Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво се случва във Франция?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Аз пък ще дам примера със социалната програма за жилища и работа за гетата в Америка - резултата е, че населените в тези нови квартали предишни обитатели на гетото стават примерни граждани (имаше статистики от рода спад в престъпността (на практика изчезва), покачване на грамотността и тн тн). Е, Бушчо удари кепенците на тази програма, но все пак може да послужи като пример, че хората предпочитат да живеят добре, да поработват и да печелят парици, отколкото в гетото.
    Което тук правите, е че пренебрегвате драстично влиянието на околната среда. А никой не може да отрече, че тя играе огромна роля при изграждането на личността. И да се откъснеш от нея, гетото в нашия случай, не е достатъчно едното просто желание, а бая упорство и оргомна доза късмет - което доказва рядкостта на такива случаи.
    Освен това за каквото говорите са вече завършени капсулирани групи - циганите вече са развили и усъвършенствали вече своята циганска "култура", естествено е, че дори и да искаш да им помогнеш те пак ще си реагират според нея. Но вината не я носят те, ами обществото, че е допуснало да стигнат до изграждането на това капсулиране - оттам тръгва процеса. Стигнал до там, докъдето е с циганите или във Франция вече добрите намерения са прахоляк на вятъра.

Към Ник: Сега разбрах, ти разграничаваш асимилация като насилствено изличаване на културата на пришълците и интеграция. Грешката е моя, грешната думичка съм използвал - разбирай навсякъде нагоре интеграция в моите постове. В случая с Франция имаме неуспяла интеграция. Екстремизмът се явява непряко последствие от това, защото той не е резултат от някаква почувствана културна агресия, а е последствие от социална отритнатост - факт е, че екстемизмът, дори в конкретния случай във Франция, не е ограничен до имигранстките среди, а обхваща определена социална среда, на социалнослабите в икономически смисъл от най-различен етнически и културен произход. Неуспялата интеграция води до социална отритнатост и оттам, оставена на себе си, до прояви на екстремизъм, причинени от тоталната безпреспективност. С две думи не имигрантите са виновни, а бедността.

Към КГ:
    Като гледам това и някои прояви на тия групи, които могат да се обобщят като стремеж за използване на благата на приелото ги общество само на принципа на подаянието или престъплението, се страхувам, че вече има трайна и деструктивна социално-психологическа характеристика на определени групи. И колкото те са по-големи или поведението им е по-"интензивно" /т.е. не ги наказват според закона/, толкова по-зле става работата .....
    А кое те кара да мислиш така? Първо, абсолютно невярно е, че този ефект се ограничава до имигрантите - в Германия например голямо число чистокръвни немци са на същото дередже да живеят по собствен избор на държавните подаяния. Второ, до такова състояние се стига след дълга поредица от предшестващи процеси. Поначало всеки човек иска да живее хубаво, нормално човешко желание. Но ако тази възможност му е отказана, то логично е да се обърне към "деструктивни" настроения. Тези настроения се проявяват защото коня вече е отишъл у реката, а не защото са свойствени на съответните групи.

Вината за това, че нямат перспективи е изключително тяхна. Всеки от тях, който е поискал и е положил усилие е имал възможност в широко развитата образователна мрежа на Франция да се изучи и да започне работа.
    Много приятен пример за пожелателно фантазиране. На практика гетата получават най-лошото образование (ако получат въобще нещо), дори в "социални" държави като Германия и Франция, и никаква преспектива за работа. Печалният затворен кръг - не получаваш работа защото си от гетото, в гетото си защото не можеш да получиш работа. Допълнително идва влиянието на околната среда - виж по-горе в поста.

