Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бойни слонове

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Dinain
    replied
    the army of the Indian emperor Chandragupta Maurya had more than 21,000 elephants
    Думичката "had" е доволно неточна и в случая може да означава няколко неща. Както е известно, слоновете не са само бойни, но и товарни животни, отделно дето цифрата може да е много преувеличена. С други думи, от това че армията на еди-кой си "имала" 21 000 слона, не значи че владетеля има 21 000-на слонница, нали?
    Също както дадена европейска армия от края на 19-и век примерно - колко коня има в армията и колко на брой е конницата на армията?

Leave a comment:

• Sir Gray
    replied
    Last roman написа
    Ти представяш ли си армия от 21 000 слона?
    Че как, аз си представям! Точно до космодрума ми с ескадрила X-Wingове и ескадрона ми динозаврица (лансери, качени на генетично модифицирани тиранозаври рекс).
    От трите 21хилядите слона са най-малко вероятните...

Leave a comment:

• krum-strashni
    replied
    Че аз толкова човеци на едно място не съм виждал

Leave a comment:

• Last roman
    replied
    Глупав написа
    Любопитно:According to Kautilya, the army of the Indian emperor Chandragupta Maurya had more than 21,000 elephants. :mhehe: Вие за 8000 не вярвахте,а то какво излезе :lol:
    Ти представяш ли си армия от 21 000 слона?

Leave a comment:

• Thorn
    replied
    малка статия по въпроса

X Legio 2.0 – Десятый легион. Наиболее полный в российском и русскоязычном интернете источник по широкому спектру военно-технических тем и военно-исторических вопросов, связанных с Древними Грецией и Римом, Византией, государствами средневековой Европы.

Leave a comment:

• haha
    replied
    Малко за военната история на Древна Индия http://www.allempires.com/article/in..._ancient_india ,разбира се,обърнато е внимание и на употребата на бойни слонове.
    Любопитно:According to Kautilya, the army of the Indian emperor Chandragupta Maurya had more than 21,000 elephants. :mhehe: Вие за 8000 не вярвахте,а то какво излезе :lol: Богатството на един индийски владетел често се съизмервало с броя на слоновете,които има.Щом обикновен раджа може да изправи срещу Александър 200 слона,то какви ли ще са възможностите на огромната империя на Чандрагупта

Leave a comment:

• Thorn
    replied
    При Рафия слоновете на селевкидите са победили тези на Птолемеите, но въпреки това Птолемей печели - неговата фаланга разбила вражата.

Leave a comment:

• Хана
    replied
    То е очевидно, че битка не се печели ЗАРАДИ определен вид оръжие, снаряжение или доспехи. Така че битка заради слон не може да се спечели. Но пък и "Спечелени битки, в които са участвали слонове" ми звучи като "Спечелени битки, в които са участвали блондини"
    Но все пак щом толкова векове са го ползвали, значи са виждали някаква полза в него. Интересно ми е каква (освен като биологично оръжие - да плаши с мириса си конете).
    Сещам се, че Тамерлан е ползвал успешно слонерия (може би е по-правилно от слонница, по аналогия с кавалерия), а той няма много загубени битки и това е краят на 14 - началото на 15 век.

Leave a comment:

• Sir Gray
    replied
    Между "победи ЗАРАДИ участието на слоновете" и "Успешното бойно приложение на солницата...слонницата" има някаква разлика.
    Можем да сложим "И" връзка между двете - успешно бойно приложение И благодарение на това победа. Което обаче ще направи отговора още по-отрицателен

Иначе според мен май приложение 6то Хановско, комбинирано с 4то Хановско са били основните стремежи при изплолзването на тоя род войска. Друг е въпросът, че и в двете слоновете се оказват силно условно ефикасни Което никак не оправдава усилията по поддържането им. Което от своя страна обяснява наличието им като войскови елемент само където това се обуславя или от "модните тенденции", или от социалния знак, свързан с тях.

Leave a comment:

• Ханс
    replied
    Между "победи ЗАРАДИ участието на слоновете" и "Успешното бойно приложение на солницата...слонницата" има някаква разлика. Напълно възможно е да използваш сполучливо/успешно слонницата, а сражението в крайна сметка да загубиш. Но ако сведем до проблема до "има ли битка, спечелена от слонницата" ще се принудим да отговорим отрицателно, макар това да си е само и единствено мое мнение.

Leave a comment:

• Хана
    replied
    Ханс написа
    Малко статистика за древното средиземноморие.
    Победи с участието на слонове:
    Ако можеш да направиш еднас татистика: победи ЗАРАДИ участието на слоновете или "Успешното бойно използване на слонницата" (след като има конница, защо да няма и слонница )

Дайте да разграничим за какво са се ползвали тез мили и симпатични животинки:
    1. За превозно средство, наблюдателница и символно положение на командващия в боя
    2. За транспортно, строително и всякакво подобно около, пред и следбойно логистично средство.
    3. За таран - някой спомена подобно нещо, моля да даде илюстрации, аз нещо съм скептична към подобна функция на слона.
    4. За съзадаване на слонострах - у хора и коне. (само в скоби да отбележа, че това използване е твърде ограничено само до райони, в които няма слонове и само до първия-втория път, системно не би могло да се използва).
    5. За бой слонник срещу слонник (воин на слон, по аналагия с конник) - това е май основното предназначение.
    6. За бой слон срещу пехота - тук не си го представям практически как става, може би са ги замеряли с прашки отгоре.

Leave a comment:

• Dinain
    replied
    Офтопка:
    4. Газа
    5. Беневент
    6. Агригент
    7. Панорм
    8. Рафия
    Мале, и със слонове ли са се били там?! Някои места явно са толкова напоени с кръв, че нищо добро вече не расте.

Leave a comment:

• Ханс
    replied
    Малко статистика за древното средиземноморие.
    Победи с участието на слонове:
    1. Ипса
    2. Антиох ² срещу галатите
    3. Хамилкар срещу наемниците
    4. Тахо
    5. Требия
    6. Кеноскефали
    7. Пидна

Поражения с участието на слонове:
    1. Хидасп
    2. Паретакен
    3. Габине
    4. Газа
    5. Беневент
    6. Агригент
    7. Панорм
    8. Рафия
    9. Химера
    10. Бекулa
    11. Метавр
    12. Зама
    13. Магнезия
    14. Мутул
    15. Тапсе

Leave a comment:

• Dinain
    replied
    @Грей
    Хм, при конете, а и при други животни, това си е (било) установена практика - например при конете за каляски, файтони и т.н. си е било направо задължително с тоя забързан, гърмящ, свистящ, пищящ и задимен град
    Същото важи и за бойните коне, мисля - зрението на животното най-много да го накара да кривне в нежелана посока...

@Торн
    Благодаря за поправката. 500 слона е съвсем различно от 8000, при това и подарък (предполагам никой не споменава дали са предадени наведнъж или на изплащане ). Както някой тук беше казал един лаф за историците и нулите, ако задраскаме едната, ще се получи много по-реална според мен цифра - 800-слонова армия. Която пак е огромна

Leave a comment:

• haha
    replied
    Sir Gray написа
    Ще е много интересно ако научим и в колко решаващи битки те допринасят основно за победата? На мен такива ми убягват, ако разбира се изключим тези битки, в които допринасят за победата наистина, но вражеската такава
    Амиии ... тази? http://www.mlahanas.de/Greeks/Histor...les/Ipsus.html When he attempted to rejoin the main body,his cavalry was blocked by a huge mass of war elephants (we assume under the command of Seleucus) :sm126:

Leave a comment:

Working...
X