"Тресе" е силно казано, по-скоро "пълзи". И кралствата на кръстоносците, и ЮАР не са паднали за един ден.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Флотилията на Свободатата
Collapse
X
-
Dinain написа Виж мнениеАз съм срещал възрастни израелци (вече покойници или на преклонна възраст), чиято последна повеля е синовете и внуците им да вземат европейски паспорт. Това са хората, построили тази държава, пионерите от 50-те и 60-те години, онези с мотиките, късите панталонки и смешните шапки по черно-белите снимки, които след като са прекарали целия си съзнателен живот (60-70 г.) в Израел и "градене на бъдещето", днес са толкова обезверени, че настояват наследниците им да вземат полски/унгарски/български и т.н. паспорт като застраховка - защото не вярват, че те ще гледат своите си внуци по тези земи.
ПП Един от тях - полски евреин на 104 г. - изчака всичките му внуци да получат полски паспорт, и в същия ден скъса своя. Той бил единствен оцелял от семейството си в Холокоста и не искал да има нищо общо с Полша.
http://www.haaretz.com/news/burg-def...s-end-1.222491
Според мен песимизмът е неоправдан. Този конфликт по принцип може да бъде преодолян. За съжаление, израелското ръководство се възползва от липсата на силови и дипломатически средства на палестинската страна за своите настъпателни намерения. Не мисля, че палестинска държава изобщо е предвидена в дългосрочните териториални амбиции на Израел, независимо "как се държат" палестинците. Това е проблемът. Автономията никога не е гарантирала интересите на палестинския народ, нито нейната полиция и сили за сигрност. Поне аз не да знам да е имало случай, когато палестинската полиция е задържала израелски булдозери и строителни работници за незаконни действия.Truth will save the world
Comment
-
Гост
Dinain написа Виж мнение"Тресе" е силно казано, по-скоро "пълзи". И кралствата на кръстоносците, и ЮАР не са паднали за един ден.
Comment
-
Примерът с ЮАР не ми се вижда удачен. При неговия случай в полза на чернокожите лобираха множество техни "събратя" от САЩ, докато в случая с Израел е точно обратното. Освен това, мисля че демографски евреите имат потенциал да се задържат и както виждаме - да се разширяват в бивша Палестина.Truth will save the world
Comment
-
Динайн каза нещо интересно, според мен тук цифри и статистика нямат значение. Въпрос на психология. Но аз лично имам съвсем, съвсем различни впечатления. Хората живеят далеч по-спокойно, отколкото са живяли пред 50 години (по разкази) и преди 10 години. Макар че спокойствието следва една вълна, не е права линия. Ту едното, ту другото. И все пак мисля, че такива хора, каквите описва Динайн са малко. Наистина да се тресе държавата не може да се говори. Но дори и за пълзене.....не знам. Не се наемам да дам отговор, но по това, което съм видял там и което знам от роднините и приятелите ми излиза, че такива хора (като гореописаните) са наистина рядкост.
Много повече евреи имигрират в Израел, отколкото емигрират от там. А и ръста на населението има добър темп, особено сред религиозните (които често човек може да види с 5-10 деца).
Comment
-
beri_cd написа Виж мнениеДинайн каза нещо интересно, според мен тук цифри и статистика нямат значение. Въпрос на психология. Но аз лично имам съвсем, съвсем различни впечатления. Хората живеят далеч по-спокойно, отколкото са живяли пред 50 години (по разкази) и преди 10 години. Макар че спокойствието следва една вълна, не е права линия. Ту едното, ту другото. И все пак мисля, че такива хора, каквите описва Динайн са малко. Наистина да се тресе държавата не може да се говори. Но дори и за пълзене.....не знам. Не се наемам да дам отговор, но по това, което съм видял там и което знам от роднините и приятелите ми излиза, че такива хора (като гореописаните) са наистина рядкост.
