Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Турската пролет?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

She has become a symbol of the violent protests in Turkey. Across social media, she’s known as “The Woman in Red.”
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Гардиън пуснаха най-накрая блог на живо за събитията. Между другото - Ердоган си е казал, че паркът няма да го бъде, протестите явно не са го трогнали ама хич. Между другото Даниц ако е наоколо да каже как е, той май е също близо до събитията?
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Ердоган: Протестите се организират от терористи

Comment

Да го видим какво ще каже като се върне, но аз виждам 2 пътя пред Ердоган или да стяга куфарите или да одави протестите в кръв и да се ходи към истинска гражданска война. Заслужава да му се признае едно - успя да настрои всеки мислещ човек в Турция, че и извън нея срещу себе си.
          Много готино парче - http://www.youtube.com/watch?v=o-kbuS-anD4 просто го сцепиха от кво ли не, как живеят такива хора със себи не знам. "Тенджере-тава", дет по бъгарски ще рече тенджери и тигани за онези, които са пропуснали е масова забава, която се състои в блъскането на тенджери, тенекии и други шумопроизвеждащи устройства в израз на подкрепата за протестиращите. Не е кой знай кво, но някак сигурно е кеф да чуеш, че махалата е на терасата и блъска по нещо докато си на барикадата
          На мен ми се ще да клекне и да подаде оставка и да се свикат нови избори. Той вероятно пак ще спечели, но може би не с такъв процент и затова може и да се запъне. Борсата върви надолу след всяка негова изява по телевията, ебаси идиота

Comment

за онези, които са пропуснали е масова забава, която се състои в блъскането на тенджери, тенекии и други шумопроизвеждащи устройства в израз на подкрепата за протестиращите.
            Само да спомена - това е доста стара форма на протест, аз за пръв път съм я срещал в Чили около историята със свалянето на Алиенде и идването на власт на Пиночет (по подобен начин протестират срещу правителството на Алиенде в някои от големите градове), но най-вероятно е по-стара.

Comment

Ердоган ги настрои против себе си и против исляма, от тука нататък Турция няма да има проблем да върви към покварена Европа, няма да има и проблем с ислямистите.
              Добър ход на ........ да не казвам кого.
              Гражданска война не чакайте, още малко ескалация и до тука.

Comment

Mishok написа
                Турция няма да има проблем да върви към покварена Европа, няма да има и проблем с ислямистите.
                Това какво трябва да значи?

Mishok написа
                Добър ход на ........ да не казвам кого.
                Ами кажи, за нас, недосетливите.

А по самата пролет - все повече се отива към нея, всяко действие на Ердоган е все по-антагонизиращо. Като че ли иска да изпробва докъде може да стигне и колко може да издържи обществото и институциите му, или - по вероятно - смята, че козовете са изцяло у него и може да си продължава все така.
                Вчера по телевизията показваха как в един по малките градове (уви, не запомних името) полицията е застанала между протестиращите и мустаците (последните били с традиционното тяхно средство за разправа с политически противници - бухалки и метални лостове).
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Няколко неща си мисля днес:
                  1) Опозицията никаква я няма. Добре, бива да има медийно затъмнение, ама пък чак толкова... Изглежда ми, че ги е страх под предтекст, че се представят за национално отговорни - инак могат да доведат до по-сериозно разцепление. Това води до усещането за протестиращите, че нямат никаква подкрепа и са оставени сами на себе си.
                  2) Медиите са силно ограничени - това е ясно. В това число обаче е и филтрирания интернет. В една от страниците на протестиращите във ФБ видях номера и пароли за достъп до свободен нет от Швеция и Германия. Мисля си, че интернет ще бъде още орязан и какво става в Турция съвсем ще се потули.
                  3) Не разбрах за някаква позиция на армията. Верно, тя е под контрола на Ердоган, но и демонстрира лоялност. Струва ми се, че е свързано с липсата на политическа алтернатива.

Тия неща ме карат да мисля, че протестиращите са обречени да бъдат задушени (а май и буквално) тихомълком. Просто няма друг тип подкрепа. И в същото време това ще доведе до победа на ислямистите, чрез която ще се легализира ретрограден произвол.

Comment

Покрай приказките за "пролет" се замислих над друго (Албирео вече го спомена на друго място): реалната "пролет" беше преди - когато Едроган дойде на власт. Впоследствие "пролетта" се "за-зими" сериозно (нещо, което в Египет стана доста по-бързо, но пък това едва ли е за учудване), та това е опит за ново "запролетяване", който, донякъде естествено, взима символи от времето преди първото "запролетяване". Съвсем нормален исторически "танц", но интересен сам по себе си.
                    Това малко като отклонение, иначе изглежда, че Ердоган ще си кара по силовите методи.

