Прочетете книгата на проф.Румен Иванов за укрепителната система по Дунав от Август до Маврикий. Там е дадена точната дислокация на легионите и вексилациите им.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Добруджа през Римската епоха.
Collapse
X
-
Бих искал да представя на вниманието на тук пишещите следната интересна статия:http://liternet.bg/publish10/aangelov/marcianopolis.htm
Лично аз досега, явно съм пренебрегвал значението на Марцианопол (Девня), а тук...
Особено ме заинтригуваха следните пасажи:
"... Зосим (Zosimus) пише, че Марцианопол бил “най-големият град в Тракия”...
...По време на голямото нападение на карпите и готите, предвождани от Книва, при управлението на император Деций (249-251), крепостните стени на Марцианопол не издържали и той бил превзет и опожарен (през късната есен на 250 г.). Тогава било укрито и съкровището (вероятно градската хазна) от 100 000 сребърни монети - денари (сечени от името на 44 римски императори и императрици, управлявали между I и средата на III век), открито случайно през ноември 1929 г..."
Това е почти тон сребро, какво става с него?
"...При разделянето на провинциите по време на император Диоклециан (284-305) Марцианопол бил обявен за главен град на провинция Втора Мизия (Moesia Secunda) - една от шестте провинции на диоцеза Тракия - част от Източната префектура (per Orientem)"
"...По време на Първата готска война (366-369) на император Валент (364-378) Марцианопол станал временна СТОЛИЦА НА ИЗТОЧНАТА ЧАСТ НА ИМПЕРИЯТА и изходна база на римската армия. През тези години градът достигнал значителен разцвет. Не случайно един от античните автори споменава за Марцианопол като за “най-големия град в Тракия”..."
Comment
Comment