Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Турската пролет?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Интересен коментар от Дойче Веле - http://www.dw.de/%D0%B3%D0%BD%D0%B5%...%B5/a-16853082.
    Въпросът ми е, до колко това отговаря на истината:

Турската армия подкрепя демонстрантите. Една военна болница в Истанбул оказва медицинска помощ на пострадалите от сълзотворния газ, използван от полицията. Войници раздават респираторни маски на хората по улиците.
    Защото ако е вярно, фигурите се подреждат в много страшна комбинация...
    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Аз съм горе-долу с gollum като обща визия. Струва ми се, че почва и една игра на Ердоган - кофти пича и президента Гюл - добрият. Реториката на RTE (Реджеп Тайп Ердоган) е точно насочена към мобилизация на неговите хора, защото действително, ако половината от населението не ще да го види (и някой са докарали до фазата да са излезнали на улиците) други са относително много предани подръжници или дори директни бенефициенти от режима. Освен това при "мустаците" (ако така условно наричаме релиогиозната част подкрепяща Ак парти и лично Ердоган) кланово-племенните отношения също играят не малка роля, демек кат имаш (поради облаги или други) 5 вожда на своя страна това ти дава примерно 10 хилядна подкрепа, разхвърляна из Турция и тук няма лабаво, свобода на мисълта, демокрация и т.н., ако не искаш 8-мия по ранг чичо да се обади на баща ти и то собственоръчно да ти набие кофата (добрата версия )

Comment

Интересно, каква е позицията на кюрдите, доколкото може въобще да се слагат в един кюп. Имам чувството, че протестите не се разпростират в кюрдските райони и по-точно Диарбекир. Дали отстъпките, който Ердоган направи пред тях, както и лансирането на "османската" идентичност срещу светска Турция (в империята, за разлика от републиката, никой не им се е бъркал на кюрдите) е води до една поне привидна и за момента лоялност?

Comment

Кизил, а каква е позицията и/или играта на Гюл? Че следя коментари от прескоференциите днес сутринта и Гюл доста сериозно се е изказал срещу Ердоган явно, макар и непряко - че демокрацията означава не само избори (явно визирайки хвалбите на Ердоган за сандъците), а и да се слуша мнението на хората и тн
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Големият въпрос е: колко милиона са против и колко милиона са за Ердоган в момента

Comment

Големият въпрос е: колко милиона са против и колко милиона са за Ердоган в момента
              Това е важен въпрос, но едва ли чак толкова "голям" - поне според мен. Дори и когато опре до избори, съществено е колко точно ще се мобилизират и ще гласуват реално, отколкото колко изказват подкрепа "по принцип". А при, ъъъ, подобен род дела съществено е колко могат да се мобилизират реално и да излязат на улицата, колко "видими" ще са и прочее. Така или иначе, нещата няма да се решат от масовост, измерваща се с милиони, а от тези, които са готови продължително време да протестират (независимо на чия страна). Това са по-скоро десетки или стотици хиляди, отколкото милиони (дори и при държава с размерите на Турция).

Comment

gollum написа Виж мнение
                Това е важен въпрос, но едва ли чак толкова "голям" - поне според мен. Дори и когато опре до избори, съществено е колко точно ще се мобилизират и ще гласуват реално, отколкото колко изказват подкрепа "по принцип". А при, ъъъ, подобен род дела съществено е колко могат да се мобилизират реално и да излязат на улицата, колко "видими" ще са и прочее. Така или иначе, нещата няма да се решат от масовост, измерваща се с милиони, а от тези, които са готови продължително време да протестират (независимо на чия страна). Това са по-скоро десетки или стотици хиляди, отколкото милиони (дори и при държава с размерите на Турция).
                По принцип да, но в Турция гласуването е задължително по закон (поне не знам да са го отменяли) и изборната активност е много висока. В интерес на истината не съм чул и за някой глобен за това, че не е гласувал, но като цяло повечето гласоподаватели ходят. Каква е играта на Гюл? Идея си нямам и аз точно това се чудя. Гюл е политическа креатура на Ердоган и движеше нещата докато на Ердоган му изтече присъдата за неучастие в политиката. После като дойде нашият човек на бял кон, Гюл отстъпи и стана външен министър. Президент стана зорлен, щото когато Ердоган издигна кандидатурата си за президент шефа на генщаба свика пресконференция на другата сутрин в 4 ч. сутринта, на която заяви, че турската армия този човек за главнокомандващ просто няма да приеме и точка. Та тогава се наложи да направят едни кълбета и Ердоган си изтегли кандидатурата и на негово място избраха Гюл (за тези, които се чудят защо изборът на човек от Ак парти е бил ясен - защото в Турция президент се избира не на преки избори, а от парламента). Чак толкова да се е еманципирал от тогава не вярвам, защото партията им е по-скоро тип мутренска организация. Аз си мисля, че ни пробутват игра на доброто и лошото ченге и ни успиват в момента.

