Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Добруджа през Римската епоха.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Прочетете книгата на проф.Румен Иванов за укрепителната система по Дунав от Август до Маврикий. Там е дадена точната дислокация на легионите и вексилациите им.

Comment

Как е точното и заглавие ?
      SEMPER AGRESSUS

Comment

Мисля, че беше Долнодунавдсият лимес от Август до Маврикий

Comment

Малко за дислокацията на легионите през 1-2-ри век

Според моите скромни познания:
          Attached Files
          sigpic

Comment

Ето разположението на легионите от времето на Цезар до 300 г. сл. Х
            Attached Files

Comment

много полезен сайт за римските армии

Comment

Бих искал да представя на вниманието на тук пишещите следната интересна статия:http://liternet.bg/publish10/aangelov/marcianopolis.htm
                Лично аз досега, явно съм пренебрегвал значението на Марцианопол (Девня), а тук...
                Особено ме заинтригуваха следните пасажи:
                "... Зосим (Zosimus) пише, че Марцианопол бил “най-големият град в Тракия”...
                ...По време на голямото нападение на карпите и готите, предвождани от Книва, при управлението на император Деций (249-251), крепостните стени на Марцианопол не издържали и той бил превзет и опожарен (през късната есен на 250 г.). Тогава било укрито и съкровището (вероятно градската хазна) от 100 000 сребърни монети - денари (сечени от името на 44 римски императори и императрици, управлявали между I и средата на III век), открито случайно през ноември 1929 г..."
                Това е почти тон сребро, какво става с него?

"...При разделянето на провинциите по време на император Диоклециан (284-305) Марцианопол бил обявен за главен град на провинция Втора Мизия (Moesia Secunda) - една от шестте провинции на диоцеза Тракия - част от Източната префектура (per Orientem)"
                "...По време на Първата готска война (366-369) на император Валент (364-378) Марцианопол станал временна СТОЛИЦА НА ИЗТОЧНАТА ЧАСТ НА ИМПЕРИЯТА и изходна база на римската армия. През тези години градът достигнал значителен разцвет. Не случайно един от античните автори споменава за Марцианопол като за “най-големия град в Тракия”..."

Comment

Working...
                X