Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Турската пролет?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Да, това е много сериозен коментар.

    Освен медийната драма, ще помоля за осмисляне на тази тема. Срещу какво протестират тези хора?
    Някакъв строеж? Полицейската бруталност? Това не е причина за преврат, макар че може да доведе до сваляне на правителството, но по каква причина темата е озаглавена "турска пролет"?
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    Comment


      #17
      Dinain написа Виж мнение
      но по каква причина темата е озаглавена "турска пролет"?
      Предполагам защото действието се развива в Турция, а сезонът все още е пролет.

      Comment


        #18
        А аз предполагам, че е по подобие на Арабската пролет, но това наименование няма много общо със годишните сезони, а е метафора за "пробуждане", "размразяване", "възкръсване" и т.н.
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

        (Richard III - William Shakespeare)

        Comment


          #19
          Dinain написа Виж мнение
          А аз предполагам, че е по подобие на Арабската пролет, но това наименование няма много общо със годишните сезони, а е метафора за "пробуждане", "размразяване", "възкръсване" и т.н.
          Ясно е че е метафора и няма нищо общо със сезоните. Ясно е също че е използвано по аналог с Пражката пролет, Арабската пролет и т.н. Ще почакаме и ще видим как ще се развие - дали ще затихне или ще доведе до съществени сътресения.

          Comment


            #20
            Лошото ще стане ако по улиците излязат и "мустаците"...
            Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

            Comment


              #21
              Сътресението в Турция беше и е Ердоган, затова не виждам нищо изненадващо в протестите. Завалиите, явно и те са търпелив народ.
              Liberte, egalite, fraternite
              Viva la revolution
              Zalmoxis написа
              Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
              http://hristoen4ev.blogspot.com/
              dibo написа
              Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
              - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

              Comment


                #22
                На мен повече ми прилича на тукашните събития отпреди няколко месеца. "Пролетта" предполага най-малкото идея за промяна на "парадигмата", така че може и да се спомене, но е по-метафорично, отколкото в другите случаи.

                Comment


                  #23
                  Ердоган има доста самочувствие за да прави такива изказвания...

                  Въпреки протестите Ердоган няма да спре преустройствот на истанбулския площад "Таксим"
                  От Дневник
                  Последна промяна в 14:29 на 01 юни 2013

                  Въпреки мащабните протести турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, 1 юни, че ще продължи напред с плановете за преустройство на централния истанбулски площад "Таксим" и призова протестиращите да се оттеглят, предаде "Ройтерс".

                  Новите планове за въпросния площад станаха повод за протест, прераснал след това в най-ожесточените и мащабни сблъсъци от години насам между силите за борба с безредиците и демонстранти, протестиращи срещу правителството на Ердоган.

                  Според турския премиер плановете за преустройство се използват като извинение за подклаждане на напрежение.

                  "На всеки четири години провеждаме избори и тази нация прави своя избор", казва Ердоган в своя реч, излъчвана по телевизията.

                  "Онези, които имат проблем с политиката на правителството, могат да изразят своето мнение в рамките на закона и демокрацията... Призовавам протестиращите веднага да прекратят своите действия", казва още той.

                  Полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращите, скандиращи "обединени срещу фашизма" и "оставка на правителството" при опита им да стигнат до площад "Таксим", след като когато стотици бяха ранени при сблъсъци в петък, 31 май.

                  Турският премиер заяви, че полицията ще остане на площад "Таксим", за да се грижи за спазването на реда, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.
                  http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/06/...shte_produlji/
                  Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

                  Comment


                    #24
                    Защо "пролет"? Според мен по същата причина, по която една серия от революции се наричаха "оранжеви". Защото е в мюсюлманския свят, ако и да е най-светската от тези държави. И макар да е светска и да е демокрация (макар и със специфики), "пролет" по примера на ставащото из мюсюлманския арабски свят все пак е възможна, ако се стигне до безизходица между групата, която е на власт и групите, които протестират. С негативни последици за целия регион. Ако гледаме от историческа гледна точка: нестабилността на едно място има тенденцията да се разпростира навсякъде, където има някаква почва за това.
                    Като гледам множеството, което се е събрало - надали ще се размине без нищо. Или поне изглежда малко вероятно утре протестиращите да си кажат "попротестирахме, казахме, каквото имахме да казваме, айде стига толкова", още повече, ако властта използва силови средства. Другото, което историята показва е, че колкото по-груби са мерките - толкова повече се радикализират позициите.
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                    Comment