Хубав линк към отявлени полицейски простотии
                Follow @delilimvar and get more of the good stuff by joining Tumblr today. Dive in!

и готини снимки
                Discover the magic of the internet at Imgur, a community powered entertainment destination. Lift your spirits with funny jokes, trending memes, entertaining gifs, inspiring stories, viral videos, and so much more from users.

П.П. Кат гледам репортажите от Измир как групички от 200-300 човека, привърженици на Ак парти вървят със сопи и метални пръти зад полицията, Стан може и да излезе прав, че ще пуснат на улицата мустаците с тоягите и после всички ще плачат за полицията и газта.
                Last edited by KIZIL DELI; 03-06-2013, 17:18.

Comment

Позицията на Германия:

Меркел настоя Турция да започне диалог с протестиращите
                  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_...chne_dialog_s/
                  Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение

П.П. Кат гледам репортажите от Измир как групички от 200-300 човека, привърженици на Ак парти вървят със сопи и метални пръти зад полицията, Стан може и да излезе прав, че ще пуснат на улицата мустаците с тоягите и после всички ще плачат за полицията и газта.

Мда, и башибозуците пуснаха. Това пълен абсурд - заедно с полицията да вървят и цивилни с винкели и сопи и да ходят да пребиват хора, които несимпатизират на режима. Ако Ердоган искаше да запази поне малко псевдодемократичен облик, това въобще нетрябваше да се допуска. Да си ги пусне башибозуците да се бият, ама отделно без присъствието на полицията - това го разбирам, ама да ги пусне заедно с полицията - това върхът на идиотията.

ПП. Черпя с по една виртуална бира всички турци, които искат свободно да си пият бирата и отстояват това свое изконно право.

Comment

Всъщност не е нещо непознато в историята - от Близкия Изток до Югославия, и в Италия и Британия мисля там също исторически имаше някакво заиграване на политически сили с футболните хулигани.
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Не лоша статия на Дрор, въвеждаща в обстановката и причините за конфликта.
                        Op-ed: Calm may be restored in Istanbul, but blow suffered by Erdogan marks end of his honeymoon with voters

Две камери, предаващи в реално време от Таксим, може съвсем скоро да станат актуални:

Comment

Dinain написа Виж мнение
                          Всъщност не е нещо непознато в историята - от Близкия Изток до Югославия, и в Италия и Британия мисля там също исторически имаше някакво заиграване на политически сили с футболните хулигани.
                          А какво собствено имат футболните хулигани в турския случай? В Турция футболът е религия и феновете на различните отбори са много надъхани един срещу друг, но за тези протести мрежите са пълни със снимки на поддържници на различни отбори, прегърнати и рамо до рамо. Какво искаш да кажеш?

Comment

Кви ли не чудатости има..По една наша телевизия разправяха, че бунтовете били отмъщение на Катар и Саудитска Арабия срещу Ердоган, понеже не влязъл с войски в Сирия.

Comment

Турският премиер: Протестите не са Турска пролет
                              У нас няма турска пролет, каза турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, предаде Би Би Си.

По време на пресконференция в Мароко ръководитилят на правителството в Анкара заяви, че демонстрантите, които протестират от няколко дни в Турция, са организирани от екстремисти. Премиерът обвини също така опозицията, че провокира „неговите граждани”.
                              „Тези, които участват в демонстрациите, са организирани от екстремисти. Въпросът вече не се отнася до парк „Гези”. Това са демонстрации, организирани както в Турция, така и извън нея. Основната опозиционна партия провокира моите невинни граждани. Тези, които влизат в новините, и наричат това „турска пролет”, не познават Турция”, заяви Ердоган по време на изявление в рамките на обиколката си в Северна Африка.
                              Демонстрациите, които започнаха като протест срещу строителни планове в истанбулски парк, прераснаха в общонационално антиправителствено движение. Демонстрантите упрекват управляващите, че са станали твърде авторитарни. Въпреки относителното спокойствие днес отново имаше сблъсъци между полицията и демонстрантите.

Днес Европейският съюз и САЩ призоваваха Анкара да спре насилието. По последни данни силите на реда са задържали 1500 души в цялата страна.
                              Ето трябва да оправим заглавието вече
                              Иначе те са си негови невинни граждани.

Comment

Синдикатите обявиха национална стачка за утре, Ердоган няма да се измъкне по терлици.

Comment

Working...
                                X