Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Снимки от римска възстановка

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

gladiator написа Виж мнение
    Вероятно нямам право на мнение, или така би казал един шаманест другар от един традиционен форум, щом аз не съм участвал.
    За мен-изключително ниско ниво, участници-БГ, люде дето не знаят за какво са и къде са! Като каза едно ромско легийче-"ЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ, те тез команди са на стари езици...ЪЪЪЪ ние даже не знаем кво значят.....ЪЪЪ ..ние правим древни битки"!

Знам, Римлянино, ти така и така не ме любиш, няма да ти хареса мнението ми, но това ве са реконструкции, това са просто деца дето си играют!
    Де го старият Маркус, дето тръгва с една контуберния и две мулета за 15 дни, та да види каквое, да яде оная храна, дакопае ровове, да носи ония дрехи....няма го!!!
    Поздрав, Гладиаторе, мнението ти естествено като на специалист е особено важно за мен /това че сме имали разногласия преди половин година за мен е минало/. Само че не разбрах кого точно критикуваш. Римската 'тракийска' кохорта, която наистина имаше доста неточности откъм въоръжение, но поне се бяха научили да маршируват, че и малко латински команди отбираха /бях им пратил най-често използваните фрази/. Откъм екипировката ще ти кажа веднага, че най-изрядни в това отношение бяха братята румънци.
    Или пък имаш забележки съм сватбения ритуал? Като цяло поради липсата на озвучаване на клиповете се чува доста слабо, но мисля че общата последователност и идея са ясни. Постарали сме се да преведем ритуала на латински, както и да изпипаме облеклото си. Даже специално поканих един реенактор от Естония да играе понтифекс и да води ритуала, тъй като има опит а и разполага с необходимата тога трабеа. На самото събитие имаше доста твои колеги, които се изказаха положително за него, което много ме зарадва.
    sigpic

Comment

Поздрав, о Последний и най-благородний...
      просто изказах мнение без да се заяждам и да проевявам многознайство с задна дата

Comment

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.
        sigpic

Comment

Ulpia Pautalia 2010

Имам удоволствоето да ви поканя на първия античен фестивал, който ще се проведе в Кюстендил през юни месец /4-6 юни/. От българска страна ще участват реенактори от сдруженията "Чигот", "Сила" и "18-ти Етърски пехотен полкъ", НГДЕК, представители на Nova Roma /България, Унгария и Естония/ и необвързани участници. Мероприятието се провежда с любезното съдействие на Община Кюстендил. Събитието ще бъде отразено и по националните медии и радиа /BTV, Darik news group/.
          Фестивалът ще пресъздаде цивилния начин на живот на древните римляни. Заповядайте и се забавлявайте.

Петък (04.06.2010)
          Ден I
          19.00 Парад на реанакторите от двора на музея , до арката.
          19.30 Шествие от арката до термите
          20.00 (На термите) Религиозен и градски ритуал по обявяване на Пауталия за административен център

Събота (05.06.2010)
          Ден II
          12.00 (На арката) Пазар на роби
          13.00 (На арката) Гладиаторски борби и хляб и зрелища
          17.00 (На термите) Римски религиозен ритуал
          18.00 (На термите) Ритуал на Асклепий (богът патрон на Ulpia Pautalia)
          20.30 (На арката) Римски театър и римски танци

Неделя (06.06.2010)
          Ден III
          11.30 (Дворът на музея) Living history – т.нар „Жива” история
          12.30 (Дворът на музея) Римска сватба
          13.30 (Дворът на музея) Римска кухня
          14.15 (Дворът на музея) Гладиаторски борби и хляб и зрелища
          20.00 Факелно шествие от Термите до музея – закриване на фестивала

Comment

Наскоро в Русе се проведе шествие „Уикенд туризъм Русе’2010”. с участието на римски легионери.На единият линк е информация за шествието,а на другия снимки.

