Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли удар срещу Иран?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Ей, ама вие настина се замислихте за удари над Иран Дрънканици на оръжия там се чуват от доста време, ама съм забравил детайлите. Но имаше някаква далавера с китайците, които не бяха особено възхитени от американските идеи. Може би гугъла може да каже какви бяха новините, но казусът идваше заради факта, че Иран е стратегически партньор за доставка на нефт за Китай (пък те са ¹ 2 в света по импорт). Помня, че имаше някаква иранска приказка за установяване на нефтена борса в Техеран, която да търгва основно в евро, т.е. доларът евнутално губи основното си свойство на световна валута с последващите гръмвания на платежни дефицити, от което следват фалити и преориентиране към други пазари. В американския план имаше здрава логика - да очистим напрежението върху доставките през Залива и да се ораничи влиянието Иран.

    Comment


      #17
      САЩ не увеличиха ли контингента в Ирак в началото на годината с 50 000 до 100 000 души или аз се бъркам? Пък и тия британски войници какво са правили в ирански води - разузнаване?
      Поне на мен ми прилича на струпване на военни сили и масова пропаганда срещу оръжията за масово поразяване на Иран (ако въобще има такива) и тестовете на ядрени реактори с очевидна цел, но пък знае ли човек, като нищо може да ударят Корея. Или пък да не ударят никой.

      Впрочем, какъв е шанса иракчаните масово да подкрепят Иран в една евентуална война срещу САЩ? Не съм много наясно какви са им отношенията след падането на Саддам, но след войните от 80те предполагам едва ли...

      Comment


        #18
        САЩ увеличиха контингента си с около 20 000 души. Британските моряци са били на рутинна операция, патрулиране по границата. Не е ясно в чии води са задържани, но и това явно ще си остане неясно, защото иракско-иранската границата в този район е спорна още от времето на Садам. Корея няма да удрят. И Иран е малко вероятно да удрят. За ОМП - имат ОМП, химически оръжия най-малкото, но пък кой ли ги няма днес...
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

        (Richard III - William Shakespeare)

        Comment


          #19
          Fiko написа
          Не е ли по логично Иран да нападне Ирак, като по този начин ще направи живота на американските войски там черен. Да не говорим че при една евентуална атака над Ирак ще последва още по-сериозни бунтове в страната и активизиране на ислямски терористични атентати в самите щати. Несъмнено ще има и атаки над Израел.Както и големи антивоенни протести в САЩ и Европа. Абе с две думи американците ще си изпатят ако нападнат Иран.
          :sm113:
          Четох и на още няколко места в нета, как американците щели да ядат пердах от Иран :lol:
          Навремето първата война в залива в България се ширеше мнението как Ирак с неговата милион и кусур армия щял да е... мамата на Буш Татко.
          Видяхме как иракската военна машина бе пометена и то по времето, когато иракчаните имаха боен опит и бяха победители във войната с Иран.
          Сега много ми е интересно, как Иран ще смаже САЩ, при положение, че навремето Ирак му видя сметката?
          По-горе бе спомената авиационната мощ на Иран.Само за протокола ще спомена, че иранските Ф-14 не летят от години, защото нямат резервни части.
          За ПВО-то на страната незнам нищо, но от досегашното ми наблюдение върху войните водени от САЩ през 90-те години на миналият век, смело мога да заявя, че най-добре засега се представи ПВО-то на Сърбия :nod:
          И накрая ще завърша с цитат взет от този форум
          спомен на германски ветеран от Африка, той разказва как разбрал , че войната е загубена: във военнопленическия им влак в Алжир имало тоалетна хартия, тогава схванал , че Америка не може да бъде победена
          АБСОЛЮТНО ВЯРНО!
          Този колос ще се разруши сам отвътре, а не отвън. Който не е виждал тази страна какво представлява, той не знае за какво става въпрос. Мамицата им Велики са! :nod:
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

          Comment


            #20
            По-горе бе спомената авиационната мощ на Иран.Само за протокола ще спомена, че иранските Ф-14 не летят от години, защото нямат резервни части.
            виж, това не е вярно, Ф-14 си летят редовно, даже им приспособиха ракети от ЗРК Хоук.