От безнаказаността към антиобществените прояви и расовите привилегии за малцинствата.
    Извинявай, но това е пълна измислица - в Германия поне за толкова време не съм видял особена безнаказаност към каквото и да е антиобществено, по-точно има съвсем осезаема и директна наказуемост под формата на полицаи пред вратата на момента, в който нещо оплетеш конците. А расови привилегии - хе!
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Sir Gray написа
      Аз пък ще дам примера със социалната програма за жилища и работа за гетата в Америка - резултата е, че населените в тези нови квартали предишни обитатели на гетото стават примерни граждани (имаше статистики от рода спад в престъпността (на практика изчезва), покачване на грамотността и тн тн). Е, Бушчо удари кепенците на тази програма,
      Какво излезе, че само в САЩ има интеграция
      Колко пари трябва да изхарчи една държавна програма за интеграция, и колко време трябва да трае, за да е ефикасна? Ако трае вечно, това не е помощ, ами подаяние.
      А защо на едни им е нужна интеграция, а на други не? :sm186:
      Все ми се струва, че щатската интеграция работи на друг принцип - ей ви милионите на Майкъл Джексън и на хиляди знайни и незнайни афроамериканци, успешно работещи и печелещи. Те това е интеграция, а не програмите.

Sir Gray написа
      Което тук правите, е че пренебрегвате драстично влиянието на околната среда.

дори и да искаш да им помогнеш те пак ще си реагират според нея. Но вината не я носят те, ами обществото, че е допуснало да стигнат до изграждането на това капсулиране - оттам тръгва процеса. Стигнал до там, докъдето е с циганите или във Франция вече добрите намерения са прахоляк на вятъра.
      че тая околна среда КОЙ я прави непоносима за интеграция?!!! Самите те. Вярно, че те са капсулирани, но точно това е проблема, че вместо приоритетите да са: "възприемай по-високата култура и ставай човек" те бяха: "ох, горките дискриминирани негри и роми, колко са дискриминирани и как правата им са ощетени".
      Що няма китайско гето някъде, или японски или виетнамско? Щото тия хора където и да ги отвее имиграцията се захващат за работа!!! Ей го, в Източна Русия собствениците на ферми предпочитат да наемат китайци...

Вината е на обществото, но заради "криворазбраната цивилизация", а не защото с нещо е пречело да се развиват.

Sir Gray написа
      Към КГ:

1/ ....... невярно е, че този ефект се ограничава до имигрантите - в Германия например голямо число чистокръвни немци са на същото дередже да живеят по собствен избор на държавните подаяния. Второ, до такова състояние се стига след дълга поредица от предшестващи процеси. Поначало всеки човек иска да живее хубаво, нормално човешко желание. Но ако тази възможност му е отказана.....

2/ Много приятен пример за пожелателно фантазиране. На практика гетата получават най-лошото образование (ако получат въобще нещо), дори в "социални" държави като Германия и Франция, и никаква преспектива за работа.

3/ Извинявай, но това е пълна измислица - в Германия поне за толкова време не съм видял особена безнаказаност към каквото и да е антиобществено, по-точно има съвсем осезаема и директна наказуемост под формата на полицаи пред вратата на момента, в който нещо оплетеш конците. А расови привилегии - хе!

1/ че кой казва, че се отнася до имигрантите само. В случая говорим за тях, защото се отнася И ДО ТЯХ, но не само, естествено. Той проблема си остава социален, а не етнически или расов, последните два елемента са само украса на някои негови драматически проявления.

2/ на практика може и така да излиза, което е добър цитат за темата за пазарната свобода :mike: , но на Колин Паъул, Кондолиза Райс или на сума ти цветнокожи офицери, професори, доктори, и пр. специалисти в САЩ и ЕС никой не им отказа образование и кариера, нали?
      ВСЕКИ може да ползва студентски кредит и пр.

3/ В Германия няма, и затова там по-малко инциденти се случват. В люлката на свободата франция, където глобиха преди 2 год Бриджит Бардо за расизъм за сходни на нашите тук разсъждения в една книга младежките банди се формират и безчинстват по улиците от няколко години, но не масово. Сега само се организираха и интензифицираха дейността ...

