Четох (не знам до колк е вярно разбира се), че от гледна точка на хората, които са правили операцията нещата въобще не са били толкова очевидни. Хладните оръжия са били предварително оставени на удобни места по кораба, а самите хора на кораба са били доста по - мирни. Явно са искали да изглежда, че стоварване от вертолет е безопасно. Когато обаче войниците са започнали да слизат са се разбунтували и са грабнали хладните оръжия. Не знам до колко е възможно това, но би обяснило защо са евреите са избрали вертолетен десант. Ако отдолу наистина е имало разгневена и въоръжена тъпла, наистина в действията им няма много логика.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Флотилията на Свободатата
Collapse
X
-
beri_cd, както вече посочих, според Конвенцията от Женева 1949 г. съществува правно основание за ненападение на кораби доставящи хуманитарна помощ. За твое улеснение същото се предвижда и от тоя наръчник:
SECTION III : ENEMY VESSELS AND AIRCRAFT EXEMPT FROM ATTACK
Classes of vessels exempt from attack
47. The following classes of enemy vessels are exempt from attack:
(a) hospital ships;
(b) small craft used for coastal rescue operations and other medical transports;
(c) vessels granted safe conduct by agreement between the belligerent parties including:
(i) cartel vessels, e.g., vessels designated for and engaged in the transport of prisoners of war;
(ii) vessels engaged in humanitarian missions, including vessels carrying supplies indispensable to the survival of the civilian population, and vessels engaged in relief actions and rescue operations;
Имайки предвид това, отговорът на въпросите ти няма никакво правно или морално значение!
Иронията в цялата ситуация е в това, че се разправяме с този наръчник при положение, че Израел въобще не е ратифицирал документа Това всъщност поражда друг кръг въпроси, защото е видно от тая операция, че кораб на всяка държава пътуващ в района е в риск да бъде пленен - да не се забравя, че един от корабите и гръцки. Така или иначе излагацията е много голяма, а Турция сериозно е побутната да бъде лидер на мюсюлманските страни. Как именно турците ще се възползват от положението не мога да гадая, обаче Израел е силно дискредитирана държава като стабилен и отговорен партньор в близкоизточния процес.
Както вече се вижда, това създава проблеми и в рамките на НАТО и накланянето на везните във всяка от двете посоки носи само минуси. Турската реторика в момента е много силна и всяка друга информация от израелска страна се приема като обикновена пропаганда. Същото се отнася и за последния ти пост (дори и да е напълно верен) и ефектът му е точно както описах.Last edited by SRH; 02-06-2010, 00:09.
Comment
-
SRH написа Виж мнениеberi_cd, както вече посочих, според Конвенцията от Женева 1949 г. съществува правно основание за ненападение на кораби доставящи хуманитарна помощ. За твое улеснение същото се предвижда и от тоя наръчник:
(a) hospital ships;
(b) small craft used for coastal rescue operations and other medical transports;
(c) vessels granted safe conduct by agreement between the belligerent parties including:
(i) cartel vessels, e.g., vessels designated for and engaged in the transport of prisoners of war;
(ii) vessels engaged in humanitarian missions, including vessels carrying supplies indispensable to the survival of the civilian population, and vessels engaged in relief actions and rescue operations;
Имайки предвид това, отговорът на въпросите ти няма никакво правно или морално значение!
Иронията в цялата ситуация е в това, че се разправяме с този наръчник при положение, че Израел въобще не е ратифицирал документа Това всъщност поражда друг кръг въпроси, защото е видно от тая операция, че кораб на всяка държава пътуващ в района е в риск да бъде пленен - да не се забравя, че един от корабите и гръцки. Така или иначе излагацията е много голяма, а Турция сериозно е побутната да бъде лидер на мюсюлманските страни. Как именно турците ще се възползват от положението не мога да гадая, обаче Израел е силно дискредитирана държава като стабилен и отговорен партньор в близкоизточния процес.
