Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

T-72М написа Виж мнение
    Пак клип с приватизирането на РПГ-тата:
    Старо

Comment

STROSS написа Виж мнение
      Объркан съм за Украйна, Русия… Някой може ли да ми помогне?

Нийл Кларк*

*Нийл Кларк е журналист, писател и блогър, живеещ в Англия. Негови коментари и анализи редовно се публикуват в The Guardian, Daily Telegraph, Daily Express, Sunday Express, The Times, The Spectator и др. Блогът му neilclark66.blogspot.com е награждаван многократно.

Объркан съм. Преди няколко седмици на Запад ни казваха, че окупирането на правителствени сгради в Украйна е нещо хубаво, че хората, които го правят са „продемократични” протестиращи - така ги наричаха политическите ни лидери и журналистическият ни елит.
      Правителството на САЩ предупреди украинските власти да не употребяват сила срещу тези „продемократични“ протестиращи, независимо от снимките, показващи някои от тях като неонацисти замерящи полицията с коктейли „Молотов” други предмети, рушащи статуи и палещи сгради.

Сега, едва няколко седмици по-късно, ни се казва, че хората окупиращи правителствени сгради в Украйна, не са „продемократични“ протестиращи, а напротив „терористи” и „сепаратисти”.
      Защо окупацията на правителствени сгради в Украйна бе много хубаво нещо през януари, а много лошо през април? Защо употребата на сила от властите срещу протестиращите бе абсолютно неприемлива през януари, а е приемлива сега?

Повтарям: Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

Антиправителствени протестиращи в Украйна през зимата бяха посетени от няколко видни западни политици, включително американския сенатор Джон Маккейн и Виктория Нюланд от Държавния департамент, които раздаваха курабийки. В много западноевропейски страни имаше антиправителствени протести през последните седмици, които обаче не получиха подобна подкрепа, нито от подобни политически лица, нито от именитите западни журналисти. Протестиращите пък не получиха курабийки от чиновниците от Държавния департамент на САЩ.
      Ако бяха толкова ревностни защитници на антиправителствените протести в Европа и ги считаха за най-същинската форма на „демокрация”, не трябваше ли Маккейн и Нюланд да покажат солидарност и с протестиращите в Мадрид, Рим, Атина и Париж?

Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

Ирак и гласуване в Крим и Афганистан

Гледах преди няколко седмици интервю с Държавния секретар на САЩ, Джон Кери, който каза: „Не можеш просто да нахлуеш в чужда страна под фалшив претекст единствено с оглед на собствените интереси.“ Аз обаче си спомням, че САЩ са правили тъкмо това не веднъж през последните 20 години.

Да не би погрешно да си спомням, че „Ирак притежава оръжия за масово унищожение“? Сънувах ли през 2002 г. и началото на 2003 г., когато политици и „експерти” неоконсерватори се появяваха ежедневно на екрана, за да ни казват на нас, плебеите, че трябва да воюваме с Ирак, заради заплахата от смъртоносния арсенал на Саддам? Защо демократичният референдум в Крим за завръщане на полуострова в границите на Русия се счита за по-лош от бруталната, убийствена инвазия в Ирак, която доведе до смъртта на близо милион души?

Някои твърде загрижени западни политици и „експерти” журналисти ни казват, че Кримският референдум е невалиден, защото се е провел в условията на „военна окупация”. Аз обаче наскоро гледах репортаж от изборите в Афганистан, проведени в условията на военна окупация. Те бяха приветствани от западни лидери, например Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, като „исторически момент за Афганистан” и като голям успех за „демокрацията”. Защо Кримският вот бива отхвърлен, а Афганистанският - приветстван?

Сирия и хомосексуалистите

Ситуацията в Сирия също е доста смущаваща. Казваха ни, а и продължават да ни казват, че радикалните ислямски терористични групи са най-голямата заплаха за нашия мир, сигурност и „начин на живот”; че Ал-Кайда и други подобни групировки трябва да бъдат унищожени; че трябва да обявим безмилостна „война срещу терора”, срещу тях. Въпреки това нашите лидери подкрепиха подобни групи в Сирия във войната им срещу едно светско правителство, уважаващо правата на религиозните малцинства, включително и на християните.

Когато бомбите на Ал-Кайда и нейните подорганизации избухваха в Сирия убивайки невинни хора нямаше заклеймяване от нашите лидери. Заклеймявано беше единствено светското правителство, сражаващо се с радикални ислямисти и което нашите лидери и именити журналисти отчаяно искаха да свалят.