Comment

Аз вярвам, че всички, които си мислят, че хората ще повикат, повикат пък ще си идат много са се объркали (Ердоган включително). Отпуши се дълго стаявана енергия, която просто няма да стихне от самосебе си. Вчера например имаше многохилядно шествие по Истиклял на университетски преподаватели и студенти, а в Турция и двете групи са много мотивирани и политически активни. В голяма степен същото се отнася и до всички, които могат да бъдат вкарани в клишето интелектуалци. На практика те са движещата сила на протестите до сега. Вече няколко синдиката заявиха също, че застават срещу политиката на правителството и освен предупредителни стачки щом се мине към реални действия и гражданско неподчинение ще стане доста трудно за Ердоган да управлява ситуацията. А по всичко личи, че се върви точно в тази посока. Опозицията действително изглежда беззъба, можеха да го разкрачат досега, но има и този момент, че вероятно точно както беше в България, това че хората протестират срещу дадена политика съвсем не означава, че се чувстват представлявани от традиционните партии, тъкмо напротив разочарованието от политическата конюнктура докара Ердогановите хора на власт на първо място. От тогава традиционните партии не се занимават с нищо друго освен с борба за място в парламента и да са по-близо до кокала. Та не е ясно (поне за мен) дали пасивността им е от мерак да се изкарат национално отговорни (дет вика SRH) или просто не съумяват да яхнат протеста, много от протестиращите се разграничиха още щом партиите се включиха. Тази ситуация устройва перфектно Ердоган и затова си позволява да прави изцепки от типа на тази, че протестиращите са маргинали и мародери, което на свой ред оприщва нови поебавки с него.
                      Моето мнение е, че Ердоган е бита карта и е вече пътник. Щетите, които нанася на имиджа на Турция и съответно на икономиката със стоенето си във власта (по този начин) вече очевидно са по-големи от ползите. Рано или късно (ако вече не) различните лобита ще го натиснат и ще трябва да подаде оставка, за да върви на нови избори, които може би така или иначе пак ще спечели. Чудя се дали цирковете, които разиграва (като хиляди ентусиазирани посрещачи на летището в 2 ч. снощи - според телевизиите 100 хил., което ми се видя бая изхвърляне, но със сигурност няколко десетки хиляди поне имаше) не са за мотивиране и сплотяване на неговия електорат. Ако е така, въпросът е колко хитро може да го изиграе, хем да нагнетява атмосферата с цел от една страна мобилизация на колебаещите се сред потенциалните му гласоподаватели (хора гласували за него, но които сега казват - еее, тоя път прекали Ердоган, каквито познават лично) и от друга с надеждата протестиращите да извършат нещо брутално вандалско, хем пък да не изпусне работата и размяната на бухалки и метални прътове между негови опоненти и подръжници из Анадола да не се превърне в общонароден спорт. Границата хич не е дебела и с оглед на вече насложеното напрежение може да бъде премината дори заради най-дребен на вид инцидент.

Иначе, ако човек гледа от веселата страна на нещата, Резистанбулии просто творят чудеса и с много чувство за хумор го правят за 2 стотинки. Ама той така или иначе трудно би го разбрал. Скорошна шегичка е предложението на харвардския професор Джемал Кафадар, вместо да се спори толкова, да се преправи плана и репликата от казармите на Селим, която ще се строи (Ердоган много се пъне за тях) да се сложат отгоре върху мола и така ще се запази парка и даже би могъл да се разшири

БиБиСи хубава снимка - Таксим сега http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22795193
                      Last edited by KIZIL DELI; 07-06-2013, 17:03.

Comment

Един приятел пусна хубав лаф за ситуацията в Турция, та да го скрадна Ставащото на Таксим в момента било материализиране на най-лошия кошмар на Ердоган - мъже и жени по къси панталони и потници, заедно с гейове и лезбийки седят сред нощ един до друг необезпокоявани в сърцето на Истанбул, цъкат бирички, сиреч пият алкохол, кефят се и отправяйки благопожения за неговото здраве хич не им пука, че той се тресе от яд.

Comment

Гледам турската борса и сърцето ми се свива:

BIST endeks verilerini canlı olarak endeksler sayfamızdan takip edebileceğiniz gibi endekslerin detaylı verilerine de ulaşabilirsiniz.

Милиарди са се изпарили само за седмица.
                          Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Една гледна точка!

Comment

Ердоган размахва пръст на ЕС, не иска да му се обяснява, че е кофти да си бие населението.
                              „Аз, Драгомир, писах.
                              Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Коментарите под статията са трагични.
                                albireo написа
                                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
                                X