Не зная дали сте посещавали Добрич, но близо до центъра му се намират останките на римска баня. Този факт доста ме заинтригува, но не открих нищо определено за римското присъствие в този район. Имате ли информация по въпроса ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Добруджа през Римската епоха.
Collapse
X
-
Ами освен крепостите по Дунав и крепостта Одесос не знам нищо....Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
-
Гост
Тя цяла България и Македония и Сърбия, па и целите Балкани са покрити с римски работи. Направо цяла тема или книга "Римското минало на българските земи". Голяма работа ще се открие. Да видим само една възстановка на София - крепостната стена, града, вилите наоколо.... В Хисаря цяла крепост стои. Въобще голяма и непопуляризирана, а може би и неизучена тема.
Comment
-
Купете си книгата"Римско крепостно строителство по Българските земи" там всичко е написано.
А иначе голям римски град в Северна България е столицата на провинция Долна Мизия-Никополис-ад-Иструм.Редовно ходя и го разглеждам, а като се уморя пийвам водица от римската чешма, която все още тече.Величествено нещо!То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Гост
Oткога е тая книга и кой я е издал?
То крепостите хубаво, ама и по-пълна картинка трябва. Градове, население, всекидневен живот, такива работи.
Дано да остане нещо край Никополис ад Иструм, че както подбраха Арчар с булдозерите.(((
Comment
-
Гост
Мамам им таковата на тия и най-вече на властта ни, дето не може да си стегне местните структури, които пък на свой ред са не за уволнение, ами направо за екстрадиране.
Най-тъпото е, че посегателството е архиварварско. Кой знае какво попиляха тия хуни!
Comment
-
Гост
Аха, значи е по-рядка. Сто на сто ще да я има в книжарницата на археологическия музей или там ще знаят къде е.
Comment
-
KG125 написаАха, значи е по-рядка. Сто на сто ще да я има в книжарницата на археологическия музей или там ще знаят къде е.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Гост
ОК!
HELLCAT написаЕ, и аз също се поразрових тук - там - "История на Добруджа" том. 1, изд. БАН, 1984г.: дял. ²²² "Добруджа в периода на римското владичество ( ²-²²² в.) и дял ²V "Добруджа през късната античност (²V -V² в.)".
Comment
-
Възможно е .
Книгата определено е по - добра ( като фактология ) от академичната "История на България". В нея намерих отговор на моя въпрос:
"На мястото на днешния гр. Толбухин е имало антично селище, чието име не е известно. Засега са открити части от римски обществени сгради, както и сектори от непрокола на селището." Според някои автори в района на гр. Добрич се е намирало римското селище Пистос.
Интересни данни за дислокацията на римските легиони в днешна Добруджа:
В Добруджа римските легиони идват едва в началото на ²² в.:
- Х² Клавдиев в Дуросторум ( от 106г. ), който остава тук до края на античността;
- V Македонски в Тремзис ( от 107 г. ), който остава до император Марк Аврелий ( до 167г. ), когато е преместен в Потаиса в Дакия;
- ² Италийски легион в Нове;
- ²² Испанска ала и ²² Аравийска ала в Капсиум;
- ² Дарданска ала и ² Дарданска Веспасианова ала в АРубиум;
- Атекторигианска ала;
- ала Августова Мизийска торквата;
- ²² Аравийска кохорта;
- ²² Матиакска кохорта в Барбоши;
- ² Лузитанска кохорта в Кандидиана - Нигринианис;
- ² Тракийска кохорта в Трансмариска;
- ² Германска кохорта в Капидава.SEMPER AGRESSUS
Comment
-
Гост
Е, рано или късно ще го намерят името на града!
(Малко в страни - това "Капидава" ще да е тракийско име. "дава" май значи град, доколкото знам.
Особеност на римското българско минало е тракийския елемент. Изглежда, че тракойското население се е "поримчило" и доста е приело римските ценности, запазвайки някои неща. Така съм чувал, но не съм запознат.)
Comment
Comment