Както вече се вижда, това създава проблеми и в рамките на НАТО и накланянето на везните във всяка от двете посоки носи само минуси. Турската реторика в момента е много силна и всяка друга информация от израелска страна се приема като обикновена пропаганда. Същото се отнася и за последния ти пост (дори и да е напълно верен) и ефектът му е точно както описах.
Не става въпрос за ememy vessels, а за neutral vessels. Сан Ремо не е договор, но пък е "аршин".
Не става дума за всяка държава, а само за кораби заявили изрично желанието си влезнат в блокираната зона и предупредени да не го правят. Иначе съм съгласен, това беше лошо изиграна партия отстрана на Израел, можеше да си изиграят картите, така че да е в териториални води, да няма жертви и т.н. Грешка. Иначе за смъртта на 9-те активисти - сами са си виновни.
Comment
-
Гост
SRH написа Виж мнениеberi_cd, както вече посочих, според Конвенцията от Женева 1949 г. съществува правно основание за ненападение на кораби доставящи хуманитарна помощ. За твое улеснение същото се предвижда и от тоя наръчник:
(a) hospital ships;
Както вече се вижда, това създава проблеми и в рамките на НАТО и накланянето на везните във всяка от двете посоки носи само минуси. Турската реторика в момента е много силна и всяка друга информация от израелска страна се приема като обикновена пропаганда. Същото се отнася и за последния ти пост (дори и да е напълно верен) и ефектът му е точно както описах.
Цялата работа обаче е как да се установи категорията на кораба? Според заявлението на екипажа му?
Освен това се говори за "атака". Полицейската проверка не е атака по смисъла на горния текст.
Препятстването й обаче е.... но вече по смисъла на други норми.
40 мин. ръкопашен бой говори просто, че всички средства за възпиране без оръжие се изчерпани и че за това са полагани сериозни усилия.
Освен това, според ББС на корабите е имало хуманирани вещи като:
1/ прашки;
2/ запалителни бутилки.
3/ др. подобни.
Май са за хуманитарна интифада.
ПП
Ако мирният процес, доколкото такъв има, спре, нали се сещаш кой ще пострада от това?
Comment
-
KG125 написа Виж мнениеЦялата работа обаче е как да се установи категорията на кораба? Според заявлението на екипажа му?
Освен това се говори за "атака". Полицейската проверка не е атака по смисъла на горния текст.
Препятстването й обаче е.... но вече по смисъла на други норми.
40 мин. ръкопашен бой говори просто, че всички средства за възпиране без оръжие се изчерпани и че за това са полагани сериозни усилия.
Освен това, според ББС на корабите е имало хуманирани вещи като:
1/ прашки;
2/ запалителни бутилки.
3/ др. подобни.
Май са за хуманитарна интифада.
ПП
Ако мирният процес, доколкото такъв има, спре, нали се сещаш кой ще пострада от това?
Този народ няма да се научи - можеха много да извлекат от евреите, но арабската гордост си казва думата. Не може и агнето да е цяло, и вълкът да.....има контрол над пристанищата около Газа.
Comment
-
beri_cd написаТози народ няма да се научи - можеха много да извлекат от евреите, но арабската гордост си казва думата. Не може и агнето да е цяло, и вълкът да.....има контрол над пристанищата около Газа.
Мисля, че е време да се приключи и тази, доколкото основните гледни точки на привържениците на различните тези са вече изказани.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Няколко снимки: http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/Ga...6575&p=1&rid=2"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain написа Виж мнениеНяколко снимки: http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/Ga...6575&p=1&rid=2Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
Гост
Тъййй. Да си представим сега, че това е полицейска акция, да кажем, в някой квартал в някой европейски град. При обезоръжени и пребити полицаи, какъв ли би бил отговорът, за да се прекрати това?
Или в САЩ и Русия, или в Китай, или да, в Турция, ако това беше конфликт с кюрди?
Много си личи, когато човек лъже. Малцина майстори могат. Днес една активистка каза следното за атакувания кораб:
"Командосите се качиха на кораба. Хората е опитаха да им попречат, но това не беше възможно, защото нямаха оръжие. След като видяха, че няма да могат да се качат на кораба, командосите откриха огън."
