Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Антични армии

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

специално за тежката конница през античността, не можете да ми кажете, че е неефективна. Просто защото ако беше така нямаше да я има. Стремената са важни, но не толкова за добавяне на масата на коня при удара, колкото за стабилност, да не се изсипеш настрани. Което също е важно, особено когато галопираш и опъваш лъка за да нацелиш някой византиец Също е важно при меле, много по трудно ще те смъкнат от коня ако краката ти са в стремената. Не отричам ползата им, отричам възхваляването. Лично аз бих избрал здраво седло с висока задна част пред стремена. Но пак подчертавам, това е валидно за фронтална атака с дълги копия. Има още нещо. тежкият конник може и да не убие отведнъж противника си. Стига само да събори пехотинеца, да го отхвърли назад в колегите му, с десетината кила броня ще им трябва време докато се иправят, а дотогава половината ще са без глави.

Артилерията на античността: при битка е доста добро психологическо оръжие, може да накара противника да се панира, особено с гърнетата с горящо масло. Може да го накара да влезе в бой за да избегне загубите. Но смятам, че е невъзможен ефектът, показан в Гладиатор, там по-скоро беше за графика и за осветление на клането. Пък и ако не греша, не умряха толкова много германци от огъня и стрелите, колкото от ръката Максимусова

За античните армии, всяка си има различни слабости, но за най универсална армия смятам римската. Вярно е, че гладиусът няма да свърши кой знае каква работа срещу конник с копие. Но също така е вярно, че катапрахтите не могат да катерят стени и да се бият на пресечен терен, както и в гъстите германски гори. Затова класически римляни за пехота, за конница - комбинация от лека и тежка хунска кавалерия. Ако може и един-два отряда спартанци с леко модифицирана екипировка и начин на бой

Galahad, забелязах че си споменал два пъти тракийските пелтасти. Толкова ли са добри?
    Last edited by Torongill; 03-12-2005, 22:10. Причина: допълнено
    An attack against a unit of Flying Fortresses was something like controlled suicide...Sometimes 50, Sometimes 80 machine guns were firing at you... You attempted to close you eyes and continue to fire, Frightened to death, Frightened to death."

Oberst Johannes Steinhoff (176 kills)

Comment

Galahad, забелязах че си споменал два пъти тракийските пелтасти. Толкова ли са добри?
      Поправих го. Но ми се струва, че пропускам нещо.

Comment

аз бих добавил легионери за връзка между спартанците и леките пехотинци с конницата. и под легионери разбирам и тези, които стоят до балистите, онагрите, скорпионите и т.н. стрелящи приспособления. легионери, които като дойде време за щурм на град ще се катерят по стълбите и обсадните кули

Какво представляват беотийските конници?
        An attack against a unit of Flying Fortresses was something like controlled suicide...Sometimes 50, Sometimes 80 machine guns were firing at you... You attempted to close you eyes and continue to fire, Frightened to death, Frightened to death."

Comment

Я кажи защо предпочиташ тази конница пред скитска или партска примерно
          На мен лично скитите ми допадат и защото самите те са психологическо оръжие доста диви и свирепи войни а пък и Херодот им прави адското описание с всичките там бойни обичаи дране на хора резане на глави за украса та добивам представа за лицето на средностатистическия скит :x :grrr: :nut: или нещо от сорта А партските и персийски катафракти са първите известни такива супер-тежки конници и за това смятам че би трябвало да са неизменна част от всяка антична дрийм воиска.
          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Я кажи защо предпочиташ тази конница пред скитска или партска примерно
            Аз лично не съм се сражавал с нито едни от тях. Та и лични впечатления нямам. Но обикновено беотийската конница и сритските стрелци се сочат като най-добрите и при сборни армии са били наемани точно такива. същото и пелтастите. За спартанците е излишно да казвам, че са били смятани за елитната тежка пехота.

За беотийската конница не мога да кажа кой знае колко, защото за Беотийския съюз не е писано толкова много като за Спарта или Атина.

Comment

Не знам аз давам предимство на скитите защото целия си живот са прекарвали на коня и са били доста по добри ездачи от гърци македони и дори траки.А иначе за спартанците съм съгласен че са физически най-яките и калени войни но и римските легионери не са за подценяване в чисто физически и дисциплинарен аспект.
              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

работата не е само във физическата закалка. Спартанците са приучвани на всичко, което може да им помогне в боя - тренировки срещу страха, трепването, готовност за саможертва. Да не добавяме и невероятната спойка на армията(роднините са били разпределяни в едно и също поделение, ако не греша)

Comment

(роднините са били разпределяни в едно и също поделение, ако не греша)
                  Ако под роднини се разбира онова, което спартанците наричали "вдъхновение", а ние го разгладехме в "Хомосексуалните отношения през Античността" - да. Този подход го е имало и при съставянето на "Свещения отряд" на Тива.

