждата, че за няколко години ще изградят някаква централна власт и мисията е приключена. Само, че в Афганистан гражданската война продължава вече 35 години, като фракциите се сменят, външните помагачи се сменят, целите се сменят, но войната си остава.
Франция, обаче има много точна представа къде се набутва, защото тя не е спряла да налага някакъв ред в бившите си колонии от доста време. Военно-политическите цели са сравнително прости и ясни и по всичко личи, че ще бъдат постигнати.
Георги написа Виж мнениевидяхме ги алжирците как могат да се справят.
Георги написа Виж мнениеАко не бяха нападнали Афганистан досега хората там да са се разбунтували срещу талибаните и Северният Алианс да беше спечелил гражданската война без разни побутвания,
През октомври 2001 г. т.нар. Северен съюз бе на ръба на военна загуба, особено след смъртта на Масуд. Ако не бяха дошли американците на тях им оставаха няколко месеца, до година.
Никой нямаше да се разбунтува срещу талибаните, защото там няма някакъв подтиснат народ, който жадува за свобода и демокрация. Просто гражданската война щеше да продължи под друга форма и между феодалните боричкания щяха да си текът с пълна сила. Както ще си тръгнат и сега де, след 2014 г., когато Запада се омете от там.
Георги написа Виж мнениеа французите се опитват да ме убедят,че 500 човека могат да наложат волята си над цялото Мали,10 процента мюсюлмани над 90 процента други,това е пълен абсурд и не на последно място в момента властта в Бамако има точно толкова легитимност да управлява колкото и ислямистите,там са превратаджия до превратаджия в момента управляващите.
Георги написа Виж мнениеИ за капак на целия двоен аршин дадоха референдум на Южен Судан,на Косово,на Черна гора и т.н.,ама на Азаууад не,на Палестина също не,еее така проблем няма да решат никога.
Теорията на международното право в областта на обявяване на независимост е доволно сложна и аз лично не се наемам да се изказвам с апломб.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
@Георги, ти всъщност имаш ли да казваш нещо по темата за "гражданската война в Мали", или просто използваш трибуната за гневна тирада срещу "гадните западняци"?
...
Кризата със заложниците в Алжир приключи, равносметката се очертава като 32 убити нападатели, 23 загинали заложници, над 700 спасени. Все още са в неизвестност около 20 от чужденците.
Last edited by Dinain; 20-01-2013, 05:21."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain написаКризата със заложниците в Алжир приключи, равносметката се очертава като 32 убити нападатели, 23 загинали заложници, над 700 спасени. Все още са в неизвестност около 20 от чужденците.
Както и да е, това е извън темата.
Георги не мисля, че конфликтът в Малиш е религиозен. sobr_SA твърдеше нещо в този смисъл, но доколкото разбрах от следващите му постове, и той е общо взето съгласен с мен. Т.е. няма противопоставяне между 90% мюсюлмани и 10% не-мюсюлмани (християни, анимисти и прочее). Има политическо противопоставяне (както и множество чисто бандитски интереси), което използва и религия. Но подкрепата на Франция не разделя обществото по линията мюсюлмани/не-мюсюлмани - мюсюлманите са си разделени на множество отделни боричкащи се фракции (може би това е единствената прилика с Афганистан), французите по-скоро връщат известен баланс в ситуацията, както писах и по-рано. Те. след тях ще има що-годе контролиран хаос.
Ако си представим, че не се бяха намесили и представителите на около 5% от населението бяха взели властта над останалите 95%, какъв щеше да бъде ефекта? Стабилна държава? Край на проблемите? Не, много насилие и още по-голям хаос, гражданската война щеше да си продължи.
Ако погледнем Афганистан - той си е конгломерат от десетки различни фракции - по-същество бандитски, т.е. от десетилетия изкарващи си прехраната с въоръжен бабаитлък. САЩ вероятно се заблуждаваха, че си имат работа с държава, т.е. че там може да се въведе някакъв ред чрез силови средства. Както и да е, това е за темите за Афганистан.
Може да се обоснове някаква теза "всеки да се оправя сам", т.е. оставяш всяка държава на собствената й съдба. Но не съм убеден, че това ще работи по-добре от сегашната практика на намеси (която не започва със САЩ или "лошия Запад", между другото), а още по-малко, че е по-морална. Политиката е сфера на прагматизма и високите идеали раждат чудовища. Поне това е личното ми убеждение.
Но да се върнем на темата: как намесата на Франция ще направи нещата по-лоши, отколкото са без нея? Интересен ми е конкретен отговор на този въпрос.Last edited by gollum; 20-01-2013, 14:04.
Comment
Comment