След което с тънка усмивка кимна на репортера.....
Comment
-
asd
Да бяха мирни активисти, добре. На другите 5 кораба, както и на този вчера, не е имало проблеми. Но на Мави Мармара имаш един тон лунатици и ислюмисти.
Бюлент Ялдъръм, лидер на ИХХ(една от основните организации) заявява предишната вечер по турската телевизия НТВ, че активистите „със сигурност ще окажат съпротива и няма да позволят на израелците да се качат на корабите”. Интервюто може да бъде видяно също и в сайта на ИХХ. „Ще им покажем какво означава да се качиш на кораб – ако Израел иска да се качи на кораба ще бъде посрещнат със силна съпротива”
Репортаж по ал-Джезира показва две интересни неща – активисти на Мави Мармара, пеещи „Евреи, помнете Хайбар, о, евреи! Армията на Мохамед ще се завърне!”.
„В момента има два възможни щастливи края – мъченичество или да стигнем до Газа.”
Ирантската ПресТВ излъчва репортаж с един от турските активисти :
”Когато отидох на първия кораб исках да бъда Шахид (мъченик), нямах този късмет. Втори път исках да съм мъченик, не проработи. Третия път, иншаала (с помощта на Аалах) – ще стане мъченик!
Ал-Джезира, два дена преди операцията – „във флотилията има стотици арабски и чуждестранни активисти на солидарността. Те заявиха тяхната решителност да окажат съпротива на всеки опит за пиратсво от страна на израелския окупатор”.
Смешно е да се говори за мирни активисти. Тоест - мирните активисти са западните журналисти, писатели и политици, не тези от турската ислямистка ИХХ(IHH).
IHH – Инсанъ Йардим Вакфи, според Датския Институт за международни отношения са свързани с редица терористични организации по света. Турските власти през Декември, 1997, арестуват лидерите, намират оръжия, експлозиви, химикали и др. Според турските власти ИХХ са снабдявали босненски, афганистански и чеченски групировки с оръжия и бойци. Турските властти засичат и многобройни телефонни разговори с международни, радиколно-ислямистки групировки, техни „клетки” в Милано, както и алжирски радикали (борещи се срещу алжирското правителство) – алжирските „ал-Джамаа ал-Ислямия ал-Мусала” и „ал-Ябнах ал-Ислямия лил-Инядъ”, отвличали алжирски и международни полети, вземане на заложници, екзекуции, бомбени атентати и престрелни. Според турските, френските и американските власти ИХХ са имали и връзки с Абу ал-Маали, един от най-издирваните от САЩ и Франция мъже в Европа. ИХХ има и тясни връзки с Хамас, много срещи с техни лидери в Сирия, Газа и Турция, което може да се види и на официалния сайт на организацията. Близки връзки с Мюсюлманското братство според турските власти. Това е информация изляла години преди тази случка, не да каже човек "ами, те сега си ги измислиха тези неща".
С международните води също се спекулира доста, видя се, че и това пропада. Просто поредното нещо, което ако беше станало с Франция, Турция или Русия никой нямаше да знае за него.
За мое учудване тези кадри са сред по-малко гледаните в сравнение с други :
http://www.youtube.com/watch?v=HZlSSaPT_OU&feature=player_embedded
Пределно ясно е какво е станало на кораба. Разни про-палестински и ислямистки организации твърдят за тези кадри, че са снимани в израелско филмово студио! Това напомня на твърдението, че кадрите от лунната експедиция на САЩ отпреди 40 години са снимани в Парамаунт Пикчърс!
