Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Турската пролет?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Турската пролет?

    Дали пък не й дойде времето? Случващото се в Турция от вчера сутринта насам много напомня началото на събитията в арабския свят. Ердоган се изпусна много лошо с диспропорционалната демонстрация на сила, хората са бесни и са на улицата цяла нощ (вече не само в Истанбул). Съответно пълно медийно затъмнение, информация идва от социалните мрежи само, което е лош знак. А идва уикенд, още 2 такива дни и революцията е готова. Предлагам да събираме какво има по темата тук и дано нещата действително не са така зле както ми изглеждат.
    Last edited by KIZIL DELI; 01-06-2013, 09:51.

    #2
    Може ли малко повече информация за протеста? Доколкото знам е срещу застрояване на някакъв парк. Едва ли има потенциал да се превърне в Турска пролет.

    Comment


      #3
      Ми на пръв поглед е така, на втори леко по-сложно. Ердоган, като нашия доскорошен хайванин базира голяма част от политическата си пропаганда на строежи, та в тая връзка тече много нещо проект из Турция, а и най-вече в Истанбул. Градинката, за която става дума има своето символично значение, тя е последната жертва на проект префасониращ Таксим (място заредено в много политическа енергия). Та дотук нещо ново, някакви хора слагат палатков лагер и пречат на реализацията на проекта. В ранните часове на сутринта тежко въоръжена полиция блокира района така, че да не могат да се измъкнат и подува главите на хората от бой, газове, спрейове, водни оръдия, как си трябва. Е, изгонва ги, но реакцията на обществеността е незабавна, хиляден протест на същото място и сблъсъци с полицията, които ескалират в течение на деня. Храна дава най-вече полицейската бруталност, много случайни хора са обгазени, разни туристи напръскани със спрейове, газови бомби падат всред задръстването и хората се давят по колите с децата си, въобще с две думи опит да се счупи протеста с демонстрация на сила, ама нъц има обратен ефект. След работа на Истиклял са вече десетки хиляди и какво точно става през ноща не е ясно, освен че никой в района не е спал. Серии от сблъсъци по малките улички в района, барикади ала-бала, то там си е ежедневие. Мен лично ме тревожи факта, че турските медии мълчат като бити гъзове и се правят на луди цял ден и цяла нощ. Колко са ранените един бог знае, говори се за убити, потвърждения няма. Аз лично видях клип как един пич го удариха с водно оръдие в лицето от 2-3 метра и го преметнаха през глава, остана да лежи най-малкото в безсъзнание. Бе ще видим, кютеците по улиците на Истанбул не са нещо необичайно, но този път ми се струва, че се задава нещо голямо, капката, която преля чашата, а може и така да ми се струва просто, даже дано да се бъркам.

      Comment


        #4

        Мостът на Босфора, тази сутрин.

        Comment


          #5
          KIZIL DELI написа Виж мнение

          Мостът на Босфора, тази сутрин.
          Защо много хора? Не е автомобили на моста ... Това е демонстрация?
          http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

          Comment


            #6
            Мостът е забранен за пешеходци, трафикът в Истанбул е блокиран, това са хора, които се пренасят от азиатската част на града към Таксим в подкрепа на протестиращите, част от които са изкарали ноща под блокада. Полицията придвижва части от провинцията към града. За капак, някъв простак депутат от Ак парти се изцепил в Туитър, че май е дошло времето за газа.

            П.П. По информация от мрежите, на Таксим започнал пожар. Работници от мините в Зонгулдаг се насочват към Истанбул с тежка техника. В Анкара също има движение, студенти от Middle East Technical University (левичарско място) обсадили парламента. Дано мустаците проявят малко разум и отстъпят, хич не звучи добре ставащото. Поне телевизиите започнали да предават чат-пат.

            Comment


              #7
              Хъм, изглежда и звучи доста сериозно, но все пак - дали има потенциала за "пролет"? Турция е различна държава, т.е. има алтернативи и напускането на властта не е толкова фатално. По-вероятно е да постигнат нещо такова, отколкото приближаване към гражданска война. Другите "пролетизирани" държави си бяха диктатури в някаква степен (повече или по-малко).

              Comment


                #8
                Анкара, 4 часа сутринта, студентите при парламента




                Босфорският мост тази сутрин

                Comment


                  #9
                  Потокът на информация е разностранен и естествено с големи амплитуди в достоверността й. При абдикацията на стандартните медии обаче и това е нещо.


                  [I] Fifteen police commissioners and over a thousand policemen rumoured to have resigned over their colleagues' brutality in protests in Istanbul.
                  [II] Police Department of Edirne has sounded retreat against the local uprising in support of the national protests.
                  [III] Protestors on Bosphorus Bridge are being threatened to be pushed over with pressurised water by the riot police.
                  [IV] Sabah, the daily newspaper who pushed the news of the protest below the fold, has claimed the Opposition had complicity in the controversial shopping mall project plan. The daily newspaper's resident comic artist Salih Memecan, who has been lambasted by peers and public alike due to his heavily pro-government bias and consistently poor humour suggested in his daily strip that the civil disobedience was obstructive to the course of justice.
                  [V] Public disowns political parties and organisations trying sidle up to the uprising, blaming them with opportunism and stating that the movement was partially instigated by the complacency of political structures.
                  [VI] Avaaz petition for the cessation of the police intervention of the protests is closing into 2,500 mark.

                  Comment


                    #10
                    Таксим снощи (31 май 2013)



                    Убият ли някого, а кат гледам това много лесно може да се случи, няма да има спирачки

                    Comment


                      #11
                      Protests Show Turks Can't Tolerate Erdogan Anymore

                      Много сериозен противогаз самоделка

                      Comment


                        #12
                        Дели, като най-запознат с турските неща, били обобщил какви са аджеба протестиращите. Че поводът е въпросният парк, това е ясно, но че той не е причината за това ескалиране. Какво представлявате недоволните от Ердоган - хомогенна полиническа/социална група ли са. Има ли икономически причини за недоволството или само политически. Как се вписват в картината кюрдите и алевитите. Въобще хвърли малко светлина в този огромен тюрлю гювеч наречен турско общество.

                        Живея в квартал, пълен с турски студени (от Турция), вчера ми се сториха малко превъзбудени - викове, ау, и т.н. Първоначално си мислих че има някакъв мач, ама май причината са събитията в Турция.

                        Comment


                          #13
                          Това е по-скоро за майтапи, но все пак


                          Comment


                            #14
                            Stan написа Виж мнение
                            Дели, като най-запознат с турските неща, били обобщил какви са аджеба протестиращите. Че поводът е въпросният парк, това е ясно, но че той не е причината за това ескалиране. Какво представлявате недоволните от Ердоган - хомогенна полиническа/социална група ли са. Има ли икономически причини за недоволството или само политически. Как се вписват в картината кюрдите и алевитите. Въобще хвърли малко светлина в този огромен тюрлю гювеч наречен турско общество.
                            Ти искаш анализ на турската политика от последните 10 г., какъвто не съм компетентен да предложа. Моето усещане е, че в момента на улицата са представени всички, които не са гласували за него. От ленинсти до крайно дясно, които са ударните бригади на протеста с богат боен опит, а масата са нормални хора, на които им е дошло до керемидите от тези идиоти.

                            Comment


                              #15
                              Турците не се шегуват.

                              Comment

                              Working...
                              X