А расова привилегия е всяка привилегия на расова основа, дадена някому заради расата, а не заради качествата му, като например възможността да влиза в университети с по-малък бал от твоя, срещу което Бушчо заведе дело във Върховния съд на САЩ, но не знам какво стана.... /И ПАК ОТИВАТ В БАНДИТЕ, БРЕ, а не в университетите/.
      Last edited by ; 11-11-2005, 18:46. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

KG125 написа
        Какво излезе, че само в САЩ има интеграция
        Е, тука нищо не каза

Все ми се струва, че щатската интеграция работи на друг принцип - ей ви милионите на Майкъл Джексън и на хиляди знайни и незнайни афроамериканци, успешно работещи и печелещи. Те това е интеграция, а не програмите.
        Някой да е казал, че интеграцията задължително трябва да е под формата на държавни програми? Не разбира се. Интеграцията е процес, който или се случва или не. Държавните програми могат да повишат шанса да се случи.
        че тая околна среда КОЙ я прави непоносима за интеграция?!!!
        А ти ще вземеш ли на работа циганин? Не? А тогава кой я прави непоносима? Пак гледаш еднопластово - в тази крайната фаза непоносимост има и от двете страни. И вече е късно за промяна. Някаква възможност за повлияване на процеса има само в самото му начало, ако разбира се бъде правилно разпознат. Веднъж вече набрал скорост и инерция процесът почти не подлежи на промяна. Смяна на приоритетите от рода "възприемай по-високата култура и ставай човек" както ти предлагаш са абсурдни - инерцията под формата на предразсъдъци и околна среда реално ги задрасква. Все едно ти утре да се събудиш и вече за теб циганите да са най-милите и работливи хора на света. И не само да си казваш, че така трябва да мислиш, а наистина и съвсем искрено да го мислиш. Възможно ли е? Не. Туй то, големът вече е набрал ръст и става все по-голям.

Вината е на обществото, но заради "криворазбраната цивилизация", а не защото с нещо е пречело да се развиват.
        Цивилизацията пък какво общо има с проблема?

1/ че кой казва, че се отнася до имигрантите само. В случая говорим за тях, защото се отнася И ДО ТЯХ, но не само, естествено. Той проблема си остава социален, а не етнически или расов, последните два елемента са само украса на някои негови драматически проявления.
        С това съм съгласен.

2/ на практика може и така да излиза, което е добър цитат за темата за пазарната свобода :mike: , но на Колин Паъул, Кондолиза Райс или на сума ти цветнокожи офицери, професори, доктори, и пр. специалисти в САЩ и ЕС никой не им отказа образование и кариера, нали?
        ВСЕКИ може да ползва студентски кредит и пр.
        А Колин Паъул роден ли е в Бронкс? А дали е завършил "средно образование" без да може да чете и пише? И защо пак опираш до етнически произход след като самия ти призна, че проблемът не се корени в него?

3/ В Германия няма, и затова там по-малко инциденти се случват. В люлката на свободата франция, където глобиха преди 2 год Бриджит Бардо за расизъм за сходни на нашите тук разсъждения в една книга младежките банди се формират и безчинстват по улиците от няколко години, но не масово. Сега само се организираха и интензифицираха дейността ...
        И пак си в грешка - турците са до голяма степен капсулирани, към тях идват няколко други такива социалнослаби групи. Проблемът е напълно съпоставим с този във Франция, просто тук още не се е отдал случай да избие така впечатляващо както там.

Накрая ми се искаше да спомена, че такива събития пряко говорят против дивия капитализъм, на който сте такива фенове - именно пълното неангажиране на държавата довежда до тях, а някакво успокоение или в идеалния случай дори предотвратяването им би било постижимо само с някакви социални програми. Така че или си див капиталист и се примиряваш с това, че някой някога ще ти палне колата на улицата, или си откъсваш от сърчицето по някое левче, за да може държавата не позволи да се стигне до там ))) Всъщност като се замисля точно така се е стигнало и до идеята за социална държава
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Sir Gray написа

1/ Е, тука нищо не каза

2/ Интеграцията е процес, който или се случва или не. Държавните програми могат да повишат шанса да се случи.