Стигнахме и до правата на гейовете. Казват ни, че Русия е много лоша и изостанала страна, защото прие закон срещу хомосексуалната пропаганда сред непълнолетните. Въпреки това нашите лидери, бойкотирали Зимните олимпийски игри в Сочи заради този закон, посетиха държави от Залива, където хомосексуалистите могат да бъдат хвърлени в затвор и дори екзекутирани и приеха топло местните закони, без да споменават за правата на гейовете.

Не мислите ли, че хвърлянето в затвор и екзекутирането на гейове е много по-лошо от закон срещу хомосексуалната пропаганда сред непълнолетни? Защо, ако са истински загрижени за гей-правата, нашите лидери нападат Русия, а не страните, които ги затварят и екзекутират?

Разликата между унгарските и украинските националисти

В множество статии из вестниците ни се казваше, че унгарската ултранационалистическа партия „Йобик” е много лоша и възходът й предизвиква големи тревоги, въпреки че тя дори не е част от управлението, а едва ли и ще бъде.

Неонацисти и ултранационалисти обаче участват в новото правителство на Украйна, което нашите западни лидери ентусиазирано подкрепят и тези крайнодесни групи играха ключова роля в свалянето на демократично избраното украинско правителство през февруари, чрез „революция”, приветствана от Запада.

Защо ултранационалистите и крайнодесните групи в Унгария са неприемливи, а в Украйна - много приемливи? Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

Казват ни, че Русия е агресивна, империалистическа сила, а НАТО загрижен да се противопостави на руската „заплаха”. Аз обаче погледнах наскоро световната карта и намерих много страни в близост (дори граничещи) до Русия, които са членки на НАТО - военния съюз на САЩ, бомбардирал и атакувал много страни през последните 15 години. Не успях да открия никакви страни в близост до Америка, които да са част от руски военен съюз. Нито пък има руски военни бази или ракетни установки в страни граничещи или в близост до САЩ. Въпреки това ни казват, че Русия е „агресор”.

Простичък отговор от мен :

Айде да си спретнем държава ...къде ? ....ами баш в задниците на арабите и ще я кръстим Израел .

Хайде сега пък да фраснем Кипър, бе да не е цялата ама и половината е нещо пък гърците да го ....

Е имам някакъв спомен за фолклъндските-малвински острови , май аржентина го отнесе там ....

Имам спомени и за Косово , Афганистан , Ирак ....Сирия .

Мисълта ми е че щом си голям правиш където ,каквото и когато си поискаш. Било то 60-те години или в 2014 всички големи правят каквото им е кеф и лошото е че все ние го отнасяме .

Comment

NATAN написа Виж мнение
        Старо
        Пускам го точно защото е старо,защото някой хора тук още не могат да разберът от къде са се появили гранатометите на гърбовете на 'сепаратистите" , и ги припознават с руски десантчици именно защото имат такива по себе си!

Comment

В Славянск погребват днес загиналите опълченци:
          Трое местных жителей были убиты во время нападения на блокпост. Еще несколько человек получили ранения. Как заявляют силы самообороны Славянска, провокацию устроили боевики «Правого сектора». Деньги на похороны собирали всем городом. Погибших там считают народными героями. Многие жители, которые пришли сегодня на панихиду, знали убитых лично.

Comment

Кало, дръж се възпитано.

2-ро това на снимката е РПГ-26, който е на въоръжение в СССР от средата на 80-те.
            Не, не е. Това на твоята снимка е PПГ-26.

САЩ заплашиха Русия с нови санкции, ако не изпълнява споразумението за Украйна

Правителството на Съединените щати ще вземе решение до дни за допълнителни санкции срещу Русия, ако тя не изпълнява женевското споразумение за намаляване на напрежението в Украйна, предаде "Ройтерс".

Русия публично трябва да поиска от проруските сепаратисти в Източна Украйна да освободят окупираните сгради, да приемат амнистия и да уредят споровете по политически път, заяви говорителката на Държавния департамент Джен Псаки.
            Туск пред Financial Times

Независимо от того, чем закончится противостояние из-за Украины, один урок очевиден: чрезмерная зависимость от российских энергоносителей ослабляет Европу

"Независимо от того, чем закончится противостояние из-за Украины, один урок очевиден: чрезмерная зависимость от российских энергоносителей ослабляет Европу. А Россия не продает свои ресурсы задешево, по крайней мере, не всем", - написал польский премьер.

