gladiator написа
Gladiator, убедил съм се, че ти си от малкото хора в този форум, които са склонни да водят качествен спор, и още нещо важно, което много ценя - да четат между редовете. ...Край с похвалите. Тъй като повечето са решили, че темата е приключила, ще можем да си обясним някои неща на спокойствие.
Занимават ме много ромфеите и съм похарчил много време за това, но махайрите са нещо, което определено заслужава съвсем отделна тема. Решил си да го обнародваш тук - така да бъде, темата е твоя.
Всички данни, които привеждаш са верни. Не че не искам да се съглася, но струва ми се, произходът им търсен в близките ни територии от времето на късната бронзова епоха не ще да се окаже много верен. Правилно е предположението, че има възможност те да са дошли при нас от север. Но ако се е случило така, тези от север, трябва да са го взели от някого на свой ред. Аз съм ходил по тези земи - Кавказ - и както там смятат, занаятът по металите е научен от хетите. Пак стигам до мнението, което преди изложих, че там е прародината на махайрата. А може и да не съм прав. Възможно е да е съществувала в Египет и целия цивилизован регион доста преди това, не в окончателния вид с контрафорс, който добре познаваме от находките по нашите земи. В южната периферия на Египет също били разпространени, а един особен вид/не помня как се наричаше/ е ползван до края на 19 век в Африка.
След упадъкът на Египет и Персия ние смятаме, че всичко е елинско творение,...траките все трябва да са го взели от някого. Не мисла че е така защото тези модели оръжия са съществували преди апогея на гръцката демокрация тук равнопоставено.
Искам да ми уточниш нещо - когато говориш за закривени оръжия от Испания, имаш в предвид иберийския меч ли?
Стига за днес защото не е ден за писане, а за църква
Да ти е честито Воскресението Христово!
Comment