3/ А ти ще вземеш ли на работа циганин? Не? А тогава кой я прави непоносима? Пак гледаш еднопластово - в тази крайната фаза непоносимост има и от двете страни. И вече е късно за промяна. Някаква възможност за повлияване на процеса има само в самото му начало, ако разбира се бъде правилно разпознат. Веднъж вече набрал скорост и инерция процесът почти не подлежи на промяна. Смяна на приоритетите от рода "възприемай по-високата култура и ставай човек" както ти предлагаш са абсурдни - инерцията под формата на предразсъдъци и околна среда реално ги задрасква.

4/ Цивилизацията пък какво общо има с проблема?

5/ А Колин Паъул роден ли е в Бронкс? А дали е завършил "средно образование" без да може да чете и пише? И защо пак опираш до етнически произход след като самия ти призна, че проблемът не се корени в него?

6/ Накрая ми се искаше да спомена, че такива събития пряко говорят против дивия капитализъм, на който сте такива фенове - именно пълното неангажиране на държавата довежда до тях, ......и се примиряваш с това, че някой някога ще ти палне колата на улицата, или си откъсваш от сърчицето по някое левче, за да може държавата не позволи да се стигне до там ))) Всъщност като се замисля точно така се е стигнало и до идеята за социална държава

1/ Ти пръв го каза

2/ Във френския и някои други сучаи държавните програми явно са спомогнали да не се случи; /аз паък питам - каква е причината да има нужда от тях?/

3/ Аз съм взимал на работа и съм много доволен. А ти ще вземеш ли? Като има какво да предложи на пазара и ме устройва, що да не го взема?
          Ето това е целия проблем на "голема" - вярно, че инерцията е тръгнала, но тя е точно в ненужното толериране на неполагащия усилия.

4/ Цивилизацията? Че целия проблем е цивилизационен, как да няма общо. Ако имахме немско малцинство, това щеше пак да е особено ясно

5/ Не знам къде е роден Колин Пауъл, но един от днешните губернатори на южен щат, не го помня, е роден в колиба, като чичо Томовата. Няма проблем ако искаш да учиш.

6/ Като смесваш "див" капитализъм и "свободен" такъв, гледай до какви изводи стигаш - илюстрация за това как се дава повод за поведение като френския инцидент напоследък - или ще вършат престъпления, или аз, дето работя и пр., ще им давам пари! Това е рекет, любезни, социален рекет, и неслучайно същото звучи от устата на всеки втори интервюиран жител на Филиповци "Като немам, че краднем!!!!"
          Това е РЕКЕТ :sm100: :sm100:

Това няма нищо общо със социалната държава, а е поредното съвременно извращание на тая идея.

ПП

А за това:

"Цитат:
          1/ че кой казва, че се отнася до имигрантите само. В случая говорим за тях, защото се отнася И ДО ТЯХ, но не само, естествено. Той проблема си остава социален, а не етнически или расов, последните два елемента са само украса на някои негови драматически проявления."

С това съм съгласен."

ще ти кажа, че проблемът е създаден от криворазбраното тълкуване на социалната държава.

То е общо взето като с малкото дете. Все едно да му казваш от малко:
          "Ти не ставаш за нищо. Ти си онеправдан. На тебе ти се пречи. Ти не умееш. Аз ще те храня."
          Резултата е общо взето предвидим.
          Last edited by ; 12-11-2005, 13:35. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

KG125 написа
            2/ Във френския и някои други сучаи държавните програми явно са спомогнали да не се случи; /аз паък питам - каква е причината да има нужда от тях?/
            А без да се отделя внимание на проблема, той дали ще се реши от само себе си? Най-вероятно не. В САЩ също отделят средства, но също не винаги е успешно. Надявам се, помните случаите на хаос, подобен на френския, който се случи на няколко места, като например в Лос Анджелис.

KG125 написа
            3/ Аз съм взимал на работа и съм много доволен. А ти ще вземеш ли? Като има какво да предложи на пазара и ме устройва, що да не го взема?
            Ето това е целия проблем на "голема" - вярно, че инерцията е тръгнала, но тя е точно в ненужното толериране на неполагащия усилия.
            Без толериране няма да стане. Без образование - също. Единственото, което би помогнало да се разбие традицията им и капсулирането на тия общества е: образование+работа. А поне в началото тая работа ще има "социални" измерения, тъй като както и обрзованието, тоест, обществото като цяло ще трябва да отделя пари за решаването на проблема.