Comment

Спартанската армия от ранния класически период, естествено
                    Не оценявам бойния строй и тактиката, всъщност 600 години пр.н.е. е трудно да говорим за върховни тактически постижения. Оценявам спартанската бойна машина, където всеки е не повече от брънка във веригата и никой не сдава фронта. Комунизъм. Няма спартански герои. Няма и спартански загуби по суша.
                    Хм, Галахад, струва ми се че за някои от бойните ти единици имаше специални теми - съществували ли са или не...
                    Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

Аз предпочитам спартанци с легионерско оборудване в съзнанието ми са запечатани пустите спартанци като върха на коравия воински дух(въпреки хомосексуализма).А египетските медици като знам с какви инструменти са си правили хирургическите операции сигурно са в армията ти за изкопчване на инфо от пленени вражи воини или разузнавачи :p

Comment

Та според мен най-добрата армия в античността е римската, по-точно римските легионери по времето на Траян. Освен отлични воиници те били и добри строители. Когато влизали в чужда територия първото нещо, което правили било да изградят защитен лагер. За разлика от другите армии, била професионална, мн. добре тренирана и най-дисциплинираната армия, която античния свят познавал. Тренировките били мн. изморителни трябвало да тичат по 5 км на ден и три пъти месечно правили поход по 32 км с пълна екипировка и въоръжение, независимо от времето. Разигравали се и битки с плетени щитове и дървени мечове, два пъти по-тежки от истинските оръжия и овладени от тях също толкова добре. С тази армия Траян разширил империята като създал 5 нови провинций - Дакия, Армения, Асирия, Месопотамия, Арабия. :sm100:

Comment

Хм, Галахад, струва ми се че за някои от бойните ти единици имаше специални теми - съществували ли са или не...
                          Всяка истина подлежи на съмнение. В т.ч. доста прехвалени нещица от ново време.

А египетските медици като знам с какви инструменти са си правили хирургическите операции сигурно са в армията ти за изкопчване на инфо от пленени вражи воини или разузнавачи
                          Опасявам се, че през античноста рентгените, ехографите, скенерите и др. под. апаратура никъде не е била много разпространена. Тъй че не ми остава нищо друго освен да оценя хилядолетна традиция в лечението и познаване на чов. анатомия (от мумифицирането).

Comment

Прочетох темата за хомосексуализма в античността и специално за свещеният отряд на тива, защо според вас са само 300? според мен отговорът, освен че това е "гвардията" е, че и не е можело да се намерят чак толкова много любовници. Второ, като се говори за сексуалната ориентация на древните герои се цитира платон. кратка справка с енциклопедията поакзва че платон и колегите му са били хомосексуалисти. Нима можете да очаквате от него да ги отрече? Трето, ако някой се сеща за последната битка на Свещения отряд, не знам какъв е точният превод на думите му, този, който аз имам е "каквото и да се говори, те бяха мъже" Това за мен означава, че за обикновения хоплит от 5 редица на фалангата гвардейската любов не е била идеал и пример за подражание. Ако се сетя допълнително нещо ще добавя.

За спартанците имам некои съображения. под "роднините" както бях написал по-горе, имам предвид бащата и братята ти, не гаджето от трети взвод.
                            Някой има ли идея защо спартанците остригват булките? ако са хомосексуалисти не би ли трябвало да се опитат да я направят максимално като мъж, демек да и оставят дългата коса, както са се носели всички мъже в спарта?

Comment

Филип като е разглеждал бойното поле при Херонея е казал,"Каквото и да се говори все пак са мъже" защото нито един от 300-те тиванци нямал рана на гърба.

Comment

Говорим за армии.
                                За времето си всяка армия е била върха. Включително Спартанската.
                                Може да се предположи, че след като имат забрана да се женят до 40 години или колкото беше там, много спартанци ще го обърнат на педерастия.
                                Така биха постъпили и българските чудо воини при адекватна забрана.
                                Така е ставало и по манастирите и по много други места. И какво от това?
                                Това ги прави по - малко мъже и по - слаби воини ли?
                                Нищо лично, аз съм фен и на римската и на картагенската армия, но те са от друга епоха. Трудно е да се докаже превъзходството им над една армия, която безапелационно е рулирала навсякъде и в годините на комунизма в Спарта разните римляни и картагенци им са били смешни.
                                Респ. трудно е да сравним строят, организацията и администрацията от времето на Траян с тоя на отдавна умрялата Спарта и да искаме тя да му е равностоен противник.
                                Т.е. въпросът, който поставяме, няма верен отговор и не е нужно да спорим по него. По - скоро можем да представяме древните армии, да ги противопоставяме е трудно.
                                Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

Working...
                                X