Много повече евреи имигрират в Израел, отколкото емигрират от там. А и ръста на населението има добър темп, особено сред религиозните (които често човек може да види с 5-10 деца).Truth will save the world
Comment
-
Картината не е чак толкова песимистична. Държавата е създадена от няколко поколения с къртовски труд за да превърнат пустинята в оазис.
Ето нещо за повдигане на духа.
Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.
Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.
Между другото каква е песента дето я пеят бойците на Натаняху във филма "Рейд в Ентебе"?
Comment
-
Аз съм срещал възрастни израелци (вече покойници или на преклонна възраст), чиято последна повеля е синовете и внуците им да вземат европейски паспорт. Това са хората, построили тази държава, пионерите от 50-те и 60-те години, онези с мотиките, късите панталонки и смешните шапки по черно-белите снимки, които след като са прекарали целия си съзнателен живот (60-70 г.) в Израел и "градене на бъдещето", днес са толкова обезверени, че настояват наследниците им да вземат полски/унгарски/български и т.н. паспорт като застраховка - защото не вярват, че те ще гледат своите си внуци по тези земи.
Comment
-
Гост
Духовна криза, кво да праиш... В света и то, не само местна. И това ще мине и ще замине, както и много други.
Comment
-
a_godumov написа Виж мнениеАко е така каква надежда има за България тогава? Виждал съм хора, които начинът им на мислене е как да избягат и да отидат другаде да живеят. И ако това са за щастие малко хора, то има доста, които макар и да остават тук са обезверени и нямат никаква вяра в държавата и просто гледат да оцелеят.
Comment
-
Гост
Дали една страна може да се разклати психологически зависи само от вътрешните й съпротивителни сили и жизнеспособност. Отвън може и пожар да има. Като изключим някои тоталитарни намеси, като цяло ако ценностите, основани на традицията, духът и умът са будни, отвън могат да подскачат колкото си искат.
Comment
-
Описание наранявания. На руски език.
Израелски специални части убиха активисти на Флотилията на Свободатата от неизвестно оръжие
К загадочным выводам пришли эксперты, которые обследовали тела девяти турецких боевиков, погибших при захвате израильским спецназом судна Mavi Marmara, которое следовало во главе «Флотилии свободы», пытавшейся доставить грузы в заблокированный Израилем сектор Газа, сообщает «GHN».
По меньшей мере, один из этих боевиков был уничтожен с применением боеприпасов, не известных турецким экспертам, сообщает newsru.com, со ссылкой на newsru.co.il.
Заключение передали информационным агентствам во вторник адвокаты семей погибших боевиков, Экспертизу проводил государственный Судебный институт Турции. Подробный отчет экспертов (на турецком языке) опубликован на сайте фонда IHH.
Отмечается, что в черепе 61-летнего Ибрагима Билджена был обнаружен миниатюрный контейнер с дробью (возможно, пыж-контейнер). По всей видимости, контейнер попал в череп через глазное отверстие, подробных разъяснений на эту тему нет. Турецкие эксперты затрудняются назвать тип оружия, из которого был убит данный человек, так как раньше не встречали подобных боеприпасов. Кроме того, на теле Билджена были обнаружены следы еще трех пулевых ранений.
Vорской спецназ «Шаетет 13», действовавший 31 мая на борту Mavi Marmara, не использует оружие с дробовыми зарядами. Один из участников операции рассказывал, что он видел, как на борту кто-то из боевиков стрелял из охотничьего ружья по израильским военным. Но однозначные выводы по поводу того, какой заряд был обнаружен в черепе Ибрагима Билджена, по документам турецких адвокатов сделать нельзя.
Охотничье ружье на борту судна после окончания столкновения обнаружено не было. По мнению военных, боевики сбросили огнестрельное оружие в море.
Эксперты отмечают, что лишь двое из девяти жертв этого столкновения были убиты одним выстрелом, при этом пятеро скончались от пулевых ранений в голову. Всего на телах девяти убитых турков были найдены следы 31 пулевого ранения. Отмечается также, что тела перед передачей турецким властям были обмыты, по одежде тоже невозможно было установить, с какого расстояния стреляли по этим людям. Кроме того, утверждается, что большинство выстрелов были сделаны сверху.