KG125 написа
            4/ Цивилизацията? Че целия проблем е цивилизационен, как да няма общо. Ако имахме немско малцинство, това щеше пак да е особено ясно
            Цивилизационен или не - важното е има ли възможно решение.

KG125 написа
            5/ Не знам къде е роден Колин Пауъл, но един от днешните губернатори на южен щат, не го помня, е роден в колиба, като чичо Томовата. Няма проблем ако искаш да учиш.
            Дали? Не мисля, че е така. Качеството на обучението (и дипломата накрая) се различават силно и зависят от ред характеристики, като не навсякъде нивото е еднакво.

KG125 написа
            6/ Като смесваш "див" капитализъм и "свободен" такъв, гледай до какви изводи стигаш - илюстрация за това как се дава повод за поведение като френския инцидент напоследък - или ще вършат престъпления, или аз, дето работя и пр., ще им давам пари! Това е рекет, любезни, социален рекет, и неслучайно същото звучи от устата на всеки втори интервюиран жител на Филиповци "Като немам, че краднем!!!!"
            Това е РЕКЕТ :sm100: :sm100:
            Има си див, има и късен европейски такъв. Надявам се, няма да отречеш това . А социалните проблеми, които възникват, често не могат да се разрешат с пазарни механизми и тогава трябва държавата и обществото като цяло да се намесят, избутвайки пазарните регулации на трети план
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Последното го отричам на секундата!
              "Див" може да се нарече само латиноамериканския или днешния източноевропейски капитализъм, доколкото изобщо такъв има. Противопоставянето "див"/"късен европейски" е изначална заблуда. Европейския капитализъм винаги е страдал от "социалистическото" в него, затова и Европа губи стратегически и всякак пред щатите.

Камерер написа
              А без да се отделя внимание на проблема, той дали ще се реши от само себе си? Най-вероятно не. В САЩ също отделят средства, но също не винаги е успешно. Надявам се, помните случаите на хаос, подобен на френския, който се случи на няколко места, като например в Лос Анджелис.
              Разбира се, че няма. Но под "отделяне на внимание" трябва да се разбира еднократно и ефективно съдействие /искаш пари за школо - заповядай кредит; искаш помощи - плащай си тока и т.н./, свързано с повишаване И на отговорността на субектите на помощта, а не само с тяхното безогледно толериране и вечено подпомагане. Детето ти не е на училище? няма помощ; осъден си за наркотрафик или хулиганство - напускаш държавата и губиш гражданство, ако си го поучил не чрез родителите ти; искаш да учиш занаят - заповядай ей му на учителя ти и пари, но да бъде така добър да ги върне, ако не вземеш изпита и т.н. и т.н. Сещаш се, че говорим за хора, които няма да станат Майкъл Джексъновци или О.J.симпсъновци, ако и срещу тия двамата да имам възражения.

В Лос Анжелис се случи, защото едно средно рекетьорче на име Родни Кинг се издърви на полицията и тя го натупа, но съдът я оправда. Хайде да питам сега пак - какво общо имаха стотиците опожарени или плячкосани магазинчета в Лос Анжелис, принадлежащи на разни хора, вк. азиатци, китайци, корейци /последните излязоха с автомати пред собствеността си и като цяло я защитиха/, с полицията на Лос Анжелис?! Или десетките пребити БЕЛИ шофьори, свалени от коли и камиони по кръстовищата? Защото "протестите" в Л.А. се изразяваха точно в туй и заслушаваха автоматни редове, според мене. /Една такава проява и да видиш как ще секнат/.

Камерер написа
              Без толериране няма да стане. Без образование - също. Единственото, което би помогнало да се разбие традицията им и капсулирането на тия общества е: образование+работа. А поне в началото тая работа ще има "социални" измерения, тъй като както и обрзованието, тоест, обществото като цяло ще трябва да отделя пари за решаването на проблема.
              Да, ама тези псевдо-социалните измерения станаха константа, а не начална практика. Колко време ще ги отделя и КАК точно ще ги дава е важното. И после, защо само на тях? Хорските деца не им ли трябва помощ за образование?