Comment

Като гледам бутафорните им умба и 'сандалки' това ще да е 'тракийската кохорта' от Свищов.
              Слабо, но все пак по-добре от нищо.
              Айде малко фотоси от нощта на музеите в Кюстендил:
              sigpic

Comment

И ритуала Parilia:
                Roman ritual Parilia.It's agri ritual which , was made in 21st april for the "Birthday" of Rome.Later Ovid discribe it in "Fasti".It's ritual for the sheeps ...

Parilia ( на бъл. Парилия или на някой места Палилия) е римски земеделски ритуал в чест на богиня Палес.Бил е извършван за очистване на овцете и овчарите , чиято покровителка е богинята Палес.Ритуалът е подробно описан от Овидий във “Fasti”.Ритуалът се е състоял на 21 април , когато е и „рожденният ден” на града Рим.Но освен ,за очистване на овчарите и овците , ритуалът е правен в по-късен период и за очистване на земята , поради което Овидий пише , че римляните го смятат за земеделски.В ритуала са се ползвали сол , а понякога зърно и кръвта на октомврийския кон като е понякога са ползвали вместо кръвта на октомврийския кон , жертвопринушение на бременна крава.В края Парилията е преминавала в ритуал на Ceres ( богиня на растящите растения и свързана с майчинството в римската религия и митология.Като гръцки еквивалент най-често е сравнявана с Деметра).
                sigpic

Comment

Ето и тракийския обряд, представен от Трескейя:
                  sigpic

Comment

Вече и с група във Facebook:
                    sigpic

Comment

Last roman написа Виж мнение
                      Като гледам бутафорните им умба и 'сандалки' това ще да е 'тракийската кохорта' от Свищов.
                      Слабо, но все пак по-добре от нищо.
                      Айде малко фотоси от нощта на музеите в Кюстендил:
                      http://picasaweb.google.bg/LastRoman81/lfaAQD#
                      Да напълно си прав.

Comment

Видео за Кюстендил:
                        Добре дошли в Кюстендил - уникално съчетание от градски, спа, културен и исторически туризъм! (http://www.kyustendil.eu)
                        sigpic

Comment

Античен фестивал Улпия Пауталия 2010 стартира в Кюстендил на 4 юни- петък. Началото е от 19 ч. с парад от двора на музея до Арката и...
                          sigpic

Comment

и програмата:
                            sigpic

Comment

Когато фактите говорят и боговете мълчат:

Пауталия е била процъфтяващ град в античността. Градът е бил административен център и е разполагал с хиподрум, за игри и състезания. Тук е бил втория...
                              sigpic

Comment

За търновци е известно, че са като хамелеон-могат, правят и се забавляват. Та буквално в последният момент ново предизвикателство ни бе подхвърлено-ей тъй дали го можем. Незнам любезни ми читателю дали това ще предизвика интересът ти, защото ще бъдеш върнат 2000 години назад във времето, там когато Рим е властвал над Света.Времето

То работата беше наистина в последния момент.18-та Долно Мизийска Кохорта си почиваше в базата, когато пристигна куриер от Юг.Той беше пратен лично от Quintus Modius Scaevola, Сцеволчо, както си го наричаме

Та той искаше подкрепление, защото предстоеше Пауталия да бъде обявен за град и се притесняваше, да не има варварски нашествия в този тържествен момент от враждебното племе "Багатурикус", което правеше големи злини на мирните римски граждани. Та, 18-та Мизийска бързо се стегна, натовари бойната техника и тръгна. Маршът ни бе толкова бърз, че като пристигнахме ни се наложи да си оправим калигите-цинтовете бяха изпопадали от големия зор
                                Бяхме посрещнати повече от добре и докато домакините се притесняваха с организацията, ние започнахме да си стягаме машините

След като ги сглобихме, бяхме отведени до полковият им лагер и настанени. Вместо да спим, веднага взехме да подготвяме оръжието си-чистихме мечовете

Нашихме нови тетиви

И видяхме града от птичи поглед

Last edited by Parabellum; 08-06-2010, 12:05.
                                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Working...
                                X