Comment
-
Мисля, че тоя път ислямистите изиграха израелците като не им оставиха правилен ход. От една страна, ако Израел беше пропуснал флотилията това щеше да е открита покана за всички други мераклии да се пробват, а няма кво да се лъжем, заедно с цимента, храната и лекарствата, ще пристигнат автомати, гранати и ракети. От друга, ако Израел реши да спре флотилията със сила, ще трябва да срещне сериозен отпор на група надъхани мераклии и да се накърви, което ще го изкара агресор, трепещ мирни хора. Израел заложи на втория от двата лоши варианта, дали е правилно решение бъдещето ще покаже. Онова което мен лично сериозно ме притеснява е, че е очевадно, че акцията е инспирирана от ислямисткото правителство на Ердоган, който се старае да вдига възножно най-голям шум по въпроса. Една от първите ми мисли след като смлях новината (всяка загуба на човешки живот според мен е трагична и ми е жал за хората ставащи жертва на една или друга идеологическа или геополитическа игра) е, че сега Ердоган ще го използва за нагнетяването на напрежението вътре в Турция и дали няма да пробва нова доставка този път ескортирана от турския флот? После си казах - невъзможно, едно, че това е война, друго, че не знам дали той има нужното влияние да впрегне флота в такава авантюра и спрях да го мисля. Ето обаче, че хич не съм бил прав, нашият човек заяви, че или сам ще се качи на кораба или ще накара флота да подкрепи една бъдеща "хуманитарна доставка". Остава да почакаме и ще видим дали нещата ще станат толкова грозни, но си спомням, че преди време съфорумникът Божилов ни убеждаваше, че трябвало да гледаме на съвременните ислямисти в Турция като на традиционните консервативни християнски партии в Европа. Е аз мисля, че ни чакат още доста циркове произведени от Ердоган & Co. и не им вярвам за пет пари.
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеМисля, че тоя път ислямистите изиграха израелците като не им оставиха правилен ход. От една страна, ако Израел беше пропуснал флотилията това щеше да е открита покана за всички други мераклии да се пробват, а няма кво да се лъжем, заедно с цимента, храната и лекарствата, ще пристигнат автомати, гранати и ракети. От друга, ако Израел реши да спре флотилията със сила, ще трябва да срещне сериозен отпор на група надъхани мераклии и да се накърви, което ще го изкара агресор, трепещ мирни хора. Израел заложи на втория от двата лоши варианта, дали е правилно решение бъдещето ще покаже. Онова което мен лично сериозно ме притеснява е, че е очевадно, че акцията е инспирирана от ислямисткото правителство на Ердоган, който се старае да вдига възножно най-голям шум по въпроса. Една от първите ми мисли след като смлях новината (всяка загуба на човешки живот според мен е трагична и ми е жал за хората ставащи жертва на една или друга идеологическа или геополитическа игра) е, че сега Ердоган ще го използва за нагнетяването на напрежението вътре в Турция и дали няма да пробва нова доставка този път ескортирана от турския флот? После си казах - невъзможно, едно, че това е война, друго, че не знам дали той има нужното влияние да впрегне флота в такава авантюра и спрях да го мисля. Ето обаче, че хич не съм бил прав, нашият човек заяви, че или сам ще се качи на кораба или ще накара флота да подкрепи една бъдеща "хуманитарна доставка". Остава да почакаме и ще видим дали нещата ще станат толкова грозни, но си спомням, че преди време съфорумникът Божилов ни убеждаваше, че трябвало да гледаме на съвременните ислямисти в Турция като на традиционните консервативни християнски партии в Европа. Е аз мисля, че ни чакат още доста циркове произведени от Ердоган & Co. и не им вярвам за пет пари.
Колкото до Турция - да. Турция, която обаче има сериозни икономически връзки с Израел, се съмнявам да е готова да праща военни кораби. В турския туризъм, автомобило строене и др. отрасли, израелските пари и пазари са важни. Да не говорим, че половината модернизации в турската армия се правят от израелци, както и половината нова закупена техника.
Comment
-
Да, и за мен новината не е в действията на Израел, а в позицията на Турция. Досега турските ислямисти бяха такива повече на думи, и аз не се сещам да е имало толкова радикални действия.
А това, което не можах да разбера е защо трябва да се пробива блокадата. Какви стоки са забранени за внос в Газа? Единствено четох за цимент и арматурно желязо.
Comment
-
jordani_vt написаА това, което не можах да разбера е защо трябва да се пробива блокадата.
Comment
Comment