"Разумеется, это азы экономики. Главный поставщик способен повышать цены и сокращать предложение. Исправить это искажение рыночного равновесия очень просто. Европа должна бросить вызов российской монополии с помощью единой европейской организации для покупки ее газа", - говорится в статье.

"Сделав это, Европа должна приступить к выполнению более трудоемкой задачи по ликвидации российской газовой монополии и возвращению свободной рыночной конкуренции", - полагает политик.

Польский премьер напоминает, что члены ЕС уже совместно закупают уран для АЭС через европейское сообщество по атомной энергии Euratom. "Они должны использовать такой же подход для российского газа", - считает он.

"В этой связи я предлагаю создать энергетический союз", - пишет Туск и описывает шаги, которые необходимо предпринять.

"Во-первых, Европа должна разработать механизм совместного ведения переговоров об энергетических контрактах с Россией. Он будет создан поэтапно", - излагает свой план премьер-министр.

"Во-вторых, механизмы, гарантирующие солидарность среди стран-членов, должны быть усилены на тот случай, если поставки энергоносителей снова будут прерваны, как холодной зимой 2009 года, когда из-за предыдущего спора России с Украиной газ перестал поступать в ряд стран Евросоюза", - подчеркивает он.

"В-третьих, ЕС должен поддержать строительство адекватной энергетической инфраструктуры. На сегодняшний день минимум 10 стран ЕС получают больше половины потребляемого газа от единственного поставщика - "Газпрома", - указывает глава польского правительства.

"В-четвертых, Европа должна использовать все доступные ископаемые, включая уголь и сланцевый газ", - продолжает Туск.

"В-пятых, мы должны установить контакты с нашими партнерами за пределами Европы", - заканчивает он перечисление необходимых действий. По его мнению, "подписание соглашений с начинающими поставщиками может изменить ситуацию на европейском энергетическом рынке": "Один из вариантов - это США, где в последние годы выросла добыча сланцевого газа. Другой вариант - Австралия, восходящая звезда экспорта сжиженного газа".

Пришла пора укрепить европейское сообщество в энергетическом плане. "Теперь, когда технологии это позволяют, а старые проблемы этого требуют, мы не можем себе позволить этого не делать", - заключает Туск.
            С уважение контрол_alt.

Comment

контрол_alt написа Виж мнение
              Независимо от того, чем закончится противостояние из-за Украины, один урок очевиден: чрезмерная зависимость от российских энергоносителей ослабляет Европу
              ... Россия не продает свои ресурсы задешево, по крайней мере, не всем", - написал польский премьер.

"В-четвертых, Европа должна использовать все доступные ископаемые, включая уголь и сланцевый газ", - продолжает Туск.

"В-пятых, мы должны установить контакты с нашими партнерами за пределами Европы", - заканчивает он перечисление необходимых действий. По его мнению, "подписание соглашений с начинающими поставщиками может изменить ситуацию на европейском энергетическом рынке": "Один из вариантов - это США, где в последние годы выросла добыча сланцевого газа. Другой вариант - Австралия, восходящая звезда экспорта сжиженного газа"...
              Совсем недавно Польша собиралась стать "звездой сжиженного газа"

Как интересен капитализм... Германия тоже не продает задешево свои Мерседесы. По крайней мере в Россию они идут дороже, чем в США.
              Возможно Австралия продаст свой газ дешевле, что увеличит конкурентноспособность экономики ЕС.
              http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

„Нека това бъде за урок“ или как руснаците издевателстват над жителите на Крим

Интерсно дали е истина, или пропаганда.
                War, war never changes..

Comment

StrEagle написа Виж мнение

Истина.
                  Обычно такое пишет "дочка офицера", она врать не станет.
                  Лично я никогда в жизне не вступал в конфликт с БТРом, а вот свободолюбивые "жители Крыма" - смело вступают в конфликт. И после этого получают издевательства от руснацитов.
                  Хм... что можно сказать... Это вам не Украина, где можно кидать в "Беркут" коктели молотова.
                  Прийдется "жителям Крыма" привыкать к другому порядку.

П.С.

Особенно "дочка офицера" понравилась в этом моменте -

...А татарското семейство - след референдума остана без дом. Банката, която им беше отпуснала кредит за автомобила, си поиска срочно всички пари и понеже те ги нямаха, им взеха апартамента, който бяха заложили срещу кредита...

Как? Есть случаи в России, чтобы банк забрал квартиру? Я не слышал.
                  И как может Украинский банк забрать квартиру на Российской территории?