                      #25
                      http://imgur.com/q3XfOFf


                      Изглежда страшничко...
                      "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
                      И. В. Сталин

                      Comment


                        #26
                        Може да включим и Реддит в темата, ето линк предполагаемо от човек около събитията (мерси на Сизериадор дето го даде на ФБ):
                        „Аз, Драгомир, писах.
                        Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

                        Модератор на раздел "Военна Авиация"

                        Comment


                          #27
                          Сутрешното ми вклчване беше бая хаотично и емоционално (имам близки хора в града, а и сам умрем от яд, че не мога да съм там в момента) и въпросите към смисъла на темата са съвсем резонни. Право казано няма да се хвърля в браненето на термина "пролет", щото ми е все тая, просто лепнах клише. Разликите между арабските диктатури, които паднаха наскоро и Турция са огромни, дори нещата са несъизмерими, ако и да си говорим за мюсюлмански страни. Онова, което ги прави близки, по мое мнение е, че управляващите ще опитат да задържат властта на всяка цена. Голъм е прав, че в Турция си има законово установени механизми за разрешаването на подобни кризи и би могло да се очаква, ако нещата отидат много на зле, правителството да вземе и да си подаде оставката и вероятно да се отиде към предстрочни избори. С оглед на това, че Ердоган положи огромни усилия да строи прикрита диктатура, на чиито все по-явни проявления сме свидетели в последно време, дълбоко се съмнявам, че ще си тръгне просто ей така. Не съм сигурен дали би и могъл, дори при положение, че има доброто желание. Предполагам, че е вързан от сложна плетеница от ангажименти и договорки с влиятелни хора (финансово и политически), които едва ли би могъл да изостави без сериозни последствия. На въпроса за какво е цялата работа - не, не е за някакъв си парк, въпреки, че той има символично значение. По-скоро инцидент, провокиран от демонстрацията на сила на зараждащ се режим, отприщи дълго задържана енергия. Хората на улицата в момента просто искат Таиб да си ходи, това е. Апропо, онова за което говоря е не лошо формулирано в един от пропагандните лозунги на опозицията.



                          Сега хората са на улицата и искат нещо да се случи, за да се кротнат. По-точно искат едно конкретно нещо - абе тоя да се маха и да върви на майната си (и да вземе и жена си и майка си с него, дет вика един графит на Истиклял). Проблемът е, че това са горе-долу точно половината от хората в цяла Турция, но мисля си преобладаващата част в градовете. Вчера като не предаваха телевизиите и ни звук ни стон по въпроса (баси все едно не се трепят току пред студията им) и всичката информация течеше по социалните медии си помислих, че тоя филм вече сме го гледали и знаем как свършва. Сега пускат по нещо и някои отразяват на живо, значи правителственият натиск е отслабнал. Каквото има да се случва ще става тая вечер. Хората, които сутринта гледахме на моста (пускам един готин кадър) доколкото мога да схвана са блокирани още в Бешикташ и не могат да идат директно на Таксим и съответно в зависимост от мотивацията или търсят обходни пътища, връщат се в къщи или просто седят там, за да се дърлят с полицаите.


