Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Снимки от римска възстановка

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

gladiator написа Виж мнение
    Вероятно нямам право на мнение, или така би казал един шаманест другар от един традиционен форум, щом аз не съм участвал.
    За мен-изключително ниско ниво, участници-БГ, люде дето не знаят за какво са и къде са! Като каза едно ромско легийче-"ЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ, те тез команди са на стари езици...ЪЪЪЪ ние даже не знаем кво значят.....ЪЪЪ ..ние правим древни битки"!

Знам, Римлянино, ти така и така не ме любиш, няма да ти хареса мнението ми, но това ве са реконструкции, това са просто деца дето си играют!
    Де го старият Маркус, дето тръгва с една контуберния и две мулета за 15 дни, та да види каквое, да яде оная храна, дакопае ровове, да носи ония дрехи....няма го!!!
    Поздрав, Гладиаторе, мнението ти естествено като на специалист е особено важно за мен /това че сме имали разногласия преди половин година за мен е минало/. Само че не разбрах кого точно критикуваш. Римската 'тракийска' кохорта, която наистина имаше доста неточности откъм въоръжение, но поне се бяха научили да маршируват, че и малко латински команди отбираха /бях им пратил най-често използваните фрази/. Откъм екипировката ще ти кажа веднага, че най-изрядни в това отношение бяха братята румънци.
    Или пък имаш забележки съм сватбения ритуал? Като цяло поради липсата на озвучаване на клиповете се чува доста слабо, но мисля че общата последователност и идея са ясни. Постарали сме се да преведем ритуала на латински, както и да изпипаме облеклото си. Даже специално поканих един реенактор от Естония да играе понтифекс и да води ритуала, тъй като има опит а и разполага с необходимата тога трабеа. На самото събитие имаше доста твои колеги, които се изказаха положително за него, което много ме зарадва.
    sigpic

Comment

Поздрав, о Последний и най-благородний...
      просто изказах мнение без да се заяждам и да проевявам многознайство с задна дата

Comment

sigpic

Comment

Ulpia Pautalia 2010

Имам удоволствоето да ви поканя на първия античен фестивал, който ще се проведе в Кюстендил през юни месец /4-6 юни/. От българска страна ще участват реенактори от сдруженията "Чигот", "Сила" и "18-ти Етърски пехотен полкъ", НГДЕК, представители на Nova Roma /България, Унгария и Естония/ и необвързани участници. Мероприятието се провежда с любезното съдействие на Община Кюстендил. Събитието ще бъде отразено и по националните медии и радиа /BTV, Darik news group/.
          Фестивалът ще пресъздаде цивилния начин на живот на древните римляни. Заповядайте и се забавлявайте.

Петък (04.06.2010)
          Ден I
          19.00 Парад на реанакторите от двора на музея , до арката.
          19.30 Шествие от арката до термите
          20.00 (На термите) Религиозен и градски ритуал по обявяване на Пауталия за административен център

Събота (05.06.2010)
          Ден II
          12.00 (На арката) Пазар на роби
          13.00 (На арката) Гладиаторски борби и хляб и зрелища
          17.00 (На термите) Римски религиозен ритуал
          18.00 (На термите) Ритуал на Асклепий (богът патрон на Ulpia Pautalia)
          20.30 (На арката) Римски театър и римски танци

Неделя (06.06.2010)
          Ден III
          11.30 (Дворът на музея) Living history – т.нар „Жива” история
          12.30 (Дворът на музея) Римска сватба
          13.30 (Дворът на музея) Римска кухня
          14.15 (Дворът на музея) Гладиаторски борби и хляб и зрелища
          20.00 Факелно шествие от Термите до музея – закриване на фестивала

Comment

Наскоро в Русе се проведе шествие „Уикенд туризъм Русе’2010”. с участието на римски легионери.На единият линк е информация за шествието,а на другия снимки.