            Иначе - разбира се, че при сериозна операция Иран няма ВОЕНЕН шанс срещу САЩ.

            Comment


              #21
              Май въпросът си е в правилна редакция:"Ще има ли удар срещу Иван?"

              Comment


                #22
                Parabellum написа
                Видяхме как иракската военна машина бе пометена и то по времето, когато иракчаните имаха боен опит и бяха победители във войната с Иран.
                Релефът в Ирак е по-удобен за блицкриг, от колкото в Иран. Което, обаче не означава, че САЩ/ОК не могат да победят. Просто, няма да е толкова лесно, като в Ирак.
                P. S. Днес май е 6 април. Така, че трябва да очакваме включване на живо от Дисниленд, за да наблюдаваме шоуто "Ударът срещу Иран", което по програма започва днес. Някой знае ли в колко часа точно и по кой TV канал ще се излъчва?

                "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                Comment


                  #23
                  Dinain написа
                  Не е ясно в чии води са задържани, но и това явно ще си остане неясно, защото иракско-иранската границата в този район е спорна още от времето на Садам.
                  Аз лично знам същото. Мисля, че проблемът е даже отпреди Саддам. Нещо като прословутия гръцко-турски спор за 12-милната зона в Егейско море.

                  Comment


                    #24
                    20-на F-14, 20-на МИГ29, 50-60 F4 са водят за изправни, иначе имат повече.
                    Има политически ограничения за удара, като например Конгреса може и да не разреши. Освен ако не бъде организирана от двете страни някаква провокация.
                    По-вероятно е спазаряването на санкции срещу Иран и блокада на Персийския залив. Половината от БВП на Иран идва от петрола. Нали се сещате какво ще стане ако само половин година не изнася петрол? Пък и цените на петрола ще нарастнат. Но за такъв сценарий вероятно трябва да се спазарят Русия и Китай.

                    Comment


                      #25
                      Ето от кога се е предвиждала войната с Иран и с какво разполагат иранските въоръжени сили според данните на редакцията на списанието http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=6918
                      Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

                      Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

                      Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

                      Comment


                        #26
                        Ето какво ми докладваха от щаба на американците Сигурно знаете, че Иран има петрол, доста петрол, залежите им са вторите по големина в света. Но иранците все пак имат проблем с горивата, защото имат твърде малко рафинерии. Това означава, че те изнасят нефт, но 60% от горивата им са внос. Ето защо тия са въвели купонна система за горива. Впрочем това не е чак толкова абсурдно - Нигерия е същия пример.

                        През юни 2006 г. - преди да се концентрират така лошо около ядрената програма на Иран - местните обявиха, че започват изграждането на нови рафинерии, с цел да си осигурят относителна независимост, която в крайна сметка рефлектира на държавния им бюджет. Понастоящем иранците се налага да продават твърде много петрол, за да успеят да компенсират дефицита си. Впрочем това е доста изгодно за индустриалните държави и в особено за Китай, понеже това гигантско предлагане на нефт държи цените сравнително ниски (а оттам и конкерентността на вносителите с рафинерии).

                        Та, какви ще са целите на една атака връз Иран? Ами малкото им рафинерии, така иранските пушкала просто няма да работят. Това обаче е доста точна цел, изобщо могат да бъдат атакувани и нефтените кладенци. Технологично ще настъпят проблеми за година или две, което ще бъде компенсирано от други членове на ОПЕК, а после баланса ще бъде възстановен.

                        Къде са тия рафинерии: на практика из цял Иран. Имат десет центъра за обработка на суров петрол. За порязаването им не е необходимо влизането на сухопътни войски, бомбардировките са достатъчни. Но аз поне не знам за договаряне на увеличени квоти нефт в ОПЕК /тая новина можеше да е индикация за военни интервенции/. Краткосрочно останалите държави биха имали келепир, но в един по-дълъг срок ще са губещи. Така че не виждам щатите лесно да ги убедят в подобна система.