Ещ¸ в Крыму ходят медведи с "калашникоф" и "балалайка", хватают всех, кто говорит "шо" и вместо "Г" - "х".

П.С.
                  Между тем, в Крым пришел паром из Турции.
                  Last edited by Eguo; 22-04-2014, 16:08.

Comment

A Putin affiliate evokes Hitler. The West should be worried.

The head of a think tank associated with Vladimir Putin wrote the following in response to critics who liken the Russian president to Adolf Hitler and what he did so long ago: “One must distinguish between Hitler before 1939 and Hitler after 1939. The thing is that Hitler collected [German] lands. If he had become famous only for uniting without a drop of blood Germany with Austria, Sudetenland and Memel, in fact completing what Bismarck failed to do, and if he had stopped there, then he would have remained a politician of the highest class.”
                    Покупательскую панику подогревает и неуверенность из-за ситуации на Украине. Финансовая война вызвала в России покупательскую панику

Россияне штурмуют прилавки магазинов, в то время как Запад рассматривает все новые возможности введения санкций против России, пишут Эдуард Штайнер и Хольгер Цшепиц, корреспонденты Die Welt. Люди уже начинают чувствовать на себе последствия предстоящих санкций, а именно то, как теряют в цене их сбережения. Покупательскую панику подогревает и неуверенность из-за ситуации на Украине.

В частности, в марте россияне стали тратить средств на 4% больше, в феврале рост частного потребления составил 3,9%. И это при том, отмечают журналисты, что доходы россиян уменьшились. Таким образом, увеличился разрыв между доходами и расходами. В марте, например, реальные доходы россиян сократились на 6,8%. Минфин РФ в понедельник заявил, что более не исключает технической рецессии в этом году.
                    Как интересен капитализм... Германия тоже не продает задешево свои Мерседесы. По крайней мере в Россию они идут дороже, чем в США.
                    Сравняването на газ и Мерцедес или банан и спътник е ... грешно. Ако искаш сравни руски Мерцедес и германски Мерцедес. Това е правилно.
                    С уважение контрол_alt.

Comment

http://offnews.bg/news/%D0%9D%D0%BE%...BC_325277.html

На това сериозно ли някой ще му повярва? Само където не описваха как руснаците закусвали с бебета... Сигурен съм че някоя изцепка тук и там е имало. Но в съвременното мултинационално интернет общество е невъзможно масови репресии да минат незабелязани. Че дори и в този форум има хора, които имат лични контакти с жители на Крим. От собствения ни опит от прехода много добре знаем, че политическите репресии са по-меки и трудно различими. За тяхното задействане е нужно значително време, не стават нещата за дни и седмици. Със сигурност ги има, при нас гражданска война не е имало и пак имаше политически репресии след една-две по-сериозни кризи. Та сигурен съм че и в Крим го има. Но ще са тихи и отложени във времето, за да може само засегнатия да разбере, какво точно е станало и да не може да го докаже.

Comment

Виж кой сайт го публикува и сам си отговори на въпроса.
                        От този сайт е и тази емблематична "новина" станала сиимвол на "информационната война" :

"Донецката република просъществува само ден"

Та прецени сам дали да вярваш на 'информацията" идваща от там.

Comment

Имам приятелка в Севастопол, така че, черпя инфо от първа ръка. Тя е рускиня (родителите и са руснаци, баща и е служил във флота, чин капитан I ранг), омъжена е за украинец. В началото на кампанията, беше много разстроена, даже възмутена от действията на Русия. Мъжът и закри кантората си, адвокат е и замина за Киев. Родителите и се радват, че Русия анексира Крим. Тя в момента е на кантар- от една страна, заплатите растат, от друга, голяма част от администрацията която се назначава, са руснаци отвън. Банката в която преди работеше е закрита, по точно клонът и. Работещите там са останали без работа и са "приватизирали" имуществото, за да си докарат невзетите заплати. Онази вечер ми писа, че на детската площадка под прозорците на кооперацията, дошли от "самообороната" и изгонили някакви хулиганчета които нарушавали обществения ред. Само дето, тези дето въдворявали ред били пияни също... каза, че вечер едва ли ще излиза вече.