                          Възможните сценарии са различни. С оглед на уикенда времето е подходящо кризата да се задълбочи, ако полицията продължи да действа толкова слабоумно демонстративно брутално (вече почвам да си мисля, че Ердоган има фирма за сълзотворен газ) и правителството не покаже поне някаква воля за отстъпка в някаква посока и с диалог ала-бала да замаже положението. Те са насрани отвсякъде, щото в калабалъка са вкарали един опозиционен депутат в болница, заедно с още известни журналисти, общественици и т.н. Сега е времето Ердоган да каже, че шефа на полицията е крив и да се надява да хване дикиш и така да се върви към нормализиране. Като гледам какви изявления правят обаче мисля си, че са напълно уверени в силата си и че могат да смажат недоволството. Вероятно тази увереност се корени във факта, че Ак парти установи пълен контрол върху всички репресивни органи в последните 10 години, а твърде вероятно и върху армията като цяло (или поне така изглежда, че си мислят). Освен това, вероятно най-вече разчитат на това, че могат (а те могат) да мобилизират "мустаците" както 1951 подхвърли по-горе и да ги хвърлят на контра-протест. Тогава нещата ще загрубеят много и допират до това кой къде колко хора има и колко може. Има цели квартали, които изглеждат в момента така:

                          Много хора са твърдо убедени, че Ердоган застрашава светските устои на държавата (дет се века for a good reason) и работата е допряла до първичен изобор - Ататюрк или Ердоган. Ако нещата продължат в същия дух още няколко дни и не дай боже убият някого и това стане известно, милиони ще започнат да виждат в черно-бяло. Може и да звуча емоционално (щото действително се вълнувам за хората там), но ако правилно схващам ситуацията от дистанция крачката към сериозен апокалипсис и дори гражданска война е наполовина направена. Остава да чакаме какво ще се случи в идните два дни, за да видим. Ердоган няма да сдаде властта, "ако ще свинка на джамия да се качи", но може да оттегли полицията (или драстично да я намали) и да й се нареди да избягва употребата на прекомерна сила, ама не само на книга. В огромното си множество (като оставим настрана радикалните групи) хората, които сега са на улицата са хора грамотни, с работа, деца и т.н. и никой не иска война, но явно, че и търпението им към погазването на демокрацията вече се е изчерпало. Според усещанията на много хора, с които съм говорил (имам предвид хора мислещи не кой да е) от демокрацията в Турция е останало едното голо име и на Ердоган дори не дава вид да се притеснява, че му казват в лицето, че установява режим. Не случайно голяма част от графитите споменават него и партията му като фашисти (и не всички са дело на надъхани млади анархо-социалисти).

                          П.П. аха пробили са блокадата и са вече на Таксим, неминуемо ще има бой.

                          Comment


                            #28
                            http://www.reddit.com/r/worldnews/co...y_is_about_to/
                            тема от Редит със ъпдейти; вътре има постове от протестиращи люде в Истанбул


                            Иначе съм съгласен с Голум, тези протести сигурно ще са като нашите. По мои наблюдения протестите прерастват в революция ако населението е бедно и възможните печалби от огромни протести превишават цената на обиклянето и скандирането на лозунги. Повечето арабски страни бяха бедни и хората нямаше кой знае какво да губят. Истанбулците трябва наистина да ценят републиката си за да си губят времето в протестиране сега.

                            edit: о, Пилот вече е постнал линка
                            Last edited by SizarieldoR; 01-06-2013, 16:57.

                            Comment


                              #29
                              SizarieldoR написа Виж мнение
                              Иначе съм съгласен с Голум, тези протести сигурно ще са като нашите. По мои наблюдения протестите прерастват в революция ако населението е бедно и възможните печалби от огромни протести превишават цената на обиклянето и скандирането на лозунги. Повечето арабски страни бяха бедни и хората нямаше кой знае какво да губят. Истанбулците трябва наистина да ценят републиката си за да си губят времето в протестиране сега.
                              Или просто да ти е дошло до гуша и да не е толкова заради републиката, колкото за личните ти права и свободи, като например правото да целунеш гаджето си в метрото без да те арестуват за това, ей такива едни неща. Иначе съм съгласен де



                              май кат да дават най-много

                              Comment


                                #30
                                Като гледам народ страшно много на Таксим, ама кротко върви, може и да сте прави, че ще се размине работата. Полицията и тя не се дръвчи, довечера ще видим.

                                Comment

                                Working...
                                X