Камерер написа
              Дали? Не мисля, че е така. Качеството на обучението (и дипломата накрая) се различават силно и зависят от ред характеристики, като не навсякъде нивото е еднакво.
              Не е еднакво, но високото ниво е постижимо. Какъв ти е проблема, ако си умен и си чел, да влезеш в Чикагския университет, например? За Европа да не приказваме - вратите са отворени, та дрънка! Па и в щатите - какъв е проблема със студентските кредити, както разбирам - приемлив.
              Last edited by ; 12-11-2005, 15:48. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Не бих казал, че европейската икономика губи пред тази на САЩ. Това е една от градските легенди на нашето време . Мисля, че именно един американец преди два-три месеца заяви (оставям на теб да се сетиш кой е), че ако САЩ въведат същите мерки за опазване на околната среда и намаляване на емисиите парникови газове, които в Западна Ервопа са въведени и се спазват, то американската икономика ще се срине. Сам смятай
                За Лос Анджелос и Париж - нали във Франция беше даже и още по-мижав от тоя повода? Така че любезни, не бъркай повод и причина, това са две съвсем различни неща. Причините са подобни, а поводите могат да са най-различни и най-често те на пръв поглед нямат каквато и да е връзка с причината
                Останалото мисля не се нуждае от коментар. А и аз казах, каквото имах да казвам, а не мисля, че с безкрайно повтаряне добавям сила към своите аргументи. Пък и не съм привърженик на графоманията
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Sir Gray написа
                  ...Аз пък ще дам примера със социалната програма за жилища и работа за гетата в Америка - резултата е, че населените в тези нови квартали предишни обитатели на гетото стават примерни граждани (имаше статистики от рода спад в престъпността (на практика изчезва), покачване на грамотността и тн тн)...
                  Брато, те на това му казвам аз БИСЕР!

Показах го на познати, дълго живели в САЩ и сме се смяли до сълзи. Значи "предишни обитатели на гетото стават примерни граждани", а? И "престъпността на практика изчезва"?

Давай още такива, това е по-добро от "Червенопойна Шапчислава"!
                  Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Камерер написа
                    .....Не бих казал, че европейската икономика губи пред тази на САЩ. Това е една от градските легенди на нашето време .
                    .....ако САЩ въведат същите мерки за опазване на околната среда и намаляване на емисиите парникови газове, които в Западна Ервопа са въведени и се спазват, то американската икономика ще се срине. Сам смятай
                    Е, хубаво, ако някой се чувства по-добре икономически в Европа, добре. Но европейската политика страда в миналото и сега от тромавост, бюрокрция и социализъм и това е видно. Едно конституция не можаха да създадат.
                    Околната среда не се опазва в САЩ?! .... Хм.Това го оставям на билите там да ни кажат

Comment

KG125 написа
                      Е, хубаво, ако някой се чувства по-добре икономически в Европа, добре. Но европейската политика страда в миналото и сега от тромавост, бюрокрция и социализъм и това е видно. Едно конституция не можаха да създадат.
                      Околната среда не се опазва в САЩ?! .... Хм.Това го оставям на билите там да ни кажат
                      Май не си ме разбрал, или идея си нямаш за какво става дума? За едни протоколи от Киото чувал ли си? И кой ги е подписал, а кой - не?

А тъй като не се сещащ за американския политик - лично Буш младши направи това заявление преди около два месеца.
                      Проект 22.06.1941 г.

Comment

Това, че не приемат протоколите от Киото значи ли, че САЩ не пазят околната си среда и какво въобще значи, освен, че не приемат протоколите от Киото по икономически съображения?

Comment

Ник и аз съм чувал/по телевизията/ за провала на интеграцията в сащ.
                          За разлика от това обаче съм бил лично свидетел на провала на опита за интеграция през 1998 ,а и днес.Може би не знаете,но Кабаиванов/кмета на карлово/ бе избран с цигански гласове.Зам.кмета е цигънка,а в общината и общинските учереждения наблъскаха много роми/отделно дето им дават огромни помощи/. В резултат ромите пак са недоволни,ама пък сега българите мразят циганите така както не са ги мразили никога в нашия град.