От друга страна, лично тя някаква репресия не е преживяла, мъжът и онзи ден се прибра от Киев за да празнуват рождения и ден. Посрещнала го е, изпратила го е- никой не им е правил проблеми. Тя се притеснява, че документите в банката за собствеността на апартамента и кантората може да са изчезнали, след като бившите и колеги са опоскали всичко... нормално ежедневие в ненормална обстановка. Така като я чета (пишем си предимно във фейсбук) нещата се нормализират, до колкото са били извън контрол. Със сигурност не е по драматично от онова което се случи на Майдана.

Апропо, животът наистина си тече- онзи ден участваше с овчарското си куче в киноложка изложба или както му се вика- кученцето е взело медал и грамота. Народът участваш в това мероприятие не изглежда кахърен, унил или угрижен... и те така.
                          Трол по списък.

Comment

контрол_alt написа Виж мнение
                            [B]Сравняването на газ и Мерцедес или банан и спътник е ... грешно. Ако искаш сравни руски Мерцедес и германски Мерцедес. Това е правилно.
                            тогда сравнивай Польский газа с Русским газом.

И вообще тебе можно смеятся, если был бы Болгарский например мерседес.
                            А хвалится титками Памелы Андерсон - это не серьезно.

Господа, прекращайте говорить о России основываясь на какой-то ерунде.
                            Какие штурмы прилавков?
                            Какой товар из ЕС или США лежит на прилавках Российских магазинов?
                            В каком то вертуальном мире живете.

Нет никакого "штурма прилавков", есть деньги, которые люди тратят.

Comment

тогда сравнивай Польский газа с Русским газом.
                              Да, така може.

Российское вторжение давно началось
                              Юлия Смирнова | Die Welt

Провинциальный Славянск уже более недели находится в руках пророссийских сил. Вооруженные люди, ведущие себя как профессионалы, прибыли сюда и взяли под контроль отделение милиции, городскую администрацию и здание СБУ. Славянск - особый случай на всем Востоке Украины, пишет обозреватель Die Welt Юлия Смирнова: если в других городах, где также происходили захваты административных зданий, власти держат ситуацию под контролем и продолжают свою работу, то в Славянске власть полностью находится в руках народного ополчения. С военной точки зрения, отмечает журналистка, город расположен неподалеку от трассы Е-40 и прекрасно связан с главными городами Восточной Украины, поэтому "в случае дальнейшего обострения ситуации в регионе он может быть использован в качестве плацдарма" и многое свидетельствует именно о таких планах.

Так, в Славянске уже отключили украинские телеканалы - вещают только российские. Независимых журналистов запугивают, местные газеты больше не выходят. В воскресенье в городе ввели комендантский час по ночам. Украинское МВД признает, что более не контролирует Славянск и называет его "самым опасным городом во всей Украине". Вот уже несколько дней в городе царит страх, пишет Смирнова.

Программист и уроженец Славянска Артем Дейнега, например, выложил в интернет снятое им самим видео, на котором вооруженные люди штурмуют здание СБУ. Молодой человек хотел, чтобы в мире знали, что происходит в его родном городе. Однако в прошлое воскресенье семеро вооруженных человек пришли за Дейнегой в его квартиру, и вот уже восемь дней его мать Ирина ничего не знает о его судьбе. Ирина, пришедшая к зданию СБУ (женщина считает, что ее сына держат именно там) с пакетом с чистой одеждой, надеется, что передачу возьмут и это станет лучшим подтверждением того, что ее сын жив. Дейнегу обвиняют в том, что он "передавал информацию "Правому сектору". Как заявил один из командиров народного ополчения, в "принадлежащем молодому человеку компьютере были найдены сообщения от националистической организации". Молодой человек "все признал", сказал командир, "тем не менее, он многое знает и пока что его нельзя отпустить". Ирина надеется, что ее сын жив, однако, по слухам, "недавно неподалеку от города в реке обнаружили трупы со следами пыток".
                              Виж кой сайт го публикува и сам си отговори на въпроса.
                              След Дневник и Икономедия, още един неправилен сайт.
                              Last edited by контрол_alt; 22-04-2014, 16:57.
                              С уважение контрол_alt.

Comment

Тези намерени трупове със следи от мъчения са на проруски активисти.

В Славянске возле блокпоста на въезде в город найдены тела двоих мужчин, местных активистов. На них следы пыток, вспороты животы. Об этом сообщил "народный мэр" Славянска и лидер "Народного ополчения Донбасса" Вячеслав Пономарев.

- Я выезжал в морг на опознание двух трупов, которых сотрудники милиции обнаружили в реке Северский Донец. Мы признали в них своих ополченцев, - сказал Вячеслав Пономарев в воскресенье на пресс-конференции.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                                X