If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Щом са го нападнали, дошли са от другаде и нямат сериозна подкрепа сред местното население - отговорът е еднозначен: агресори. Ако поне едно от тези неща не беше налице - можеше и да се дискутира какви са. Но в случая...
Доколкото разбрах, всъщност полицията ги е нападнала, те не са нападнали никого
Може би това е същата група въоръжени мъже, която преди около 3 седмици взе заложници в някаква община, но след няколко часа ги освободи и се изтегли в планината без жертви. Може би сте пропуснали тази новина: http://www.blitz.bg/news/article/332192
Предполагам, че това са същите хора - били са локализирани от полицията в Куманово, обградени и атакувани.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Е, как така да не са нападнали?
Линкът, който даваш носи заглавие "40 косовари превзеха полицейски участък в Македония и взеха заложници".
Значи дошли въоръжени от Косово, превзели полицейския участък, взели заложници - ама не са нападали никого. Тя... полицията ги нападнала.
Без да имам претенциите, че изразявам масово призната гледна точка, според мен ако нямат забележима подкрепа сред местното население са обикновени терористи, а ако имат: сепаратисти/опълченци в зависимост от личните симпатии на коментиращия. Естествено зависи и от това дали въобще имат политическа мотивация, ако нямат а са криминална групировка са си обикновена мафия.
Е, как така да не са нападнали?
Линкът, който даваш носи заглавие "40 косовари превзеха полицейски участък в Македония и взеха заложници".
Значи дошли въоръжени от Косово, превзели полицейския участък, взели заложници - ама не са нападали никого. Тя... полицията ги нападнала.
Това е било преди 3 седмици. Имах предвид, че при вчерашната акция те не са "нападнали Куманово", а са били открити и нападнати там от полицията. Т.е. в случая са били "отбраняващи се".
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
В конкретната полицейска операция са се отбранявали, да - но това по никакъв начин не засяга статута им на агресори.
Щото са се отбранявали на чужда територия.
На която са дошли неканени от местните.
Въоръжени.
Нападнали и превзели полицейски участък.
И взели заложници.
Да кажеш, че не са нападали никого, е несериозно.
Уф, горе Стан пише, че "нападнаха Куманово" - просто отбелязах, че в конкретната операция не са нападнали никого, а е било обратното.
Малко повече информация:
Десетки убити след сражение с "въоръжен отряд" в Македония
Албания, Косово, Сърбия и България осъдиха насилието.
Поне 8 загинали служители на антитерористичните отряди на полицията и 30 ранени полицаи, както и 15 убити и близо 20 предали се "терористи" - такава е равносметката в неделя вечер от съботното сражение в оставащия под блокада квартал на македонския град Куманово.
Това е най-тежкият подобен инцидент от повече от 10 години насам и става в момент на много високо обществено и политическо напрежение, довело до улични сблъсъци и протести срещу корупцията и полицейското насилие в Скопие и няколко други градове...
Вижте, много пъти сме го говорили - въпрос на гледна точка е дали са "терористи" или "борци за свобода" ("въстаници", "опълченци", "сепарастити" и прочее"). Все си мисля, че можем да стигнем дотам - поне във форума, че да говорим за това неутрално, т.е. достатъчно е да посочим, без да даваме определение (с което реално само посочваме собствените си пристрастия). Няма никаква реална разлика - или може би има ретроспективна.
Доколкото схващам, в конкретния случай има различни възможни интерпретации. Някой спомена за възможна "организирана провокация" за отклоняване на вниманието (на мен поне ми се вижда сравнително малко вероятно обяснение, но възможно). Друга възможност е стъпка към (опит) за възобновяване на някогашния граждански конфликт от преди повече от десет години (не помня точно преди колко години беше) - със сигурност все още има хора сред етническите албанци, които се стремят към това и си имат подкрепа от другата страна на границата. Политическата ситуация само би подсилила вероятността за успех на подобен опит. Това са по-простите обяснения, според мен.
Каквато и да е ситуацията мисля,че македонските сили за сигурност ще се справят много бързо с нея,както през 2001 г.
Може би не си спомням добре нещата, но тогава не се справиха много бързо - бая далеч се разви конфликта, преди да замре. И тогава нямаха такава политическа криза. От друга страна, тогава трябва и албанския национализъм да е бил по-пасионарен от сега.
Comment