                        В линка даден от Shelenberg се разсъждава дали ислямиското правителство има достатъчно подкрепа от военни и от населението. Това е решаващ момент за каквито и да е атаки. Схемата с Ирак /окупация/ е явно неработеща и то при положение, че в Иран такова нещо ще е възпрепятствано от броя на иранците и от географските особености. Така излиза, че американците ще са много щастливи да променят Иран отвътре. Работата е там, че нямат никакви възможности, просто липсва опозиция и общественият сектор е строго контролиран. В същото време забавянето на удар срещу Иран, увеличава възможностите му да бъде ядрена сила и тогава няма да има дипломация, която да работи. Ще се стигне до момент, когато дрънкане на оръжия ще е безпредметно и - подобно на китайския случай - ще започне една реторика, че трябва да уважаваме различието...

                        Comment


                          #27
                          Long range: ~10 S-200VE Vega launchers (probably modernized by Belarus).
                          Mid-range: ~150 Hawks (most of them probably modernized by Iranians, but repaired by them too - average potential).
                          45 НQ-2J and unknown number of Iranian clones named Sayad.
                          24-30 SA-6, modernized by Russians.
                          Low range: 29 Tor-M1, 30 Rapiers and unknown number of HQ-7/FM-80.

                          Also 1000-1700 man-portable surface-to-air missile systems:
                          200 Strela-3;
                          250 Strela-2M;
                          190 HN-5A (Chinese clone of Strela-2);
                          100 Igla-1;
                          50 Stingers;
                          50 RBS-70.

                          Also 1500-1700 AA guns:
                          80-100 ZSU-57-2;
                          50-190 57-mm S-60;
                          50-95 40-mm Bofors L-70;
                          250 37-mm 61-K and it's Chinese analogs Type-55;
                          up to 100 35-mm Oerlikon (24 Skyguard systems);
                          75 ZSU-23-4 Shilka;
                          250-500 ZU-23-2 (local production);
                          large quantities of 14.5-mm ZPU-4 and ZPU-2.
                          Това го намерих по темата за ЗРК в Иран. HQ-2 - доколкото разбирам китайски С-75.
                          Не е малко, но не е и много... Според мен не биха успели да се противопоставят сериозно.
                          „Аз, Драгомир, писах.
                          Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

                          Модератор на раздел "Военна Авиация"

                          Comment


                            #28
                            Пропуснали са да споменат иранските варианти на китайският ПЗРК QW-1 и други дреболии, но това не е важно.

                            Да, тези сили и средства може да не с достатъчни да покрият целия Иран, но и на кой му трябва това? Ако значителна част от тези системи се съсредоточат около няколкото ключови обекта, то нещата вече не изглеждат розови, но не чак толкова, че да направят невъзможен удара.
                            Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

                            Comment


                              #29
                              Чудя се дали не могат да разпръснат ПВО в случай на дълга кампания и да се опитат да поддържат темпо от 3-4 свалени самолета на ден? Без защита на ценни обекти, защото ако наистина ги атакуват да речем един месец, няма начин да се запази определена цел.
                              Ако ще удря с единичен рейд - тогава вече ще трябва да се пазят ключови бекти.

                              Бтв, новата Иранска ПЗРК на какво ниво е? Стрела-2М или Игла?
                              „Аз, Драгомир, писах.
                              Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

                              Модератор на раздел "Военна Авиация"

                              Comment


                                #30
                                Никой не иска да прави дълга кампания срещу Иран.
                                Трябва да се ударят няколко важни ядрени обекти. например комплексите в Бушер, Исфахан, Арак и още няколко. Иранците съсредоточават ПВО около тези обекти. Като например комплексите Тор-М1.

                                QW-1 е някаква невероятна смесица между Stinger и Игла и вероятно е около това ниво. Иранската система е Misagh-1, има и Misagh-2, която е съвсем нова система.
                                Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

                                Comment

                                Working...
                                X