Самый молодой из убитых 19-летний Фуркан Доган получил пять пулевых ранений (о чем сообщалось ранее), причем одна пуля была выпущена с близкого расстояния в лицо, еще одна - в затылок. Других свидетельств «контрольных выстрелов в голову» эксперты на телах убитых не обнаружили.
Шесть пуль получил 39-летний Али Хайдар Бенджи. 43-летний Фахри Ялдиз был убит пятью пулями. Редактор изданий фонда IHH 38-летний Джевдет Киличлар был убит одним выстрелом: пуля вошла в голову точно между бровями. Член сборной Турции по таэквондо Четин Топчуоглы также был убит одной пулей: она вошла в затылочную часть его черепа и вышла в районе ключицы.
По словам одного из турецких адвокатов Ясина Диврака, выводы экспертизы свидетельствуют, что израильские военные «убивали, а не стремились одолеть активистов», находившихся на борту судна. Как отмечает израильский новостной сайт, турецкий юрист не принял во внимание, что израильским военными противостоял противник, многократно превосходивший спецназовцев по численности.
Утверждалось также, что якобы несколько пассажиров пропали без вести, а израильские военные сбрасывали трупы за борт. Но эта информация не подтвердилась.
Израиль проводит два самостоятельных расследования инцидента на борту Mavi Marmara. Одно расследование ведет армия, другое - комиссия из отставных судей, в которой работают два международных наблюдателя. Тела убитых турков в течение некоторого времени находились в институте судебной медицины Абу Кабир (в Тель-Авиве), но вскрытий, как сообщали израильские власти, не производилось.
Comment
-
Малко повече за турската организация :
Този случай даде международна известност на организацията, но много преди това тя е взета под внимание от редица правителства, организации и институти. Нейни членове са арестувани за подкрепяна и извършване на терористична дейност от самите турски власти (преди идването на власт на сегашната ислямистка партия на Ердоган), които през 1997 научават, че организацията купува оръжия. Истанбулската им централа е претърсена и са открити автомати, експлозиви, химикали и инструкции за произвеждане на бомби. След преглед на прихванатите от турските власти документи става ясно, че ИХХ е набирала, обучавала и пращала муджахидини в Афганистан, Босна и Чечня.
Френския разследващ магистрат, съдия и експерт по тероризма Жан-Луис Бружер е човекът, който залавя топ-терориста на 20-ти век Карлос „Чакала” и разследва взривяването на полет 772 от либийски терористи. Години преди Мави Мармара Бружер посочва Бюлент Йълдъръм, лидер на ИХХ, като човекът, обучавал и пращал муджахидини по цял свят в свой доклад за терористичните организации и каналите им за набиране на средства. Цитиран е също и от Датския Институт по Международни Изследвания през 2006 година в доклад, отново уличаващ турската организация..
От телефонните разпечатки от 1996 се разбира, че от централата на ИХХ се водени множество резговори с членове на клетката на ал-Кайда в Милано, както и с редица алжирски, терористични групировки. Засечени са и разговори персонално с Абу ал-Ма’али – прославилия се ръководител на 3-та Босненска Муджахидинска Бригада, по време на войната в Югославия. Ал-Ма’али също така е и ветеран от Косово, бил се рамо до рамо косовската АОК.
В началото на 21-ви век Жан-Луис Бружер свидетелства лично по време на делото срещу Ахмед Резам, отговорен за провалените атентати в Йордания и САЩ. Жан-Луис Бружер заявява, че ИХХ взема пряко участие по време на планирането на операцията и набирането на средства, под прикритието на хуманитарна мисия.
Болшинството от сегашните членове на ИХХ са бивши членове на БИФ, приета от редица западни агенции за терористична организация, както и на ТЗФА, създадена от ръководителя на БИФ (месеци преди същата да влезе в нелегалност).
Comment
Comment