На това му се вика ,,пълен провал в интеграцията.
                          Що се държите така сякаш тези хора нямат предишна история и искат да приемат западната култура? Според мен това е главния проблем ,нежеланието им за интеграция.
                          Last edited by Frujin Assen; 14-11-2005, 11:53. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                          www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

Париж - Лион - "Факултето"
                            в-к "Дневник", 14.11.2005

Нагласата на много от французите обаче е такава, каквато е нагласата на много от българите към турското, и особено към циганското малцинство в България. Те са гости. При това неканени. Късметлии са да живеят на нашата свещена земя, но да се съобразяват с всичките ни национални традиции, правила и прищевки.

Французинът и българинът си приличат по тази нагласа. Те често си измислят някакво велико минало (при французите с малко по-голямо основание) и с него оправдават националните си фантазии. За да работят тези фантазии, и французинът, и българинът трябва да си затворят очите за света, в който живеят. Именно защото българинът смята, че България е държава с велико минало, с много траки, златни съкровища, ханове, царе, кирилици и други атрибути на национално величие, страната го докара дотам да бъде почти управлявана от една етническа партия. Може да се успокояваме с това, че електоратът й поне не пали колите по улиците.

Има обаче и други десетина процента в България, които са на ръба да започнат да палят коли. Циганите. Българският отговор на тяхното съществуване е френски - да си стоят вкъщи. И да са благодарни. Малко пари ли пръскаме за тях. За жалост обаче социалните грижи и сегрегацията не работят.

Ако човек може да научи нещо от Франция, то е, че не можеш да си затвориш очите пред съществуването на десетпроцентно или двайсетпроцентно малцинствено население и да настояваш, че това са или французи (българи), или създания, които трябва да стоят настрани. Можеш също и да научиш, че с високи данъци и помощи за безработни нищо няма да постигнеш. Рано или късно тези изолирани малцинства ще излязат и ще започнат да палят и рушат.

Comment

Хана написа
                              ...Можеш също и да научиш, че с високи данъци и помощи за безработни нищо няма да постигнеш. Рано или късно тези изолирани малцинства ще излязат и ще започнат да палят и рушат.
                              Очевидно и ние, и французите сме зли и глупави и не слушаме какво умните хора от вестниците ни казват да правим. Очевидна е също ограничеността ни, изразена в отказа ни да разберем, че да се пали и руши е неотменимо право на малцинствата. Действително, какви сме ние, та да им отричаме тези свещенни малцинствени права?

ОК, ясно е какво не работи. А какво, според вас, би работило?

ПП. На писача на статията трябва да му се напомни, че това, което той нарича "изолация на малцинствата" е всъщност свобода на асоцииране (Freedom of association).
                              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа
                                Очевидно и ние, и французите сме зли и глупави и не слушаме какво умните хора от вестниците ни казват да правим. Очевидна е също ограничеността ни, изразена в отказа ни да разберем, че да се пали и руши е неотменимо право на малцинствата. Действително, какви сме ние, та да им отричаме тези свещенни малцинствени права?

ОК, ясно е какво не работи. А какво, според вас, би работило?

ПП. На писача на статията трябва да му се напомни, че това, което той нарича "изолация на малцинствата" е всъщност свобода на асоцииране (Freedom of association).
                                Но не можеш да отречеш, че има неправилна политика по отношение на тия малцинства. И това е проблем не от днес, не и от вчера. Сега има да оправяме грешки на предишни поколения, които са предпочитали да си затварят очите за проблемите. И затова сега имаме проблеми и с малцинствата и с това, че много народ (главно млади хора, но не само) бягат от страната. В резултат пространството от възможни решения се стеснява и нищо чудно вече проблема да е прескочил в категорията, в която се намират тия, от сорта на небезизвестния "гордиев възел".
                                Проект 22.06.1941 г.

Comment

Working...
                                X