Comment

Като гледам бутафорните им умба и 'сандалки' това ще да е 'тракийската кохорта' от Свищов.
              Слабо, но все пак по-добре от нищо.
              Айде малко фотоси от нощта на музеите в Кюстендил:
              sigpic

Comment

И ритуала Parilia:

Parilia ( на бъл. Парилия или на някой места Палилия) е римски земеделски ритуал в чест на богиня Палес.Бил е извършван за очистване на овцете и овчарите , чиято покровителка е богинята Палес.Ритуалът е подробно описан от Овидий във “Fasti”.Ритуалът се е състоял на 21 април , когато е и „рожденният ден” на града Рим.Но освен ,за очистване на овчарите и овците , ритуалът е правен в по-късен период и за очистване на земята , поради което Овидий пише , че римляните го смятат за земеделски.В ритуала са се ползвали сол , а понякога зърно и кръвта на октомврийския кон като е понякога са ползвали вместо кръвта на октомврийския кон , жертвопринушение на бременна крава.В края Парилията е преминавала в ритуал на Ceres ( богиня на растящите растения и свързана с майчинството в римската религия и митология.Като гръцки еквивалент най-често е сравнявана с Деметра).
                sigpic

Comment

Ето и тракийския обряд, представен от Трескейя:
                  sigpic

Comment

Вече и с група във Facebook:
                    Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.
                    sigpic

Comment

Last roman написа Виж мнение
                      Като гледам бутафорните им умба и 'сандалки' това ще да е 'тракийската кохорта' от Свищов.
                      Слабо, но все пак по-добре от нищо.
                      Айде малко фотоси от нощта на музеите в Кюстендил:
                      http://picasaweb.google.bg/LastRoman81/lfaAQD#
                      Да напълно си прав.

Comment

Видео за Кюстендил:
                        sigpic

Comment

Античен фестивал Улпия Пауталия 2010 стартира в Кюстендил на 4 юни- петък. Началото е от 19 ч. с парад от двора на музея до Арката и...
                          sigpic

Comment

и програмата:
                            sigpic

Comment

Когато фактите говорят и боговете мълчат:

Новини, снимки, видео, анализи, интервюта, спорт от България и света и още много актуална информация от Информационна агенция ФОКУС Медив ЕООД.

Пауталия е била процъфтяващ град в античността. Градът е бил административен център и е разполагал с хиподрум, за игри и състезания. Тук е бил втория...
                              sigpic

Comment

За търновци е известно, че са като хамелеон-могат, правят и се забавляват. Та буквално в последният момент ново предизвикателство ни бе подхвърлено-ей тъй дали го можем. Незнам любезни ми читателю дали това ще предизвика интересът ти, защото ще бъдеш върнат 2000 години назад във времето, там когато Рим е властвал над Света.Времето

То работата беше наистина в последния момент.18-та Долно Мизийска Кохорта си почиваше в базата, когато пристигна куриер от Юг.Той беше пратен лично от Quintus Modius Scaevola, Сцеволчо, както си го наричаме

Та той искаше подкрепление, защото предстоеше Пауталия да бъде обявен за град и се притесняваше, да не има варварски нашествия в този тържествен момент от враждебното племе "Багатурикус", което правеше големи злини на мирните римски граждани. Та, 18-та Мизийска бързо се стегна, натовари бойната техника и тръгна. Маршът ни бе толкова бърз, че като пристигнахме ни се наложи да си оправим калигите-цинтовете бяха изпопадали от големия зор
                                Бяхме посрещнати повече от добре и докато домакините се притесняваха с организацията, ние започнахме да си стягаме машините

След като ги сглобихме, бяхме отведени до полковият им лагер и настанени. Вместо да спим, веднага взехме да подготвяме оръжието си-чистихме мечовете

Нашихме нови тетиви

И видяхме града от птичи поглед

Last edited by Parabellum; 08-06-2010, 12:05.
                                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Working...
                                X